Az őszi időszakban élvezhetjük a frissen fejtett babféléket. Viszont ne feledjük, hogy a száraz bab beáztatása kétfunkciós. Az egyik ami egyértelmű, és köztudott, hogy könnyen megpuhuljon, és rövidebb ideig keljen főzni. A másik már kevésbé ismert, hogy kiáztassuk a benne lévő méreganyagokat. Ezekre egyáltalán nincs szüksége a szervezetünknek. Némelyik babfajta elég magas cianid tartalommal is rendelkezik, ezért egy új különösen külföldről jött fajta esetében nézzünk utána az ottani elkészítési módjának is. A megoldás kulcsa a beáztatás, és a fűszerezés.
Ezért a frissen fejtett babot is áztassuk be legalább egy órára!
A babételek fűszerei a következők:
koriander, római kömény, kurkuma, görögszéna, kurkuma, aszafoetida, babérlevél, fahéj, szegfűszeg, kardamom, fekete bors
borsikafű, majoránna, oregáno, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, koriander zöldje, petrezselyem zöldje, kapor zöldje
A babsalátát elkészíthetjük bármilyen nagy szemű fejtett babbal, mindenképpen nagyon finom lesz.Adhatjuk önálló ételként. Vagy kisebb adagban tartalmassá teszi az étkezésünket, mivel a fejtett babok 20-24,5% növényi fehérjét tartalmaznak.
A salátához használt lapos lima bab.
Kihasználva az őszi adottságokat teljesen friss alapanyagokból tudjuk elkészíteni ezt a két babos salátát.
Hozzávalók:
200g lima bab
200g zöldbab (a nagy lapos hüvelyű saláta babot használtam)
2 evőkanál olíva olaj
1/2 citrom leve
2 gerezd fokhagyma összevágva
piros chili paprika
só, bors
A fejtett babot beáztatjuk egy órára, majd leszűrjük, és vízben só nélkül puhára főzzük. A zöldbabnak ha kell lehúzzuk a szálkáit és 2-3 cm es (a fejtett bab méretéhez igazodva) darabokra vágjuk, és félpuhára főzzük, hogy még egy kicsit roppanós legyen. leszűrjük és rögtön hideg vízbe tesszük - így visszanyeri a szép zöld színét - hagyjuk leszáradni. A megfőzött babok ne legyenek vizesek amikor ráöntjük az öntetet.
Az öntet hozzávalóit összekeverjük, és ráöntjük a babokra. Tányérokra halmozzuk, és kis zöld levélkékkel, ehető virágokkal díszítjük.