A cékla és az avokádó gyönyörű színeit egybemossa a citromos petrezselymes öntet amely bármilyen más variációban is kiváló választás.
A karpaccsó nagyon vékonyra szelt nyers húsból, olíva olajjal, ecettel, vagy citromlével készült étel, ősidők óta az olasz konyha egyik jellemző fogása. A legenda szerint Velencében, 1950-ben készítette el Giuseppe Cipriani a Harry’s Bar megalapítója Amalia Nani Mocenigo grófnő számára, akit az orvos eltiltott a főtt hús fogyasztásától. Ezt az ételt, karpaccsónak nevezte el a reneszánszkor festője Vittore Carpaccio után.
A Cipriani által alkotott eredeti recept, rostjaira keresztben vágott vékonyra szelt marhahúsból készült. A szósz összetevői citromlé, tej, majonéz, Worchester szósz, és frissen őrölt fekete bors. Manapság a karpaccsónak neveznek bármilyen alapanyagból készült ételt, lehet húsból, halból, zöldségekből, vagy akár gyümölcsökből, a hangsúly a lehető legvékonyabb szeletelésen van. Többnyire előételként szerepel a menüben.
Hozzávalók 2 adaghoz:
2 db közepes cékla
1 db érett avokádó
1 nagy csokor petrezselyemzöldje
1 dl olíva olaj
1 dl frissen facsart citromlé
1/2 citrom héja lereszelve
só, bors
A céklát sütőben sütjük, így sokkal finomabb teltebb az íze. Bármit sütünk, bedobhatunk melléje néhány fóliába csomagolt céklát is, így nem csak 3-4 darab céklával megy másfél órát a sütő. A puhára sült céklákat hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk, és a vékonynál is vékonyabbra szeleteljük. Nálam a mandolin erre is tökéletesen bevált, ezen kívül ajánlom a reszelők gyalus oldalát kipróbálni.
Az avokádót kicsit vastagabbra szelhetjük, a puhasága határozza meg mennyire vékonyra tudjuk szeletelni.Ezt nagyon éles késsel szoktam megtenni.
Az öntethez egy késes keverőbe tesszük a nagy marék petrezselymet 2-3 gerezd fokhagymát, fél bio citrom héját, és levét, és 1 dl olíva olajat, kis sót, és borsot. A gépet beindítjuk, és hagyjuk minél finomabbra aprítani a hozzávalókat. Az öntet állaga kicsit folyós legyen, ha szükséges még további citromlé hozzáadásával hígíthatjuk.
Egy tányéron elhelyezzük az alsó sorban az avokádót, rá a leheletnyi vékony céklaszeleteket, és rákanalazunk a mártásból amennyi jólesik. A maradék mártást is feltálaljuk mellé.