A nyári uborkaszezon slágere a saláta természetesen uborkából. Igaz ilyenkor még a legmegrögzöttebbek is könnyítenek a táplálkozásukon. Vagy mert a nagy melegben nem bírnak a konyhában tevékenykedni, vagy mert csak-csak eljutottak ahhoz a felismeréshez hogy a nehéz zsíros-húsos ételek ilyenkor igen megterhelőek. Legtöbbet nyerünk ha valamilyen nyers salátával kezdjük az étkezést, ez sokban segíti az utána fogyasztott ételek emésztését. Hogy ne csak mindig ugyanazt a salátát együk a megszokott öntettel, egy kis frissítésnek ajánlom ezt a variációt.
Hozzávalók:
1 kígyóuborka
1 evőkanál világos szójaszósz
2 teáskanál cukor
1 teáskanál reszelt gyömbér
40 ml rizsecet (vagy bármilyen világos természetes ecet)
1 tk só
Az uborkát úgy hámozzuk meg, hogy hosszában csíkokban meghagyjuk a héját. A eszelő uborkagyalus oldalán lereszeljük, így szép vékony karikákat kapunk. Megsózzuk, összekeverjük és 15-20 percig állni hagyjuk.
Az uborka levét kinyomjuk, és az összes hozzávalót először összekeverjük, majd az uborkára öntjük.
Fogyasztás előtt egy órát a hűtőben állni hagyjuk.
Ennyire sütött a nap az udvarban a diófák alatt amikor tálaltam , és nem csak a fotózásban való járatlanságomnak köszönhető ez a kép, hanem ezzel szeretném érzékeltetni mennyire csodálatos nyarunk van!