Magos teljes kiőrlésű tönkölybúza kenyér
2015. október 01. írta: meiszner.kati

Magos teljes kiőrlésű tönkölybúza kenyér

kenyérlenmagoskis03.jpg

Az otthon sütött kenyér szeretetet varázsol körénk, a saját kenyerünket enni semmivel sem összehasonlítható öröm forrása lehet, még ide sorolnám a kertészkedés örömét, annál inkább mert mindkettő esetében a tevékenységre fordított időt  sajátos mértékkel számoljuk.

A kenyérsütést több szakaszra oszthatjuk, sőt a folyamat megkívánja a várakozási időt, a kovász elkészítése, az élesztő felfuttatása, a dagasztás, a kenyér kelesztése, és a  kelesztés folyamatai. Közben nagyon jól elvégezhetjük más irányú,( nem csak konyhai jellegű) feladatainkat.


A leglényegesebb hozzávalók, a liszt, a víz, és a meleg, aztán százféle lehetőség, hogy még mivel gazdagítjuk kenyerünket, és milyen folyamatokon vezetjük végig a tésztát, hogyan formázzuk, és sütjük. Megannyi, a kenyerünk jellegét meghatározó tényező.

Tudvalevő hogy a gabonafélék vetése előtt gyomirtóval kezelik a földet, majd az aratásig legalább 6-8 alkalommal vegyszerekkel permetezik. Ezért csak bio gabonát használok az otthoni sütéshez, mivel a zöldségek, gyümölcsök vegyszertartalmát még csökkenteni lehet, de a gabonákra semmilyen praktikát sem ismerek.

Hozzávalók:

550g teljes kiőrlésű tönkölybúza, vagy búza liszt átszitálva
10g élesztő
350- 370 ml langyos víz
2-3 evőkanál olíva olaj
1 teáskanál só
1 teáskanál méz
2-3 evőkanál lenmag, vagy tökmag, vagy különböző magok keveréke

kenyérlenmagoskis02.jpg

A víz egy harmadában elkeverjük az élesztőt, és a mézet, 50-60 grammnyi lisztet, és egy ruhával letakarva 10-12 órát állni hagyjuk (legjobb mindezt este bekeverni).
Az elkészült kovászt, és a többi hozzávalót a liszt közepébe öntjük, és dagasztógéppel összeállítjuk, majd hagyjuk hogy 8-10 percig a gép jól kidolgozza a tésztát . Eddig a gép dolgozott, most pedig még kézzel legalább 2-3 percig tovább dagasztunk. Ez egy fontos momentum, hogy a tésztával saját kezűleg is dolgozzunk, semmiképpen se hagyjuk ki és a legnagyobb szeretettel csináljuk! Természetesen a gépi munkát kihagyva teljes egészében kézzel is végezhetjük a dagasztást!

A magokból szórhatunk a kenyér tetejére is ez igen látványos, de könnyebben emészthetőek ha a tészta belsejébe kerülnek, és nem fognak leszóródni a szeletelésnél, tehát sokkal praktikusabb is belegyúrni minden magot a tésztába.

Egy kelesztő tálat kiolajozunk és beletesszük a szépen megformált cipót, majd lezárva meleg helyen hagyjuk a duplájára nőni, ez körülbelül egy óra alatt megtörténik. Ha nincs kelesztő tálunk egy fóliát olajjal vékonyan bekenünk, és ezzel zárjuk le a tálat, így ha túlkelne a tészta és eléri a fóliát nem fog hozzáragadni.

kenyérlenmagoskis01.jpg

A megkelt tésztát kiborítjuk egy sima felületre, átgyúrjuk, és hosszúkás cipót formázunk belőle, végül a kivajazott sütőformába helyezzük. A forma kikenéséhez azért a vajat javaslom, mert más zsiradékok megégnek, illetve a kisült kenyérnek így  még finomabb illata lesz. A sütéshez használt forma lehet tetszőleges, attól függően milyen kenyeret szeretnénk - sőt ez a tészta elég kemény ahhoz hogy megtartsa a formáját és szabadon egy sütőlemezen is megsüthető - még fél órát kelesztjük, majd betesszük a 220 °C fokosra előmelegített sütőbe. 5 perc után  180-190 fokra mérsékeljük a sütő hőmérsékletét, és szoktam alája egy tálban vizet tenni, a kenyér tetejét pedig amikor kiveszem megkenem vízzel, (az is elég ha sütés előtt lepermetezzük vízzel), majd egy rácsra helyezve hagyjuk kihűlni. A sütési idő 30-40 perc körül van. Amikor kivettük  a kenyeret a sütőből az alját megütögetjük, ha kemény kongó hangot ad akkor átsült.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr187873578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása