A főzés mellett szinte észrevétlenül elkészülő torta (legalábbis a lapok) egyszerű hozzávalóival egy vajas tojásos krémmel elég könnyű édesség. Nagyon régi recept csak a darabos csokoládé újonnan jött hozzávaló, és bizonyítja hogy a paleolit táplálkozás előtt is voltak lisztmentes édességek.
A tortalapokhoz:
6 tojás fehérje, 80- 100 g porcukor, 100 g megpirított szeletelt mandula , 80 g étcsokoládé apróra vágva, vanília.
A vaníliás krémhez:
100g porcukor, 150g vaj, 2 tojássárgája, 100ml tej, 1 evőkanál konyak, vanília
A csokoládékrémhez:
100g porcukor, 70g vaj, 2 tojássárgája, 70ml tej, 2 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál konyak, vanília
Szétválasztjuk a tojások fehérjét a sárgájától ügyelve, hogy semmiképpen se kerüljön sárgája a fehérjébe, aztán egy napot hagyjuk a fehérjét állni szobahőmérsékleten. Ez a siker egyik lényeges eleme, úgymond az a technológiai lépés amitől a szükséges módon verődik fel a tojásfehérje.
Másnap legalább 20-25 percig kitartóan felverjük a tojásfehérjét, és amikor a fehér hab megnövekedett a 4-5 szeresére, akkor elkezdjük kanalanként hozzáadni a porcukrot. A hozzávalóknál megadott mennyiségből a tojások méreteitől függően adagoljuk a cukrot. Inkább legyen kevesebb mint több. A tojáshab állagán látszik mikor telítődött cukorral. A lényeges hoyg ne váljon folyóssá. Ezután finom mozdulatokkal belekeverjük a megpirított mandulát és a kis darabokra összevágott csokoládét.
Szétosztjuk három részre és sütőpapíron vagy kerek 22 cm-es sütőformába simítjuk. 160 ºC-on 45-60 percet sütjük. Kivesszük a sütőpapíron hagyjuk 5 percet hűlni, majd levesszük a sütőpapírt, és amikor teljesen kihűlt az alábbi krémmel rétegezve összeállítjuk a tortát. Előfordulhat, hogy nem marad egyben a tortalap, vagy odaragad a sütőpapírhoz ekkor sincs még semmi veszve, egy kapcsos formában rétegezzük a krémmel a lapokat, szépen a darabokból összeállítva azokat. (ezért kell gyerekkorban mindenféle összerakós játékokkal gyakorolni!).
A krémhez a tojássárgáját kikeverjük a porcukorral és a felforralt majd kicsit meghűlt tejben állandóan keverve megmelegítjük, de semmiképpen se hagyjuk már a tojással felforrni (ha mégis megtörténne, hogy felforr, akkor összecsomósodik a sárgája, — ezt megpróbálhatjuk sűrű szövésű szitán átnyomva helyrehozni).
Aztán leszűrjük, és lehűtjük. A puha vajat kikeverjük, és amikor kifehéredett, folyamatos keverés mellett fokozatosan kis adagokban hozzáadjuk a teljesen kihűlt krémet, és a konyakot, amíg az egész háromszorosára meg nem növekszik.
A vaníliás és a csokoládés krémet kezdetben együtt kikeverhetjük, majd szétválasztjuk és az egyik felébe belekeverjük a kakaót.
Alsó tortalapot megkenjük a vaníliás krém 1/2 részével, ráhelyezzük a másik lapot, erre rákenjük a másik felét, és a ráhelyezett harmadik lapot, és a torta oldalát egyenletesen bekenjük a csokis krémmel.
Két változatban szoktam díszíteni Csak egyszerűen a krémmel beborítom, és félreteszek az elején a szeletelt mandulából és ezzel megszórom, vagy még cukrozott gyümölccsel díszítem a tetejét.
A legegyszerűbb ha valamilyen mintával csíkozzuk a krémet a torta tetején.
A tortát egy éjszakára betesszük a hűtőbe megdermedni és összeérni, ha nincs már több idő akkor csak megdermedni legalább egy órára.
Attól hogy lisztmentes ez még nem egy egészséges édesség, ezért mértékkel fogyasszuk!