A zöld paradicsomot elég sokáig száműztem a konyhából, és ősszel legjobb esetben a komposztba még bekerülhettek. Amíg el nem jutott hozzám az a kutatási eredmény, mely szerint a zöld paradicsom pozitív hatással van az izmokra és erősíti azokat. Viszont mindennek megvan a legmegfelelőbb elkészítési módja, hát ez a pikáns szósz azt gondolom ennek a legjobb példája. Bengáliában nagy hagyománya van a zöld paradicsom csatninak. Onnét ered ez a recept is, kíváló kísérője bármilyen ételnek. A fűszereknek köszönhetően segíti az emésztést, ha nagyon erősre készítjük csak keveset ajánlatos belőle fogyasztani. A csatni egy pikáns étvágygerjesztő, amely kiemeli a főétel ízét. A csatni íze igen tág határok között variálható, az égetően erőstől a kellemesen pikánsig. A főzött csatnik mindenképpen erősek és fűszeresek, lekvárra emlékeztető állaggal. Mindig kis adagot - mint kísérő - 1-2 teáskanálnyit adunk belőle.
Hozzávalók:
6 zöld paradicsom
1 nagyobb zöldpaprika
2 evőkanál koriander zöldje, vagy bazsalikom, esetleg petrezselyemzöldje
1 evőkanál ghí vagy hidegen préselt olaj
1/2 teásknál római kömény
1/2 teáskanál koriander (lehet őrölt,vagy egész)
1/2 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál őrölt bors
1!4 kávéskanál asafoetida (opcionális)
2 zöld chili paprika kimagozva, összevágva
1 evőkanál reszelt gyömbér
2 teáskanál friss citromlé
só
A paradicsomokat vízben felforraljuk, leszűrjük ha elválik a héja lehúzzuk, mivel pépesítve lesz a továbbiakban ennek most nincs jelentősége.
A zöd paprikát, az előkészített paradicsomot a zöldleveles fűszernövényt, aprítógépben pürésítjük.
A ghít vagy olajat felmelegítjük egy kis serpenyőben, és a fenti sorrendben beletesszük a fűszereket, a végén a chilit és a gyömbért, és 1-2 percig pirítjuk. Beleöntjük a pépesített cuccokat, és 10-15 percig kis tűzön főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Üvegbe téve néhány napig a hűtőben eltartható, illetve alávetve a szokásos tartósítási folyamatnak télire is bespájzolhatunk belőle.