A sütőben sült padlizsán egyszerűen elkészíthető, és önállóan friss kenyérrel, vagy főtt rizzsel egy teljes értékű ebéd, de joggal lehet egy vendégség főétele. Ilyenkor egyszemélyes kis tálakban szoktam sütni, és meleg előételként tálalom.
A padlizsán, paradicsom, hagyma egy nyerő hármas. Közismert, hogy a hagyma nagyon egészséges. Ugyanez elmondható ennek az ételnek a többi hozzávalóiról is.
A hagyma megakadályozza a vírusok, gombák, erjesztő baktériumok terjedését, tisztítja az ereket. Ha nem tudjuk nyersen megenni, mielőtt lemondanánk róla próbáljuk, leforrázva, főzve vagy párolva fogyasztani.
A padlizsán bioflavonidokban gazdag, megújítja az ereket, fogyasztásával megelőzhetőek a szív és érrendszeri betegségek. Gyógyítja a belső vérzéseket, aranyeret. Pozitívan hat a májra. Terhesség alatt nem ajánlott!
A paradicsom tisztítja a májat, tonizálja a gyomrot, méregtelenít.
Mindig éretten, egy étkezésre maximum 2-3 közepes paradicsomot fogyasszunk!
A hidegen préselt olíva olaj a legtöbb egyszeresen telítetlen zsírsavtartalmú olaj.
A felvételt készítette: Szeiler Gábor mtr.hu
Összeállította: Halász Gabriella mtr.hu
Zene: Late Night jazz
Ételek: Meiszner Kati
Borajánló: Pampetrics György borkereskedő
A hozzávalók: padlizsán, paradicsom, vöröshagyma, só, bors, olíva olaj.
Nagyon sok olíva olaj! Ez a siker záloga! Tehát ne sajnáljuk a padlizsántól az olajat, jól itasson át minden szeletet, a végén kapunk egy finom mártogatót, vagy a rizst megöntözhetjük a kisüt olajjal, amely telítődött a padlizsán ízével.
Minden zöldséget karikára vágunk és egy tűzálló tálban rétegezve lerakjuk, megsózzuk és jól meglocsoljuk olíva olajjal.
Betesszük a forró sütőbe és amikor kezdenek barnulni, ez kb 30-40 perc múlva várható kivesszük és azonnal tálaljuk.