A vajban sült padlizsán teljesen más ízekkel lep meg bennünket, mint az olajban sült változat. A déli országokban a vajat szokás fele-fele arányban keverni olíva olajjal, így mindkettő áldásos tulajdonságai összeadódnak. Ha a padlizsánszeleteket besózzuk, állni hagyjuk hogy kieressze a levét, kevesebb zsiradékot fog magába szívni a sütés során. Másik fontos momentum, hogy megsülve egy papírtörlőre szedjük ki, ezzel pedig szintén csökkenthető a zsiradékmennyiség. Ennek érdekes variációját lássuk a receptben!
A padlizsán sokrétű ásványi anyag tartalmának köszönhetően olyan értékes táplálék, amely fenntartja a sav – bázis egyensúlyt, a szervezetben és normalizálja a só-víz, és a koleszterin anyagcserét.
A padlizsán héj tartalmaz flavonidokat (150mg %) ez adja a különleges lila színét is. Ne dobjuk ki az értékes flavonoidokat! Amikor fiatal a termés a főzés során a héj is megpuhul, így a legjobb ha hámozatlanul, vagy a héját csíkokban meghagyva készítjük el.
A padlizsán a benne lévő tartronsavnak köszönhetően megakadályozza a szénhidrátok zsírrá válási folyamatát, ezzel megelőzve az elhízást, és az érelmeszesedést.
A padlizsán normalizálja a szervezet folyadék anyagcseréjét, antibakteriális, és segíti a szívizom munkáját. Vízhajtó, és epehajtó, méregtelenítő és vérképző, ezen kívül gyulladásgátló hatású.
Milyen betegségek étrendjében fontos a padlizsán:
- érelmeszesedés
- szív és érrendszeri betegségek
- a legyengült szívműködés következtében kialakult ödémák
- vesebetegségek
- elhízás
- székrekedés
- köszvény
A sajt egy könnyű de koncentrált fehérjeforrás. Rendkívül figyeljünk oda hogy csak közvetlenül a tálalás előtt süssük meg vagy grillezzük, különben a legjobb minőségű alapanyagból is ehetetlen gumitalpszerű dolgot fogunk csócsálni a tányéron.
A ribizli díszítési jelleggel került a padlizsánra, a gránátalmamagot hivatott nyáron helyettesíteni. bármilyen savanykás jellegű elemmel helyettesíthető.
4 adaghoz:
1 közepes padlizsán hosszában felszeletelve
4 szelet süthető sajt pl. halloumi
olíva olaj és vaj a mennyiséget szokásunk szerint szabályozzuk
1 dl görög joghurt
1 teáskanál szójaszósz
1 gerezd fokhagyma pépesítve
só, bors
kakukkfű, oregano
A padlizsánszeleteket besózzuk és legalább fél órát állni hagyjuk. Minél több levet eresztett annál kevésbé fogja magába szívni a zsiradékot.
A nedvességet leitatjuk és a meleg olajos vajas keverékben mindkét oldalán aranysárgára sütjük. Amikor az első szeletek megsülnek, nem papírtörlőre szedjük ki hanem a sütésre várakozó társára. Így az fogja magába szívni a zsiradékot és nem megy apapírtörlővel a kukába (jobb esetben a komposztba).
Amíg sül a padlizsán kikeverjük a joghurtot a szójaszósszal és a fokhagymával, ezt külön tálkában is feladhatjuk, vagy a sült padlizsánszeleteket megkenjük vele.
A sajtszeletek eddig papírtörlőn leitatva várták a sorukat, és csak amikor mindennel elkészültünk, szépen megterítettünk, közvetlenül az étkezés előtt sütjük, és előmelegített tányérra kiszedve azonnal tálaljuk.
Ne feledjük megszórni a zöld fűszernövényekkel!