Többnyire alkalmakra szoktam sütni, mert annyira finom, és félő, hogy egyébként hétköznapivá válna, hiszen már a látványa is ünnepivé varázsolja a délutáni teázást. Ennek az apró sütinek mindig elkérik a receptjét, ez pedig egyértelmű értékelést jelent. Ehhez képest a - hú nagyon finom! - felkiáltás még csak időszakos fellángolás.
Olyan kicsi mint egy dió. Egy diónyi élvezet. Az omlós tészta lapocskák közti nugát krémmel, tetején a csokival alábélelt fél pirított dióval. Ennyi. Ez a fantasztikus hármas olvad össze szánkban, keverednek a finom krémes ízek, a diódarabokkal.
Hozzávalók 40 darabhoz:
A tésztához:
200 g magas sikér tartalmú liszt (lehet 3x átszitált teljes kiőrlésű liszt)
1/2 teáskanál bio sütőpor
100 g porcukor
1 egész tojás
1/2 teáskanál vanília
100 g őrölt dió
125 g hideg vaj
A kivitelezéshez:
70 g nugát
70 g étcsokoládé
40 db fél dió
A vajat lereszeljük, a robotgépben rugalmas állagúra kikeverjük, hozzáadjuk a porcukrot (finom barna nádcukrot szoktam használni, amely nagyon finom enyhén karamelles ízt ad a süteményeknek), a vaníliát, és a tojást. Némi további keverés után a diót, és a lisztet. A vajat gyors fordulaton keverjük ki, a lisztnél alapjáratban, hogy ki ne keverjük. Amikor a liszttel összeállt a tészta rögtön leállítjuk, mert nem tesz jót a túlkeverés, és a túlmelegedés sem.
A linzertésztával hidegen dolgozunk, ezért két három részletben szoktam kinyújtani, a többi hideg helyen (8-10 fokon) várakozik. A felület amin dolgozunk szintén jó ha hideg, erre a célra legalkalmasabb a márványlap.
A nugátot is elkészíthetjük házilag, viszont ha egy jó minőségű klasszikus nugátot veszünk, igen sok időt és fáradtságot megspórolunk. Aki saját maga készíti a marcipánt, bátran belevághat a nugátkészítésbe is.
A linzertésztát 2 mm vékonyságúra egyenletesen kisodorjuk,és 3 cm es átmérőjű kis korongokat szúrunk ki belőle.
Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük, és 220-240 fokon 8 percig sütjük.
A fél diókat enyhén megpirítjuk a sütőben. Vigyázzunk, mert nagyon könnyen megég! - és az égett dió igen veszélyes.
Vízfürdőben külön-külön felolvasztjuk a csokoládét, és a nugátot.
A linzerlapocskák felét megkenünk nugáttal, másik felére csokit csurgatunk egy kanálból, és rányomunk mindegyikre egy fél diót.
A nugátos lapra ráhelyezzük a diós lapot, és hagyjuk megdermedni.
Dobozban tárolható.