Készítsünk otthon raviolit
2015. július 13. írta: meiszner.kati

Készítsünk otthon raviolit

Az otthon gyúrt friss töltött tésztát össze se hasonlítsuk a készen vásárolttal. A legnagyobb különbség, hogy tudjuk miből készült a töltelék.  A frissen gyúrt tészta törődésünk, szeretetünk egyik kifejezése. Ugyan munkás és időigényes, mégis megéri a fáradtságot. Tésztát gyúrni nagyon jó dolog!  Arról már az előbb szó volt hogy idő meg munka, nos a házi tészta készítésének harmadik fontos tényezője a jó minőségű alapanyagok. A házi tojás, és a jó minőségű durum liszt. Aztán van számtalan kis apróság amelyektől egyre jobb minőségű lesz a tészta. Nem kell mindjárt az első tésztagyúrásnál elvárni a tökéletességet. Lehet hogy kicsit vastag lesz, lehet hogy kemény lesz, de a miénk. A lényeg hogy ráérezzünk a tésztagyúrás nagyszerűségére.

A liszt megválasztásánál a finomra őrölt durum búzából készült változat adja a legjobb tésztát. 

300 g liszthez 1 egész tojást és legalább 2 tojássárgáját vegyünk.

Legjobb a tésztát kézzel gyúrni.  

Ha dagasztógépet használunk nem érzékeljük olyan finoman mennyi nedvesség szükséges ahhoz, hogy összeálljon a tészta. Minél több tojássárgája kerül a tésztába annál vékonyabbra tudjuk nyújtani. Ennek igazán a töltött táskák esetében van jelentősége.

gombasraviolikis03.jpg

A gyúródeszkára, vagy asztallapra szitáljuk a lisztet a közepében egy mélyedés alakítunk ki ebbe ütjük a tojásokat, és ilyenkor szoktam egy kis sót tenni a sárgájára. Készítsünk oda egy tálban szoba hőmérsékletű vizet. Kezdjük el összegyúrni a tésztát. Közben bevizezzük a kezünket és így nagyon finoman tudjuk szabályozni a hozzáadott vízmennyiséget. Körülbelül 10 perc alatt összeáll a tészta. Ehhez körkörös mozdulatokkal a tenyerünket rányomva és elnyújtva egy gömböt formálunk, majd megint rányomva tenyerünket nyújtjuk, és forgatjuk. Körülbelül 10 pecnyi szorgalmas gyúrás után egy aránylag kemény de még rugalmas állagú tésztát kapunk.  A végén két sima gömböt formálva letakarjuk tiszta nedves  konyharuhával, és legalább egy órát pihentessük. 

Amíg pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket

1 evőkanál olíva olaj, vagy vaj

1 nagy hagyma

250g gomba

20 g szárított gomba beáztatva, vagy 100 g friss erdei gomba

só, frissen őrölt bors

A felmelegített olajban (vajban) megpároljuk az apróra vágott hagymát, beletesszük az apróra vágott gombákat, és pároljuk, amíg el nem sül a leve, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük, és hagyjuk kihűlni.

gombasraviolikis01.jpg

A tészta nyújtása töltése 

Történhet kézzel, vagy tésztanyújtó géppel. A töltött táskák formáját nálam mindig a menüben elfoglalt pozíció (előétel, főétel), a töltelék és a szósz jellege határozza meg. A legérdekesebb kialakítani a saját tradícióinkat ezen a téren, vagy hagyatkozzunk az olasz példákra.

Először vegyük a könnyebbik gépesített variációt. A tésztát sodrófával 1 centiméter vastagra nyújtjuk, értelemszerűen olyan szélességben hogy beférjen a gépbe. A legnagyobb vastagságú állásban kezdjük a nyújtást, és mindig egyre vékonyabbra vesszük a gép nyílását. A kapott tésztacsíkot félbe vagy akár háromba hajtjuk, megint a legnagyobbra állítjuk a gépet és megismételjük az egész műveletet. Közben ha szükséges lisztezzük meg a felületet vagy magát a tésztát, hogy semmihez oda ne tapadhasson. A végső eredmény egy 1,5-2-3 milliméter vékonyságú sima tésztacsík.

A másik variáció a tészta sodrófával és kézi erővel  történő kinyújtása. Ebben az esetben kis kerek tésztalapokat kell kapnunk végeredményében, melyek magukba zárják majd a tölteléket.. A tésztát a belisztezett felületen folyamatosan forgatva nyújtjuk ki a sodrófával. Eleinte lehet hogy amorf alakzatot kapunk, de ez a tészta élvezhetőségén mit sem változtat, és amúgy is egy formával vágjuk ki az alakzatot.

Van harmadik változat amelyet a kis töltött tészták esetében szoktam alkalmazni. Ekkor egy hosszúkásra formált tésztadarabot kis diónyi (féldiónyi)méretűre vágunk, majd ezeket két tenyerünk között átgyúrjuk, hogy szép egyenletes kis gömbök legyenek, ezekből többnyire szép kis kerek tésztalapocskákat tudunk kisodorni.

A 3-4 cm átmérőjű tésztakorongokra 1 teáskanálnyi tölteléket teszünk (alapvetően amennyi belefér). Először félbehajtva, félholdakat formázva, összenyomjuk a tészta széleit (megkenhetjük enyhén felvert tojással, de ha a belsőoldalt nem nagyon liszteztük meg amikor kisodortuk, simán egyben maradnak a táskák). A kapott félhold két csücskét pedig  összefogom, de ez már elhagyható.

gombasraviolikis02.jpg

A kis raviolikat sós forró vízben kifőzzük, és levesben, vagy szósszal önálló fogásként tálaljuk.

A vegetáriánus változatban tojás nélkül készítjük a tésztát.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr867621092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása