A görögdinnyehéj egy delikátesz?
2013. augusztus 27. írta: meiszner.kati

A görögdinnyehéj egy delikátesz?

görögdinnyekis005.jpggörögdinnyekis004.jpg

A kidobásra legjobb esetben komposztra kerülő dinnyehéjból hogyan válik a téli napokat megédesítő csemege. A legegyszerűbb süteményeket is egyedivé varázsoló titkos hozzávaló.

görögdinnyekis003.jpg

Az elfogyasztott görögdinnye zöld héját levágjuk, és maradéktalanul eltávolítjuk az esetlegesen rajta maradt piros részeket is, majd vékony csíkokra szeljük, és ecetes vízben megfőzzük. Egy liter vízhez 1/2-1 dl természetes ecetet adunk, és ebből annyit készítünk, hogy a dinnyehéjszeleteket bőven ellepje. A főzés ideje egy-másfél óra, miután egy szűrőkanálba kiöntjük, leöblítjük folyó vízzel, és hagyjuk lecsepegni.

Elkészítjük a szirupot, amihez 1 kg megfőtt dinnyehéjhoz 20-30 dkg cukrot felfőzünk (eredetileg sokkal több cukrotkellene adni hozzá, ebben kövessük a szokásainkat) 2 dl vízzel, és ebben addig főzzük az áttetsző dinnyehéjdarabokat, amíg be nem sűrűsödik. A nagymamám összevágott vanília rudat főzött bele, de lehet fahéjjal, kardamommal, csillagánizzsal, szegfűszeggel is ízesíteni. Mostanság a vanília mellett gyömbér csíkokat is főzök bele, szerintem nagyon jól érvényesül ez a fűszerezés.
Kis üvegekbe rakom, mivel a delikátesz kategóriába sorolom. Száraz dunsztban hagyom másnapig.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr45479778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása