Fehér babos céklaleves
2015. február 03. írta: meiszner.kati

Fehér babos céklaleves

Igazi téli melegítő étel, egy kis csili paprikával, gyömbérrel, fekete borssal megerősítve!  

A cékla fogyasztásánál, különösen nyers formában, tudni kell, hogy a fejlődése során igen intenzíven magába gyűjti a nitrátokat. Ezért legjobb, ha saját vegyszermentesen termesztett, vagy bio termesztésből származó céklát fogyasztunk. A cékla gyors rothadása a magas nitrát tartalomra utaló jel. Nálam még nyár közepéig is eláll az előző ősszel felszedett cékla, lehet, hogy tovább is eltartható lenne, de ilyenkor már kikerül a komposztba.
Találkozhatunk a piacon, és különösen az áruházakban fonnyadt céklával, ez egy tárolási hiba következménye, ilyenkor jelentős mértékben csökkennek a cékla beltartalmi értékei, emberi fogyasztásra már nem sok értelme van elkészíteni.

A cékla gumója 14 % -ban szénhidrátokból áll, többségében szacharózból.  Leveleiben és gumójában C, P, és B vitaminok, aminosav, szerves savak, jódsók, vas, mangán, kálium, kalcium, magnézium, mangán, foszfor, és más szervezetünk számára szükséges nyomelemek találhatóak. Mindez meghatározza tápértékét, és fontosságát a gyógyításban, különösen a betegségek megelőzésében. 
A cékla sajátossága, benne található nagy mennyiségű betanin, ez adja a színét, és segít a fehérjék elsajátításában, pozitívan hat a májműködésre, csökkenti a vérnyomást, és a koleszterinszintet, javítja a zsíranyagcserét.
Pótolhatatlan az elhízás, székrekedés, máj és vesebetegségek esetében, a szívbetegek diétájában, és az időskorúak táplálkozásában. 
A legfontosabb, hogy a cékla méregtelenítő hatású, javítja a vérképződést, vérszegénység, rosszindulatú daganatok és fehérvérűség esetében alkalmazható az étrendben. Elsősorban normalizálja a bélműködést, másodsorban a szervezet értékes pigmentekhez jut általa, de talán a legfontosabbak a benne lévő lizin aminosavjai, amelyek megkötik a DNS molekulákat.
A népi gyógyászat felhasználja gyulladásgátlóként, vizelet és hashajtóként.
Aktivizálja az emésztést, és javítja az anyagcserét. 
A cékla többségében lúgos hatású ezért különösen hasznos a magas savas hatású  hús és halételek mellé egy céklaköretet készíteni.

A babfélék mindhárom számunkra fontos tápanyag forrásai. Egyaránt tartalmaznak fehérjét, zsírt, szénhidrátot, és lúgosító hatásúak. A bab általában jó hatással van a vesékre, és az agy helyes fejlődésére, színük pedig meghatározza más szerveinkre gyakorolt hatásukat. A fehér babfajták a tüdőket táplálják. Akik nehezen emésztik a babféléket, válasszák a hántolt változatukat, és ne takarékoskodjanak a fűszerekkel. 

babosceklaleves01.jpg

Hozzávalók 2 adaghoz

1 közepes hagyma, és egy szelet gyömbér apróra vágva
1 evőkanál olíva olaj
1 közepes cékla meghámozva és lereszelve
60 - 80 g száraz fehér bab
só, őrölt bors, 1/4 teáskanál finomítatlan cukor
2 evőkanál sűrű  paradicsomlé, vagy 1-2 saját levében eltett paradicsom összevágva
1 -1 teáskanál őrölt koriander, szárított kakukkfű, 
1 evőkanál petrezselyem zöldje, és 1 evőkanál kapor
6 dl víz
2 teáskanál friss citromlé, vagy almaecet, só, bors, csili paprika

A szárazbabot előző este beáztatjuk. Sokkal gyorsabban fog megfőni, ha a vízbe teszünk 1/2 teáskanál szódabikarbónát.

A babot leszűrjük, és 5-6 dl friss vízben feltesszük főni. A főzővízbe is tehetünk egy kis szódabikarbónát, így nagy eséllyel sikerül rövid idő alatt szétfőzni a babot. Ettől, és a paradicsomtól jó sűrű krémes lesz a levesünk. 
A meleg olajban megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a cukrot, fűszereket, a lereszelt céklát, és kevergetve 2-3 percig pirítjuk, majd annyi vizet öntünk rá hogy ellepje, és pároljuk 15 percet, hozzáadjuk a paradicsomlevet, a fűszereket, és felöntjük a felforralt vízzel. Még 10 percig főzzük, hozzáadjuk a megfőtt babot a levével együtt, és összeforraljuk.  Ha a bab nem főtt szét és sűrű krémes levest szeretnénk, egy részét pépesíthetjük botmixerrel. A leves színe szinte rózsaszínnek is nevezhető, ha szeretnénk sötét cékla színt elérni akkor a főzés végén még 1 dl frissen préselt cékla levet öntsünk bele. A tűzről levéve hozzáadjuk a citromlevet, vagy almaecetet a sót, borsozzuk, a tálaláskor megszórjuk a kapor és a petrezselyem zöldjével.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr187135337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása