Padlizsántorta
2013. szeptember 01. írta: meiszner.kati

Padlizsántorta

MENÜKKIS 07.jpg

A padlizsán a nyárutó, és a kora ősz zöldsége. A mi éghajlatunkon a szabad földben nevelt példányok ilyenkor ontják a gyönyörű lila termésüket, egy-egy tövön egyszerre akár öt hat padlizsán is díszeleg. Vigyázni kell mert könnyen elöregedhetnek, és ilyenkor keserű, élvezhetetlen a belőle készített étel. Ha felvágáskor barna magokat látunk, abból már legjobb semmit sem főzni, legfeljebb mehet a komposztra.

padlterméskis03.jpg

2 adaghoz:


1 padlizsán
2 evőkanál olíva olaj
1 nagy vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
5-6 közepes paradicsom
nagy csokor petrezselyemzöldje

bors
olíva olaj a sütéshez

padlterméskis02.jpg

Legjobban ezt a kerek olasz padlizsánfajtát szeretem, puha, és nem szív sok olajat magába  a sütés folyamán.

Természetesen a nálunk elterjedt hagyományos padlizsánfajtával is nagyon finom lesz!

padlterméskis01.jpg

Megmosunk és megtisztítunk minden hozzávalót, a padlizsánon rajta hagyhatjuk a héját, szépen összetartja a szeleteket.
A padlizsánt 1 cm-es karikára vágjuk besózzuk és 20-30 percet hagyjuk, hogy kieressze a levét, ezáltal kevesebb olajat fog magába szívni a sütéskor.
A hagymát, és a fokhagymát apróra vágjuk, és az olíva olajon megpároljuk. Közben lehúzzuk a paradicsom héját, félbe vágjuk és kieresztjük a levét, majd kockákra vágjuk és a hagymához adva tovább pároljuk. Amikor elfőtte minden levét, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a nagy csokor összevágott petrezselyemzöldjét.
A padlizsánszeletekről leitatjuk a nedvességet és olajban mindkét oldalát megsütjük. A megsült karikákat nem papírtörlőre szedem ki, hanem ráhelyezem a következőként sülő szeletre, így az fogja az olajat felitatni.

A megsült padlizsánszeleteket alakjuknak megfelelő sütőtálba helyezzük, és közé, illetve a tetejére halmozzuk a hagymás paradicsomos szószt. Már így is tálalható, de ha van időnk egy 15-20 percre betenni a sütőbe még jobban érvényesülnek az ízei.

Friss kenyeret, vagy sima főtt basmati rizst adhatunk hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr965486722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása