Fogasfilé brokkolival és két különleges salátával
2015. július 30. írta: meiszner.kati

Fogasfilé brokkolival és két különleges salátával

Igazán nem nehéz a szétválasztó étrend szerint táplálkozni ilyen finom saláták és egy fenséges halszelet társaságában. Ez az egészséges táplálkozás  legegyszerűbb módja, ha nem keverjük egy étkezésen belül a  gabonaféléket és az állati fehérjéket.  Az aranyszabály, melyet betartva nem terheljük túl szervezetünket.  A fehér húsú halak segítik a testnedvek egyenletes eloszlását, és a citrusfélék levében történő pácolás pedig nem csak az ízeket gazdagítja, hanem, lebont bizonyos fehérjéket, ezzel szolgálva a könnyebb emésztést.

Az egzotikus saláták,  egy wasabis üvegtészta uborkával, és egy chilis koreai kimchi. Mindegyik a maga jellegzetes módján az erős ízt képviseli. Kiválasztásukra szintén az emésztést segítő tulajdonságuk miatt került sor. Tudjuk, illetve jó tudni, hogy fogyasztásukkor fontos a mértékletesség, és az erős ételek kerülendőek fekély, gyomor vagy más emésztőszervi nyálkahártya gyulladás, és vesebetegségek esetében. 

fogasüvegtésztásuborkávalkis03.jpg

Hozzávalók 2 adaghoz

200-220 g fogasfilé 

1/2 citrom leve

1 teáskanál reszelt gyömbér

1 teáskanál világos szójaszósz

1 evőkanál olíva oaj

1 evőkanál vaj

1 csomag üvegtészta

1/2 kígyóuborka

1 kávéskanál wasabi

1/2 zöldcitrom leve és héja

1 teáskanál világos szójaszósz

1 teáskanál szezámolaj 

2-3 közepes sárgarépa

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál őrölt gyömbér

1/2 teáskanál kimchi paprika, vagy durvára őrölt erős paprika

1 teáskanál rizsecet, vagy más természetes ecet

6-8 kis brokkolirózsa

1 evőkanál vaj

citromlé, só

A fogasfilét egy fél órára bepácoljuk a citromlé, gyömbér, szójaszósz hármasában, s lefedve hideg helyen várakoztassuk.

fogasüvegtésztásuborkávalkis01.jpg

Az üvegtészta eredendően hántolt mungó babból készül, víz hozzáadával, és így egy könynyen emészthető, mindennel társítható alapanyag. Elkészítése abban különbözik a gabonából készült tésztáktól, hogy nem főzzük csak leöntjük forró vízzel, és  5-6 percig hagyjuk állni, majd leszűrjük és hideg vízzel átöblítjük. Amíg a tészta ázik foglalkozhatunk az öntetettel. Ehhez a wasabi krémet vagy port összekeverjük a zöldcitrom levével,és a szójaszósszal. Az uborkát úgy szeleteljük, hogy mindig 180 fokban elforgatva nagy háromszögekre vágjuk belőle, majd a kapott hasábokból lapokat szelünk. Más forgatásban is történhet a szeletelés, a lényeg hogy a végén háromszög alakú uborkaszeleteket kapjunk.

A sárgarépát teljes hosszában vékony csíkokra szeljük, vagy egy mandolinnal reszeljük. Besózva állni hagyjuk. Amikor már  levet eresztett, jól kicsavarjuk, Hozzáadjuk a fokhagymát gyömbért, paprikát, olajat, szójaszószt, ecetet, és kézzel jól összegyúrjuk.

 

fogasüvegtésztásuborkávalkis02.jpg

Amikor a saláták készen vannak, a halról leitatjuk papírtörlővel a páclevet, és egy  felforrósított serpenyőben az olaj, és vaj keverékén mindkét oldalán átsütjük.A sütés időtartama egyedül a filé vastagságától függ. Egy átlagos szeletet mindkét oldalán 3-4 percig sütünk. Utoljára kerül sorra a  brokkolit mivel mindössze 3-4 percig pároljuk, tálaláskor megöntözzük a felolvasztott citromos vajjal, melyben kis sót is elkevertünk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr197664572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása