Börek
2014. szeptember 18. írta: meiszner.kati

Börek


Sokrétű felejthetetlen finomság -  „A BÖREK”. Természetesen mint sok más étel esetében a böreknek is megvannak a különböző változatai. Lehet omlós vajas tésztából, leveles tésztából, és rétestésztából. országonként vannak egyedi vonások. Számomra a török világgal azonosul, és egy ottani régi recept alapján szoktam elkészíteni.

 börekkis001.jpg

A lehető legjobb alapanyagokkal dolgozzunk, hiszen ez határozza meg az eredményt. Ne használjunk "hasonló hozzávalókat" ebben ne engedjünk meg semmifél kompromisszumot. Amennyiben valamilyen hozzávalót helyettesítünk, mindig  hatással lesz a kapott eredményre, és ha nem tudjuk milyennek, kell lennie igazából egy ételnek, mert korábban nem találkoztunk még vele, és nem ismerjük az „igazi”autentikus receptet, akkor úgy járunk, mint a régi mesében, amikor három vak ember meséli el milyen egy elefánt. Csakhogy az egyik elölről fogta az ormányát, a másik hátulról a farkát, és a harmadik az egyik lábát.

Ennél a böreknél legfontosabb kritérium a házilag készített rétestészta, vagy filo tészta használata.  A filo tészta beszerezhető a török élelmiszerboltban.

10 db a sütőedény méretével azonos tésztalap (lehet kerek, szögletes, kicsi és nagy stb.)
1 tojás
200 ml sűrű joghurt

200g eredeti friss juh vagy kecske feta sajt
1 tojás
3 evőkanál olvasztott vaj
Még további olvasztott vaj a lapok megkenéséhez

1.    Egy tojást és a joghurtot simára keverjük, és annak figyelembevételével mennyire sós a sajt sózzuk.
2.    A sajtot összekeverjük 1 tojással és az olvasztott vajjal, ez lesz a töltelék.
3.    A sütőedényt kikenjük vajjal, ráhelyezünk egy réteslapot —amíg összeállítjuk a böreket a többi réteslap, legyen letakarva egy nedves konyharuhával, hogy ki ne száradjon — megkenjük mindenhol olvasztott vajjal, majd rálocsolunk 2-3 evőkanállal a joghurtos tojásból, és a kanál hátuljával egyenletesen szétkenjük. 5 lapot helyezünk ily módon egymásra, mindegyiket megkenve. Az 5. lapon elterítjük a fetás masszát. Ne ijedjünk meg, hogy kevés a töltelék, a végén meglátjuk teljes lesz az összhang. Tovább folytatjuk a tésztalapok rétegezését. Ha esetleg elfogyott volna a joghurtos massza, vagy a vaj akkor egészítsük ki.
4.    180ºC-ra előmelegített sütőbe helyezzük, és aranybarnára sütjük.

Meleg teával, vagy leveshez ajánlom.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr586710239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása