12 mítosz a kávézacc újrahasznosításáról
2015. október 20. írta: meiszner.kati

12 mítosz a kávézacc újrahasznosításáról

Sok hasznos tanáccsal találkozhatunk a kávézacc hasznosításával kapcsolatosan. A talaj táplálásában, a hűtőszekrény szagtalanításában, tisztít, és fest. Valóban ilyen hasznos dolog a kávézacc?
Kávézaccból lehet jósolni, ez köztudott, de ugyanúgy felhasználható az élet legkülönbözőbb területein. Ennek titkát osszák meg velünk serény háziasszonyok az interneten. Aki írt róla kipróbálta e vajon valamelyiket is? Tényleg hogy is van ez valójában?

kavezacc01.jpg

1 tanács. A kávézacc — nagyszerű a savanyú talajt kedvelő növények számára.
A kávé valóban savanyú kémhatással rendelkezik, és tartalmaz bizonyos organikus savakat. Viszont ezek vízben oldódóak, és a főzéskor teljesen a kioldódnak. A kávézaccnak semleges a pH értéke, így a talajt sem fogja savasítani. Sokkal célszerűbb tőzeget vásárolni a kertészeti árudákban és ezzel keverni a cserepes és más savanyú talajt kedvelő növények földjét.

2. tanács — a kávézacc tökéletes a komposztáláshoz, a kerti és a szobanövények számára, mivel nitrogént és más nyomelemeket tartalmaz.
Gyakorlatilag a kávézacc egy organikus anyag, őrölt kávémag, ugyanolyan értékkel bír, mint a lehullott levelek, vagy a lekaszált fű. Figyelembe kell venni, hogy teljesen le kell bomlania, hogy tápanyaggá váljon. Ehhez idő kell. Maga a biológiai, és növényi hulladék lebomlásának folyamata bonyolult, megfelelő körülmények és talajlakó baktériumok szükségesek hozzá. Ezek után, ha mégis a szobanövény földjére szórnánk a kávézaccot az ne tartalmazzon cukrot, aroma növelő anyagokat, és gyümölcsdarabokat, mert ezektől muslincák és más bogárkák fogják ellepni a növényünket, a nedvességtől pedig penész keletkezhet.

3. tanács — A rovarok nem bírják a kávézaccot. Elszórjuk a hangyák által kedvelt területen, könnyen megszabadulunk tőlük. A kávézacc elűzi a legyeket és a darazsakat. A kertben szétszórva elűzi a csigákat.
A hangyáktól nagyon nehéz megszabadulni különösen, ha hangyaboly van a kertünkben és vegyszermentesen szeretnénk elűzni őket (ha nem a ház közelében vannak erre nincs is szükség). A hangyák nagyon szervezett közösségben élnek, és nehézség nélkül, mindent, amit nem tudtak felhasználni, és ami zavarja őket eltávolítanak a hangyaboly közeléből.
A legyeket illetően még érdekesebb a helyzet. Soha nem láttak nyáron legyeket a kávézókban? Minek a szúnyogháló és a riasztószerek, ha már csak a kávé illatát is elkerülik? Ha a friss kávéillat nem űzi el a legyeket, akkor a szinte szagtalan kávézacc még kevésbé.
A csigák pedig a nedvességet szeretik, tehát a gyorsan kiszáradó kávézaccot otthagyják, és tovább másznak.

4. tanács — a kávézacc távol tartja a kóbor állatokat és megakadályozza, hogy odapiszkítsanak az udvarunkba. Ha kávézaccot szórunk azokra a helyekre, ahová piszkít a macska, különösen valamilyen erős illattal együtt, mint narancshéj, levendula, megoldja a problémát.
Nem olyan egyszerű ez a kérdés, ezt minden macska szerető, és ismerő megmondhatja. Minden macska más, ugyanúgy ahogyan minden ember is más. Akinek kettőnél több macskája volt együtt mindezt megtapasztalhatta. Az egyik a húst szereti, másik a halat a harmadik a száraz eledelt, és van, amelyik teljesen odavan a kukoricáért. Úgy tartják, hogy a macskagyökér felizgatja a macskákat, de nem, van amelyik nyugodtan elmegy mellette. A macska akkor fogja az alom helyett egy sarokba vagy éppen a papucsunkba végezni a dolgát, ha megsértődött, vagy haragszik a gazdájára. És semmiféle kávézacc ebben nem fogja megakadályozni, vagy eltéríteni a szándékától.

5. tanács — a kávézacc elűzi a bolhákat. A sima samponnal való fürdetés után a macska, vagy a kutya szőrét dörzsöljük be kávézaccal. Eltűnnek a bolhák tőle.
Vegyünk inkább megfelelő sampont, és gondoljunk csak bele, amikor majd szegény állat tisztogatja a bundáját a kávézacctól. Az biztos, hogy ez után a sarokba fog piszkítani!

6. tanács — A kávézacc nagyszerű összetevője az illatzsákoknak. Elég egy kis vászon vagy géz zsákba szórni és betenni a szekrénybe. Ha kávéillatot szeretnénk a szekrényünkbe jobb, ha friss kávét vagy frissen pörkölt kávét használunk hozzá. A kávézaccnak alig van már illata.

7. tanács — a kávézacc jó segítség a kandalló, vagy a kályha tisztításához, szórjunk nedves kávézaccot a hamura, hogy ne szálljon a levegőben.
Minek ilyen bonyodalom a kávézaccal, ha ugyanezt sima vízzel is elérhetjük.

8. tanács — a kávézacc segítségével eltüntethetjük a sötét bútorokon lévő karcolásokat.
A kávé ugyanúgy, mint az erős fekete tea rendelkezik bizonyos festékanyaggal. Viszont az ilyen színezés nem valami hatásos, hamar lekopik.

9. tanács — a kávézacc frissen tartja a hűtőt és a mikrót, megszünteti a kellemetlen szagokat.
A kávézacc a szódabikarbónától eltérően nem szünteti meg a szagokat, hanem elnyomja azokat, erre is csak rövid ideig képes. Pont olyan mint amikor egy büdös ember tisztálkodás helyett befújja magát kölnivel, vagy dezodorral. Hogy megszabaduljunk a hűtőben levő kellemetlen szagoktól inkább mossuk át szódabikarbónás meleg vízzel, és tartsuk tisztán. A mikrót legjobb elkerülni a szagoktól függetlenül, de ennek a témának egy külön fejezetet szentelhetünk.

10. tanács — a kávézacc  tökéletes bőrradír, és pakolás, sok értékes anyagot tartalmaz, vitaminokat, enzimeket, antioxidánsokat, ledörzsöli az elhalt hámsejteket, így selymesebb és feszesebb lesz a bőrünk tőle, sőt még a narancsbőrnek is búcsút inthetünk.
A finom bőrfelületek kezelésére kifejezetten veszélyes a durva szemcséjű kávézacc, mert könnyen hámsérülést okozhat, amely felülfertőződve akár örök emléket hagy maga után. A kéz bőrének éppen megfelel, viszont még simább lesz a bőr az étkezési szódabikarbónás vízzel való lemosástól, vagy az agyagpakolástól. A hasznos tápanyagokat meg inkább juttassuk be szervezetünkbe a teljes értékű táplálkozással. A narancsbőrtől tartósan megszabadulni inkább  életmód változtatással lehet.

11. tanács A zsíros és nehezen tisztítható edényeket is könnyebb elmosni, ha a szivacsra kávézaccot teszünk. Amellett, hogy jó zsíroldó, a kávészemcsék ledörzsölik még a legmakacsabb szennyeződést is.
Az eldugult szifon, vagy lefolyócső megtisztítása már csak egy jelentéktelen rutinfeladat az ilyen mosogatás után. Ugyan bizonyos tanácsadók szerint a szemcsék ledörzsölik a csövekről a lerakódásokat. Nos erről legjobb megkérdezni egy vízvezeték szerelőt. Aki majd azt mondja, hogy semmilyen „maszatot” ne öntsünk a mosogatóba.

12. tanács — ideális hajszínező, nem árt a fejbőrnek, nem fognak káros anyagok a szervezetünkbe kerülni.
Nem árt, de nem tartós 1-2 napos megoldás, és aki látott ilyet tudja, hogy elég fakó az eredmény. Hogy közben minden tele lesz körülötted kávézaccal az ugye csak pozitívum, mert minden hangya meztelen csiga elkerül, és a macska sem fog odapiszkítani.

kavezacc02.jpg

Mindezekből következik a kávézacc újrahasznosítása komposztálással történhet, mint minden biológiai hulladék esetében a föld tápanyagtartalmát akkor fogja növelni, ha előtte komposztáltuk.

Amikor elkezdtem ezt a blogot írni többek között az egyik követendő alapelvem volt, hogy semmilyen kritikát nem nyilvánítok meg és személyes véleményem az eredményekre szorítkozik. Ezt régen nem volt nehéz betartani, de manapság annyi tanács kering az interneten, hogy már ettől leszünk tanácstalanok. Igaz a véleményem hogy mindenki azt a tanácsot választja amelyet választania kell, és oda kerül gyógyulni és enni ahová kerülnie kell. Ezért ez a téma írása sem kritika, egy esetleges egybeesés, és összefoglaló az eddig elém került néha szinte hihetetlenül bornírt javaslatok kapcsán. Néha elég ha elővesszük alogikus gondolkodást mindezek megítélésében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr608005641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása