Sült sajt és padlizsán joghurtos öntettel
2014. augusztus 13. írta: meiszner.kati

Sült sajt és padlizsán joghurtos öntettel

nyáripadlizsánkis02.jpg

 

A vajban sült padlizsán teljesen más ízekkel lep meg bennünket, mint az olajban sült változat. A déli országokban a vajat szokás fele-fele arányban keverni olíva olajjal, így mindkettő áldásos tulajdonságai összeadódnak. Ha a padlizsánszeleteket besózzuk, állni hagyjuk hogy kieressze a levét, kevesebb zsiradékot fog magába szívni a sütés során. Másik fontos momentum, hogy megsülve egy papírtörlőre szedjük ki, ezzel pedig szintén csökkenthető a zsiradékmennyiség. Ennek érdekes variációját lássuk a receptben!

A padlizsán sokrétű ásványi anyag tartalmának köszönhetően olyan értékes táplálék, amely fenntartja a sav – bázis egyensúlyt, a szervezetben és normalizálja a só-víz, és a koleszterin anyagcserét.
A padlizsán héj tartalmaz flavonidokat (150mg %) ez adja a különleges lila színét is. Ne dobjuk ki az értékes flavonoidokat! Amikor fiatal a termés a főzés során a héj is megpuhul, így a legjobb ha hámozatlanul, vagy a héját csíkokban meghagyva készítjük el.
A padlizsán a benne lévő tartronsavnak köszönhetően megakadályozza a szénhidrátok zsírrá válási folyamatát, ezzel megelőzve az elhízást, és az érelmeszesedést.
A padlizsán normalizálja a szervezet folyadék anyagcseréjét, antibakteriális, és segíti a szívizom munkáját. Vízhajtó, és epehajtó, méregtelenítő és vérképző, ezen kívül gyulladásgátló hatású.

Milyen betegségek étrendjében fontos a padlizsán:

  • érelmeszesedés
  • szív és érrendszeri betegségek
  • a legyengült szívműködés következtében kialakult ödémák
  • vesebetegségek
  • elhízás
  • székrekedés
  • köszvény

 

A sajt egy könnyű de koncentrált fehérjeforrás. Rendkívül figyeljünk oda hogy csak közvetlenül a tálalás előtt süssük meg vagy grillezzük, különben a legjobb minőségű alapanyagból is ehetetlen gumitalpszerű dolgot fogunk csócsálni a tányéron.

 A ribizli díszítési jelleggel került a padlizsánra, a gránátalmamagot hivatott nyáron helyettesíteni. bármilyen savanykás jellegű elemmel helyettesíthető.

4 adaghoz:

1 közepes padlizsán hosszában felszeletelve

4 szelet süthető sajt pl. halloumi

olíva olaj és vaj a mennyiséget szokásunk szerint szabályozzuk

1 dl görög joghurt

1 teáskanál szójaszósz

1 gerezd fokhagyma pépesítve

só, bors

kakukkfű, oregano

A padlizsánszeleteket besózzuk és legalább fél órát állni hagyjuk. Minél több levet eresztett annál kevésbé fogja magába szívni a zsiradékot.

A nedvességet leitatjuk és a meleg olajos vajas keverékben mindkét oldalán aranysárgára sütjük. Amikor az első szeletek megsülnek, nem papírtörlőre szedjük ki hanem a sütésre várakozó társára. Így az fogja magába szívni a zsiradékot és nem megy apapírtörlővel a kukába (jobb esetben a komposztba). 

Amíg sül a padlizsán kikeverjük a joghurtot a szójaszósszal és a fokhagymával, ezt külön tálkában is feladhatjuk, vagy a sült padlizsánszeleteket megkenjük vele.

nyáripadlizsánkis04.jpg

A sajtszeletek eddig papírtörlőn leitatva várták a sorukat, és csak amikor mindennel elkészültünk, szépen megterítettünk, közvetlenül az étkezés előtt sütjük, és előmelegített tányérra kiszedve azonnal tálaljuk.

Ne feledjük megszórni a zöld fűszernövényekkel!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr856599313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása