Igazán nem nehéz a szétválasztó étrend szerint táplálkozni ilyen finom saláták és egy fenséges halszelet társaságában. Ez az egészséges táplálkozás legegyszerűbb módja, ha nem keverjük egy étkezésen belül a gabonaféléket és az állati fehérjéket. Az aranyszabály, melyet betartva nem terheljük túl szervezetünket. A fehér húsú halak segítik a testnedvek egyenletes eloszlását, és a citrusfélék levében történő pácolás pedig nem csak az ízeket gazdagítja, hanem, lebont bizonyos fehérjéket, ezzel szolgálva a könnyebb emésztést.
Az egzotikus saláták, egy wasabis üvegtészta uborkával, és egy chilis koreai kimchi. Mindegyik a maga jellegzetes módján az erős ízt képviseli. Kiválasztásukra szintén az emésztést segítő tulajdonságuk miatt került sor. Tudjuk, illetve jó tudni, hogy fogyasztásukkor fontos a mértékletesség, és az erős ételek kerülendőek fekély, gyomor vagy más emésztőszervi nyálkahártya gyulladás, és vesebetegségek esetében.
Hozzávalók 2 adaghoz
200-220 g fogasfilé
1/2 citrom leve
1 teáskanál reszelt gyömbér
1 teáskanál világos szójaszósz
1 evőkanál olíva oaj
1 evőkanál vaj
1 csomag üvegtészta
1/2 kígyóuborka
1 kávéskanál wasabi
1/2 zöldcitrom leve és héja
1 teáskanál világos szójaszósz
1 teáskanál szezámolaj
2-3 közepes sárgarépa
só
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál kimchi paprika, vagy durvára őrölt erős paprika
1 teáskanál rizsecet, vagy más természetes ecet
6-8 kis brokkolirózsa
1 evőkanál vaj
citromlé, só
A fogasfilét egy fél órára bepácoljuk a citromlé, gyömbér, szójaszósz hármasában, s lefedve hideg helyen várakoztassuk.
Az üvegtészta eredendően hántolt mungó babból készül, víz hozzáadával, és így egy könynyen emészthető, mindennel társítható alapanyag. Elkészítése abban különbözik a gabonából készült tésztáktól, hogy nem főzzük csak leöntjük forró vízzel, és 5-6 percig hagyjuk állni, majd leszűrjük és hideg vízzel átöblítjük. Amíg a tészta ázik foglalkozhatunk az öntetettel. Ehhez a wasabi krémet vagy port összekeverjük a zöldcitrom levével,és a szójaszósszal. Az uborkát úgy szeleteljük, hogy mindig 180 fokban elforgatva nagy háromszögekre vágjuk belőle, majd a kapott hasábokból lapokat szelünk. Más forgatásban is történhet a szeletelés, a lényeg hogy a végén háromszög alakú uborkaszeleteket kapjunk.
A sárgarépát teljes hosszában vékony csíkokra szeljük, vagy egy mandolinnal reszeljük. Besózva állni hagyjuk. Amikor már levet eresztett, jól kicsavarjuk, Hozzáadjuk a fokhagymát gyömbért, paprikát, olajat, szójaszószt, ecetet, és kézzel jól összegyúrjuk.
Amikor a saláták készen vannak, a halról leitatjuk papírtörlővel a páclevet, és egy felforrósított serpenyőben az olaj, és vaj keverékén mindkét oldalán átsütjük.A sütés időtartama egyedül a filé vastagságától függ. Egy átlagos szeletet mindkét oldalán 3-4 percig sütünk. Utoljára kerül sorra a brokkolit mivel mindössze 3-4 percig pároljuk, tálaláskor megöntözzük a felolvasztott citromos vajjal, melyben kis sót is elkevertünk.