Az ősi lóbab krémesítve
2013. augusztus 16. írta: meiszner.kati

Az ősi lóbab krémesítve

SAM_9008.JPG

A lóbab krém sokkal különlegesebb teltebb ízekkel lep meg bennünket mint a csicseriborsóból készült hummusz. A lóbabkrém és a hummusz elkészítésének menete szinte azonos , kivéve egy fontos momentumot a lóbab héját mindig eltávolítjuk. Lehetséges hogy ez okozta száműzetését a magyar konyhából, holott a babfélék kellemetlen utóhatásai, mint felfúvódás és gázképződés a héj okozza. Tehát pont ellenkezőleg kellett volna történnie a logika szerint, de mégis az amerikai babfajták terjedtek el nálunk. Szeretném ha minél többen megismerkednének ezzel a magas fehérjetartalmú ősi táplálékunkkal és helyet kapna kertben, konyhában egyaránt.  Termesztése rendkívül egyszerű és már februárban vethető, tehát igen korán élvezhetjük friss zöld változatban, majd később pedig a téli szárított babot is betakaríthatjuk. Egyetlen komoly ellensége a fekete levéltetű , amely ellen erjesztett csalános önözést javasolok. Ettől megerősödik a levélzet és kevésbé támadják meg a különböző kártevők.

Különböző méretű lóbab terméssel találkozhatunk. Lehet nagyon nagy lapos, közepes, és kis változatban, színe a sötétbarnától a zöldig terjedhet, attól függően mennyire éretten lett leszedve.Az ázsiai élelmiszereket árusító üzletekben kapható, és aztán ezt a magot bátran elvethetjük, mivel évekig megőrzi a csírázóképességét.

SAM_9004.JPG

A babpüréhez kell 

250 g lóbab

50 ml olíva olaj

2 gerezdfokhagyma összezúzva

2 evőkanál tahini krém (legjobb házilag készíteni)

1/2 citrom leve

só, frissen őrölt bors

ajánlom még a római köményt is hozzá, ettől teljesen autentikus ételt kapunk

SAM_8883.JPGSAM_8884.JPG

A lóbabot legalább 12 órára beáztatjuk, bő vízben só nélkül feltesszük főni. Amikor 40-50 perc után látjuk, hogy megrepedezik a héja, és kivéve egy szemet, az szétnyomható az ujjaink között, egyértelműen megfőtt, ekkor levéve a tűzről a levében  hagyjuk kihűlni, leszűrjük  és szépen lefejtjük minden szem héját. A megtisztított babhoz adjuk a többi hozzávalót, és botmixerrel,vagy más alkalmatossággal, pürésítjük.

Tálaláskor fekete olajbogyót adunk hozzá és olíva olajjal meglocsoljuk.

Lehet előételek között, vagy a főétkezés részeként is tálalni, de önmagában is már egy  tápláló vacsora. 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr665461149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kopasz Szuzukis 2013.08.17. 20:41:50

Az óriás fehér gesztenyebab még jobb erre a célra. Áztatás és főzés után kb. hüvelykujj nagyságúra duzzad. Ize nagyon hasonlit a cuormentes gesztenyemasszára.

meiszner.kati 2013.08.18. 10:07:15

@Öreg Kecske: Valóban minden babfajtából, és a lencsékből is lehet ilyen krémet készíteni. A "gesztenyebab" pedig különösen finom.
süti beállítások módosítása