Orosz hajdinás palacsinta avagy blini gombamártással
2015. február 20. írta: meiszner.kati

Orosz hajdinás palacsinta avagy blini gombamártással

 A palacsintát szinte mindenki szereti, de még nem biztos hogy kóstolta milyen a hagyományos orosz blini. Szóval a blini készülhet a legkülönbözőbb lisztekből, amiről megismerjük, hogy vastagabb mint akár a legvastagabbnak tartott palacsinta, csészealj méretű, és élesztővel készül, amelyhez még további lazító anyagként, kovász, és felvert tojásfehérje is hozzáadható. Megjegyzem akkor lesz a palacsinta tésztája könnyű és laza, ha az élesztőt vízben oldjuk fel, viszont ha tejjel készítjük akkor meg finomabb lesz, következésképpen, először vízben feloldjuk az élesztőt, majd amikor elkevertük a liszttel, langyos tejjel fogjuk tovább hígítani.

hajdinas_palacsinta.jpg

Az élesztő mennyisége attól függ milyen lisztet választunk. A hajdinaliszthez több élesztő  kell, mint a búzaliszthez.Hogy milyen lisztet válasszunk hozzá azt meghatározza mi kerül a tetejére. Mint az az  orosz tálalási módra jellemző, az asztal közepét telerakják a legkülönbözőbb finomságokkal, elsősorban olvasztott vaj, mellyel meglocsolhatjuk a tányérra helyezett kis blinit, fekete és vörös kaviár, különböző füstölt halak, lazac, tokhal, makréla, sózott hering, gombamártás, tejföl (ha nincsenek halak), párolt-sült zöldségek, káposzta, sárgarépa, sütőtök, és vannak húsos változatok is.

hajdinas_palacsinta02.jpg

Hajdina palacsinta 1.

2pohár hajdinaliszt

2pohár búzaliszt (lehet teljes kiőrlésű)

3tojás (elhagyható)

100 ml tejszín

1 evőkanálcukor

30g élesztő

2 evőkanál vaj

só ízlés szerint


Egy tálba szitáljuk a hajdinalisztet, Fél pohár vízben feloldjuk az élesztőt, hozzáöntjük, majd fokozatosan még másfél pohár meleg tejet,  Az egészet jól elkeverjük és egy ruhával letakarva meleg helyen, hagyjuk kelni.

Amikor megemelkedett akkor megint elkeverjük egy fakanállal, és beleszitáljuk a búzalisztet, újfent jól elkeverjük, és megint meleg helyre állítjuk. Amikor megkelt a tészta hozzáadjuk a vajjal, sóval, és cukorral kikevert tojássárgákat, és jól elkeverjük. Felverjük a tejszínt, és hozzáadjuk a tojásfehérjét, majd együtt még egyszer felverjük. Keverjük a tésztához és meleg helyen 15-20 percig, hagyjuk kelni.

hajdinas_palacsinta03.jpg

Ezután ha nincsn blini sütőnk,  itt ne gondoljunk semmilyen misztikus dologra, mindössze  egy kis méretű serpenyőről van szó.Tehát ennek hiányában a szokványos palacsintasütőben 3-4 db blinit tudunk kisütni egyszerre, igaz esetleg nem lesznek tökéletesen kerek formájúak.

Hajdina palacsinta 2

2 pohár hajdinaliszt

2 pohár teljes kiőrlésű búzaliszt

2 pohár forró víz

1 1/2 pohár langyos víz

2 pohár langyos tej

20 g élesztő

1 teáskanál cukor

só ízlés szerint

hajdinas_palacsinta04.jpg

A hajdinalisztet átszitáljuk, ráöntjük a két pohár forró vizet, és csomómentesre keverjük. Amikor a tészta már lehűlt, hozzáadjuk a másfél pohár vízben elkevert élesztőt, és simára keverjük. Egy ruhával letakarva hagyjuk megkelni.

hajdinas_palacsinta06.jpg

Amikor 2,3 szorosára növekedett a tészta hozzáadjuk a többi lisztet, tejet, cukrot, sót. Megint simára keverjük, és amikor megkelt a fenti módon sütjük. Amennyiben túl sűrűnek találjuk a tésztát további vízzel vagy tejjel hígítjuk.

hajdinas_palacsinta05.jpg

Ha megmarad valamennyi a bekevert tésztából, nagyszerű kovász lesz másnapra, és süthetünk vele hajdina kenyeret, vagy hajdinás bucikat.

Gombamártás

250 g barna csiperke gomba

20 g szárított erdei gomba beáztatva

2 közepes hagyma

1 evőkanál vaj

120-150 g mascarpone

só, frissen őrölt bors

A vajat felolvasztjuk, megdinszteljük rajta az apróra vágott hagymát, a gombát közben a reszelő gyalus oldalán felaprítjuk, és a hagymához adjuk. Egy kis vizet önthetünk alá, és addig pároljuk amíg elfővi a levét, belekeverjük a mascarpone krémet, sózzuk, borsozzuk, és kis mártásos tálakban a blini mellé feltálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr227190645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.02.21. 11:30:59

Hát persze, most van Oroszországban a Maszlenyica, a Húshagyó hét, 2015-ben február 16-22-ig, a nagy "palacsintázós farsangi ünnep". :)
süti beállítások módosítása