A talajtakarás egy meleg takaró a csupasz földre
2014. szeptember 24. írta: meiszner.kati

A talajtakarás egy meleg takaró a csupasz földre

Az őszi ásással elméletben leszámoltunk, viszont csodák sincsenek, így nézzük meg hogyan működik a humuszképződés a természetben, mondjuk az erdőben, vagy a mezőkön. Miért ne alkalmazzuk a természet nagyszerű módszerét a saját kertünkben? Azt látjuk, hogy a lehullott levelek, az elszárad ágacskák, a kúszónövények és gyomnövények teljesen betakarják az erdő földjét, és ha megvizsgáljuk alatta finom gombaillatú morzsalékos talajt találunk.

mulcskis05.jpg 

A csupasz föld valamennyi elem számára kiszolgáltatott, a napsugarak kiszárítják, az életet adó nedvességet, a szél meg elviszi a felületén porladó földet. Eső dobol barna bőrén és szétveri a morzsák finom struktúráját. Eliszaposítja a humuszt, a föld légvezető csövei eldugulnak. A kéreg alatt levegőhiány keletkezik. Télen a fagy mélyen a talajba kúszik és megdermeszti annak élővilágát.
A vadonban a humuszréteget vagy élőlények, vagy szerves hulladékok szőnyege takarja. Ahol ez a szőnyeg természeti erők, állati, vagy emberi beavatkozás következtében felszakad, ott a legrövidebb időn belül lágyszárú vadnövények törnek a felszínre a barna földből, mintegy bevarrják a veszélyesen tátongó sebet. Ahol ez elmarad, ott megsérül az ökológiai rendszer.
A talaj többé nem képes a saját erejéből elindítani a gyógyulási folyamatokat. Így keletkeznek a sivatagok, tudniillik az elhalt területek egyre nagyobb részt foglalnak el az élő talajból.
A talajtakarás nem a kertész találmánya, elleste a természettől, ezért is működik olyan eredményesen.

A mulcsozás előnyei a növények és a talaj számára

mulcskis06.jpg

• A meleg a nedvesség és a levegős talajszerkezet megőrzése. Hatására kedvező mikroklíma alakul ki
• A mikroorganizmusok és egyéb talajlakó élőlények kedvező táplálása, miáltal tápanyagok keletkeznek, és a humuszréteg gyarapodik.
• A talajfelszín eső és szél elleni védelme. A humuszos réteg keményedését, eliszaposodását, és elpusztulását akadályozza.
• Egyenlő növekedési esélyt kapnak a kultúrnövények és kiemelkedően gazdagon láthatja el azokat a talaj szénsavval.

A mulcsozás előnyei a kertész szempontjából

mulcskis09.jpg

• Kevesebbet kell kapálni, mivel a talaj lazább marad.
• Kevesebbet kell gyomlálni, mivel a gyom képtelen megerősödni a takaróréteg alatt.
• Kevesebbet kell öntözni, mivel a talaj nem veszít nedvességtartalmából.
• Kevesebb trágyára van szükség, mivel ebben a környezetben a mikroorganizmusok nagyobb kedvvel termelnek tápanyagot, és humuszt egyaránt
• Könnyebben tisztábban lehet betakarítani, mert a termés nem lesz sáros a felfröccsenő földtől. A lehulló gyümölcsök pedig puhára esnek.

Így terítünk „szőnyeget” a kertbe

Először a kiskapával vagy a talajlazítóval fellazítjuk az ágyás felszínét, ezzel megszakítjuk a finom hajszálcsőrendszert, így a felszálló nedvesség már eleve nem tud a felszínre jutni.
A felület ahová terítjük a mulcsot feltétlenül nedves és laza legyen.
Friss gazt kerti hulladékot fűnyesedéket csak vékony rétegben terítsük szét, valamennyi mulcsanyag legyen apró és egy kicsit szikkadt. A talajtakaró alatt a mulcs és a talaj közti átmeneti rétegben állandóan folyamatos korhadási folyamat zajlik. Ezért van szüksége ennek a rétegnek mindenképpen oxigénre, máskülönben akárcsak a komposztban káros rothadás indul be. Ezért az ilyen takaró csak néhány centi vastag lehet. Az ennél vastagabb réteg megakadályozza a levegő körforgását. Csak a könnyű száraz anyag mint a szalma helyezhető ki vastagabb rétegben. Aztán az elkorhadt mulcsréteget mindig pótoljuk.
Ez nem más igazából mint a helyben készített komposzt. Ezért még némi kőzetőrleménnyel, algamésszel szerves trágyával megszórva még gyorsabban elkorhad és még tápdúsabbá válik.

Mikor mulcsozzunk?

A nyár közepén ősszel minden szabadon fekvő ágyást betakarhatunk., tavasszal aztán érett, finom morzsás talajt találunk, amely kész bármilyen új növénykultúra befogadására.
Ekkor már csak a vetőbarázdákat és az ültető gödröket kell kialakítani.
Amikor már egyértelműen látszanak a vetett sorok és a kikelt növények akkor tegyünk új réteget, addig pedig gyakran kapáljunk.

A talajtakarás gyengéi

Minden nyilvánvaló előnye mellett akad gyenge oldala is a mulcsozásnak.
Vigyázni kell vele a kötött talajok esetében. Csapadékban gazdag nyarakon igen vékony legyen, különben a pangó víztől rothadás lép fel.
A téli mulcsréteg ha még nem bomlott le célszerű félrehúzni hogy hamarabb felmelegedjen a talaj.
A nedves talajú kertben szinte odacsábítja a csigákat

Miből készítsünk természetes talajtakarót?

Fű kaszálék
A kihúzott gyomot összevágva ott helyben szétteríthetjük.
A vegyes gyógy és fűszernövények
Csalánfélék
Fekete nadálytő – káliumtartalom – különösen a paradicsom tenyészik tőle nagyszerűen.
A paradicsom virul saját hulladékában, és a káposzták közé terítve elriasztja a káposztalepkéket.
Ősszel a lomb maradjon a fák alatt.
Mustárvetés, pillangósok, csillagfürt. Először élő növényszőnyeg, majd lekaszálva mulcs
Kéregmulcs - rododendronfélék
Papír, hullámpapír megnedvesítve és föld rászórva így nem olyan zavaró.
A száraz helyeken kőlapocskák.
A fekete műanyag fólia ugyan védi a talajt a párolgástól, és meleget is termel, ugyanakkor nem engedi hogy a talajba kívülről víz jusson, és a levegő körforgását is akadályozza. Magától értetődő hogy a talajban lakók és növők számára semmilyen tápértéke sincs.
Ezért a műanyag fóliákat csak átmenetileg használjuk.
A mulcsrétegnek sem kell feltétlenül a rendetlenség látszatát kelteni. Talán csak a megszokott nézőpontunkon kellene igazítani egy kicsit.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr866725703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása