Shimejii gomba
2013. július 10. írta: meiszner.kati

Shimejii gomba

shimejiigombakis03.jpg

A shimejii gomba — amely a Kelet Ázsiai konyhák közkedvelt alapanyaga — barna és fehér változatban megjelent a hazai zöldségválasztékban. A doboz címkéjén három nagyszerű recept található, gyors könnyen elkészíthető ételekkel hogy bátran megvásárolja az is aki még sosem találkozott vele. Mivel ha jól értelmeztem egy olasz cég a forgalmazó így ezen receptek az olasz konyhára jellemzőek.

A shimejii gomba édes, vajas ízű, és kellemes aromájú, színe a fehértől a barnáig terjed a fajtától függően. A shimenjii gomba igazán különleges sokoldalúan felhasználható, illatos és megfőzése után is megőrzi ropogós, vagy inkább roppanós állagát. Éppen ezen tulajdonságai miatt az egyik legnépszerűbb gombafajta Japánban. Leginkább a nabemono levesekhez használják. Kínában közkedvelt a savanyított változata, melyhez megközelítően hasonlót készíthetünk a friss gombából is.

shimejiigombakis04.jpg

Hasznos tulajdonságok összetétel

A shimejii gomba gazdag nyomelemekben és jelentős vitaminforrás. Nem oldódó rostjai növelik az immunitást, megvédik szervezetünket a vírusoktól, és megakadályozza a rákos sejtek növekedését. A shimenjii gomba rendszeres fogyasztása megelőzi a cukorbetegséget, asztmát, allergiát, elhízást.
Jelentős mennyiségben tartalmaz vasat, rezet, és káliumot, D és B1 vitamint.

Fogyasztása és elkészítése

A shimenjii gombát nem ajánlatos nyersen fogyasztani. Nem okoz mérgezést ugyan , de nagyon rosszul emészthető hőkezelés nélkül. Továbbá a shimenjii erősen keserű íze miatt sem szokták nyersen fogyasztani, amely megszűnik már egy nagyon gyors hőkezeléssel is. Használható párolt, sült, ételekhez, levesekhez. Szerkezetének köszönhetően, ideális termék az olyan ételek olajban sütéséhez, mint például a tempura.
Ahhoz hogy még jobban élvezzük a shimenjii megismételhetetlen ízét és aromáját, friss fűszernövényeket adjunk hozzá, mint a koriander zöldje, bazsalikom, rukkola. Az olíva olaj, mogyoró olaj, pirított szezám olaj, zöldhagyma, salotta hagyma, fokhagyma nagyon jól összeillenek a shimenjiivel.
A levesekben kiemeli a hal, és a tenger gyümölcseinek ízét. Illik hozzá a paradicsom, és a citrusfélék.
Elkészítéséhez, széttörjük, vagy kisebb csoportokban hagyjuk. A gombát csak leöblítjük folyó vízben, semmiképpen se hagyjuk ázni, mert megpuhul és összetöpped.

Zöldbableves shimenjii gombával

simenjiigombakis01.jpg

A shimenjii gomba különleges textúrájának köszönhetően messze túlszárnyal bármilyen más alapanyagot.

2 adaghoz
1 evőkanál olíva olaj
1 vöröshagyma, vagy szál zöldhagyma
2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva
80-100 g zöld színű zöldbab
1 ág a zellerszárból szeletekre vágva
2 szem közepes újburgonya karikára vágva
80-100 g shimenjii gomba
tárkony

frissen őrölt bors
tejföl (opcionális)

Az olíva olajon megpároljuk a szeletekre vágott hagymát, hozzáadjuk a zöldbabot, burgonyát, zellerszárat, és puhára főzzük. A végén beletesszük az előkészített gombát és 2-3 percig főzzük.

Savanyított shimenjii gomba

simenjiigombakis02.jpg

A gombacsoport tövét levágva az szétesik, megmossuk, és feltesszük annyi vízben főni amennyi ellepi, egy evőkanál rizsecettel és ugyanannyi világos szójaszósszal. 5-6 percnyi főzés után levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd pirított szezámolajjal megöntözzük, ha szüksége s némi szójaszószt is adhatunk hozzá.
Üvegbe zárva néhány napig a hűtőben tárolható.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr155376595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása