Ezt az összeállítást előételként készítettem egy ünnepi ételsorban, amelyben a húsételek lehetőség szerinti kiegyensúlyozottsága és a könnyebb emészthetőség volt a fő szempont. A friss füge kiegyensúlyozza a húsban, fehérjében és finomított ételekben bővelkedő táplálkozásunk által kialakult savas állapotokat. konkrétan semlegesíti az állati fehérjék méreganyagait, és segít lebontani a fehérjék egy részét.
Elkészítése rendkívül egyszerű és gyors, mégis különlegessé teszi a vele tálalt ételt.
Az egész ételösszeállításhoz, az előkészületekkel együtt fél óra szükséges, és 10 perc várakozás a kacsa felszeletelése előtt, így azt javaslom közvetlenül a tálalás előtt ennyivel kezdjünk hozzá, mert frissen fog teljesen tökéletesen érvényesülni.
Munkamenet:
betesszük a fügéket a sütőbe
megsütjük a kacsamellet
közben összeállítjuk az öntetet
Egy kacsamell (előételként 4-5 személynek, főételként két adaghoz elegendő)
Füge - személyenként 2-3 db
A fügéket félbevágjuk, és a vágott felületükkel felfelé elhelyezzük egy sütőedényben, meglocsoljuk olíva olajjal, és 20 percre betesszük a 180 fokosra előmelegített sütőbe. Aki nem szeretné a nagy melegben vagy takarékossági okokból bemelegíteni asütőt, akkor a a fügéket serpenyőben is elkészítheti. Viszont ebben az esetben vágott felületükkel lefelé helyezzük el , és kevés olíva olajat öntsünk alájuk.
Az öntethez
1 teáskanál medvehagymaméz, vagy valamilyen más jóféle méz
1 teáskanál erős mustár
1/2 dl olíva olaj (jó minőségű)
1/2 citrom leve
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében egy kis habverővel elegyítjük és sűrű krémes állagúra kikeverjük. A citromlevet fokozatosan adagoljuk, nehogy túlságosan felhíguljon a szósz.
A kacsamell előkészítése és sütése
A kacsamell bőrét keresztirányban bevagdossuk, és egy meleg serpenyőbe helyezzük bőrével lefelé. Kis tűzön sütjük, így szépen kioldódik a zsírja amit időnként leöntünk róla. 20-25 perc sütés után megfordítjuk és a másik felét is 4-5 percig sütjük. A tűzről levéve 10 percig pihentetjük, majd felszeleteljük, saláta vagy rukkola levelekre helyezve a fügékkel körítve, és az öntettel együtt rögtön tálaljuk.