Vajban sült padlizsán és paradicsom
2013. október 26. írta: meiszner.kati

Vajban sült padlizsán és paradicsom


vajbansültpadlizsánkis01.jpg

A vajban történő sütés a francia és a keleti konyhák jellegzetessége. Szinte fűszerek nélkül varázslatos ízeket produkál. Ez a recept a Közel Keletről származik, és lehet önálló fogás, vagy az előételek sorában foglalhat helyet magának. Hidegen és melegen egyaránt elsőrangú. Nagyon fontos kísérője a friss lepénykenyér, a pitta, vagy a baguet, ezekkel aztán lehet mártogatni a finom sült vajat.

vajbansültpadlizsánkis05.jpg

Itt egyértelműen a főszereplő ez az óriásira nőtt padlizsán (méretek: átmérő 46 cm, súly 860 g) melyet már csak az őszi betakarításnál vettem észre annyira jól sikerült elbújnia, a sűrűre nőtt bokrok rejtekében. Nem is gondoltam hogy ehető, és amikor felvágtam feltárult tiszta fehér belseje, az éretlen magokkal. Ez azt jelenti hogy a padlizsán nincs túlérve, még nem keserű. A szeletek besózása nem a keserű íz miatt történik mint sokan gondolják, hanem azért hogy kevesebb zsiradékot szívjon magába, a sütés során.

A hagyományos hosszúkás padlizsán esetében héjastól, hosszában vágjuk a szeleteket, és tesszük ezt a lehető legvékonyabbra, majd besózzuk.

vajbansültpadlizsánkis03.jpg

Amikor levet eresztett, azt  leitatjuk papírtörlővel . 

Süthetjük fele vaj fele olíva olaj keverékében is.

vajbansültpadlizsánkis04.jpg

Egy nagy serpenyőben felmelegítjük a vajat, és beleteszünk annyi padlizsánszeletet amennyi elfér. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük, ha szükséges, közben pótoljuk a vajat. Vigyázzunk mert nagyon gyorsan sül figyeljük mikor kell megfordítani. A vaj pedig ha megég keserű lesz és nagyon egészségtelen (rákkeltő hatású).

Amikor megsült tálra szedjük, és hagyjuk alatta összegyűlni a sült vajat, amelyet mint az elején írtam fenséges dolog mártogatni friss kenyérrel.

Amikor minden padlizsánt megsütöttünk, jöhetnek a paradicsomkarikák. A legjobb a nagy húsos fajtákat választani, de ilyenkor késő ősszel, már nem igen válogathatunk - bezzeg a nyáron!

A paradicsom sütés közben levet ereszt ezért ha második adagot is szeretnénk sütni, ajánlom kitörölni vagy elmosni a serpenyőt. Sütés közben ne felejtsük el megsózni  a paradicsomot.

vajbansültpadlizsánkis02.jpg

A leglényegesebb - ne sajnáljuk a vajat!

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr585599725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása