Amikor már a fügebokrok meghaladják az embermagasságot, azaz széltében hosszában 2 méter felettiek, akkor egyszerre rengeteg füge terem rajtuk. Elönt mindent a füge ebben az időszakban akárhová megyek tudják, hogy feltétlenül jön velem egy doboz füge is. A magasban beérő termések egyértelműen a madaraké, és még mindig rengeteg füge érik be napról napra. A szomszédasszony próbált meggyőzni, hogy nincsen jobb pálinka mint a fügéből készült, na talán a berkenye - szerinte. Engedélyezett vagy nem, de pálinkafőzésre biztosan nem adom a fejem, marad a fügelekvár, és a szárított füge. Mindazok ellenére hogy neves hozzáértők szerint a nálunk termő füge nem aszalható-szárítható , lásd Bálint gazda és aztán tőle copyzva sok más oldalon találkozhatunk ezzel az információval. Nem tudom nekik mennyi fügetermésük van. Akinek viszont van fügebokra, vagy már magától rájött, vagy nyugodtan bátorítom abban , hogy szárítson, aszaljon fügét, és egész télen lesz saját termésű aszkorbinsav, kén és cukormentes aszalt fügéje.
A fügelekvár nemigen nyerte el a tetszésemet, ugyan készítettem cukorral,és anélkül - hiszen a füge nagyon édes. Még leginkább a szilvával cukor nélkül összefőzött variáció jött be, aztán az idén fügét sütöttem egy ebédhez, de nem lett feltálalva. A pakoláskor ott van a tepsi sült füge, hát gondoltam megmenthető ha lekvárt főzök belőle. A végeredmény fantasztikus!
A sült fügelekvárhoz
3 kg füge
40 dkg finomítatlan nádcukor
1 rúd vanília
1 rúd fahéj
A fügéket egyben, szorosan egymás mellé helyezzük egy sütőlapra. 150 fokon legalább 40 percig sütjük.
20 dkg cukorból a fűszerekkel együtt 2dl vízzel szirupot készítünk. A forró szirupba beletesszük a sült fügéket.
Másnap 10 dkg cukrot teszünk hozzá és felforraljuk. Ezt harmadnap megismételjük, forrón üvegekbe merjük, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
A mesés füge mellett, ha szeretnénk többet tudni erről a gyümölcsről ajánlom korábbi írásomat a fügéről, a füge termesztéséről, és a füge hasznos, gyógyító tulajdonságairól.
A fügemese pedig elvisz bennünket a fügetündérek világába.
«Furcsa - a Világ teremtése óta, nevelődnek a fügebokraim a Földön, melyek édes terméseikben összegyűjtötték a napsugár, a víz a szél és a föld ajándékait az emberek meg csak a leveleit használják, és nem is törődnek a termésével» - mondta a fügetündér tovább...