Serpenyőben sült kacsamell fügével
2013. augusztus 08. írta: meiszner.kati

Serpenyőben sült kacsamell fügével

DSC07339.JPG

Ezt az összeállítást előételként készítettem egy ünnepi ételsorban, amelyben a húsételek lehetőség szerinti kiegyensúlyozottsága és a könnyebb emészthetőség volt a fő szempont. A friss füge kiegyensúlyozza a húsban, fehérjében és finomított ételekben bővelkedő táplálkozásunk által kialakult savas állapotokat. konkrétan semlegesíti az állati fehérjék méreganyagait, és segít lebontani a fehérjék egy részét.

Elkészítése rendkívül egyszerű és gyors, mégis különlegessé teszi a vele tálalt ételt.
Az egész ételösszeállításhoz, az előkészületekkel együtt fél óra szükséges, és 10 perc várakozás a kacsa felszeletelése előtt, így azt javaslom közvetlenül a tálalás előtt ennyivel kezdjünk hozzá, mert frissen fog teljesen tökéletesen érvényesülni.

Munkamenet:
betesszük a fügéket a sütőbe
megsütjük a kacsamellet
közben összeállítjuk az öntetet


Egy kacsamell (előételként 4-5 személynek, főételként két adaghoz elegendő)
Füge - személyenként 2-3 db

A fügéket félbevágjuk, és a vágott felületükkel felfelé elhelyezzük egy sütőedényben, meglocsoljuk olíva olajjal, és 20 percre betesszük a 180 fokosra előmelegített sütőbe. Aki nem szeretné a nagy melegben vagy takarékossági okokból bemelegíteni asütőt, akkor a a fügéket serpenyőben is elkészítheti. Viszont ebben az esetben vágott felületükkel lefelé helyezzük el , és kevés olíva olajat öntsünk alájuk.

Az öntethez

1 teáskanál medvehagymaméz, vagy valamilyen más jóféle méz
1 teáskanál erős mustár
1/2 dl olíva olaj (jó minőségű)
1/2 citrom leve
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében egy kis habverővel elegyítjük és sűrű krémes állagúra kikeverjük. A citromlevet fokozatosan adagoljuk, nehogy túlságosan felhíguljon a szósz.

A kacsamell előkészítése és sütése

A kacsamell bőrét keresztirányban bevagdossuk, és egy meleg serpenyőbe helyezzük bőrével lefelé. Kis tűzön sütjük, így szépen kioldódik a zsírja amit időnként leöntünk róla. 20-25 perc sütés után megfordítjuk és a másik felét is 4-5 percig sütjük. A tűzről levéve 10 percig pihentetjük, majd felszeleteljük, saláta vagy rukkola levelekre helyezve a fügékkel körítve, és az öntettel együtt rögtön tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr175450627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása