Zöldhagyma hajtatása a balkonládában
2015. február 13. írta: meiszner.kati

Zöldhagyma hajtatása a balkonládában

A tavaszi növények beültetéséig még sokáig üresen állnak a balkonládák, melyek nagyszerű lehetőséget jelentenek a házi friss zöldhagyma hajtatáshoz. Ezzel elmarad a bosszankodás a kicsírázott hagymák miatt, sőt őrülhetünk, ha néhány ilyen hajtásnak indult példányt fedezünk fel a vásárolt, vagy otthon tárolt hagymák között.  

hagymahajtataskis03.jpg

A téli időszakban, ezen az éghajlaton szinte minimális a friss zöldségek választéka. Ez alatt értendőek a hazai lehetőségek, nem az importáltak, és a szezonális táplálkozás lehetőségei. Arról nem is beszélve hogy már egy szál zöldhagymától mennyire más lesz akár egy egy szelet vajas kenyér, vagy ha összevágva a kész levesbe kerül, milyen friss ízekkel gazdagítja azt. A legjobb immunerősítő,  segíti az emésztést, rendben tartja a vérnyomást. Az újhagyma  hajtatására legjobb olyan hagymát választani, amelyik már elkezdett gyökereket hajtani, vagy kibújt felül a zöldje. Ezek már úgysem ideálisak a főzéshez, általában puhák, sok réteget ki kell dobni belőle, a közepében koncentrálódnak az „új hagymához” – vagyis az új élethez szükséges anyagok.

Könnyű kiszámolni, hagy a saját hagyma hajtatás azon kívül, hogy mindig a rendelkezésünkre áll a friss zöldhagyma nagyon gazdaságos is.

hagymahajtataskis04.jpg

Hagymahajtatás 

A hagymákat szorosan egymás mellé csak éppen bele nyomjuk a balkonládában lévő földbe, meglocsoljuk, és a továbbiakban ügyelünk rá, hogy a talaj nedves maradjon.Vigyázzunk mert a pangó víztől elrohadhatnak a hagymák, csak ha száradni kezd a föld akkor locsoljunk, mint ahogyan általában a balkonnövények esetében tesszük. A beültetést végezhetjük folyamatosan, így akár egy láda is rendszeresen ellát bennünket friss újhagymával.

Amennyiben vegyszermentes  bio újhagymát szeretnénk termeszteni,nem elég hogy biohagymát ültetünk, a föld is legyen bio  (kapható a gazdaboltokban, vagy saját komposzt, kerti föld is megfelel erre a célra) - egyébként a különböző virágföldek mesterséges tápanyagokat tartalmaznak.

A zöldhagyma kifejlődésének időtartamát alapvetően a hajtatás hőmérséklete határozza meg.
20 ºC körül 3-4 hét alatt , 10 ºC körül (a lépcsőházban, vagy egy fűtetlen fólia alatt) 5-6 hét alatt fejlődnek ki a zöldhagymák. Az elültetett hagymák mérete határozza meg, mennyi zöldhagyma fejlődik belőlük, a nagyobbaktól akár 5-6 szálat is várhatunk.

Győződj meg róla, újhagymát hajtatni milyen nagyszerű és egyszerű dolog!

Próbáld ki milyen élmény a friss saját termésed gondozása!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr297171743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása