A nehéz ételek mellé egy üdítő kísérő a sárgarépa saláta. Vacsoraként több fejes salátával, vagy jégsalátával pedig könnyű álmot ígérő étel. A jó alvás alapfeltétele hogy akár ezt a mégoly könnyű salátát is időben fogyasszuk el, legalább négy órával lefekvés előtt, és alaposan rágjuk meg. A megfelelő rágás eredményeképpen a szilárd ételt folyékony állapotban nyeljük le. Hogy ehhez hányszor kell megrágni egy falatot ezzel nem szeretnék megrémiszteni egyetlen rohanó embert sem. Viszont érdemes átgondolni mit csinálunk olyan fontosat abban az 5-10 percben amit megspóroltunk a kapkodva elfogyasztott étkezéssel. És mérlegre tenni az elégtelen rágás következményeivel szemben.
A sárgarépa saláta egy óriási citrom társaságában és részvételével készült, mellyel kedves unokahúgomék leptek meg a nyáron. Ekkora citromok pedig a citromról is nevezetes Amalfi-parton teremnek. Nagynéném rögtön megmondta hogy ennek a citromnak nem sok leve lesz - ami be is bizonyosodott amikor felvágtuk, Mindettől függetlenül sok vidámságot és közös tanácskozást hozott a különleges citrom az életünkbe. Napokig kerestük a citromos recepteket, hogy valami emlékezeteset készítsünk belőle. Gondolom nem a sárgarépa saláta maradt meg vendégeim emlékezetében hanem a gombás-almás csirkesült amivel együtt tálaltam, és a könnyű érzés utána mert a saláta megkönnyíti a zsíros húsok emésztését.
Hozzávalók:
500g sárgarépa
2 átlagos citrom leve
1 teáskanál kezeletlen citrom héja
3 evőkanál a belső hártyáktól is megtisztított citrom
1 teáskanál finom nádcukor
só
chili paprika (friss vagy szárított)
A megtisztított sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, ami némileg roncsolja is a széleket, így a a répa jobban magába szívja a citromos öntetet. A citromhúsból tegyünk félre keveset a díszítéshez. Az átszűrt citromlében feloldjuk a cukrot, sót erős paprikát, és ezzel jól összekeverjük a lereszelt sárgarépát. A citromhéjat és a citromhúst hogy az utóbbit össze ne törjük finoman belekeverjük.
A félretett citromhússal és zöldekkel citromhéjjal díszítjük. Mivel elég sok leve van kis tálban vagy pohárban külön adhatjuk az étel mellé, gyönyörű narancssárga színével szépen díszíti az asztalt.
A citrom helyett készíthetjük grapefruittal, amelyre leginkább hasonlított állagában az amalfi citrom, hogy mi minden készült még belőle arról természetesen beszámolok a későbbiekben.