A banánhéj az új szuper élelmiszer tele van tápanyagokkal és vitaminokkal segít a fogyásban, és fokozza a hangulatot.
• A legtöbben kidobják a banán héját a szemétbe
• közben a banánhéj tele van tápanyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal
• Jó rostforrás
Táplálkozási javaslat, hogy készítsünk belőle smoothi-t, vagy megsüthetjük, megpárolhatjuk együtt a teljes banánt, és használhatjuk szárított porított változatban is. Mindig győződjünk meg róla, hogy bio banánt vásároltunk, melyet nem kezeltek peszticidekkel és nem permeteztek.
A babán héját eddig biztosan kidobtuk a szemétbe, és tovább nem foglalkoztunk vele. No meg tudjuk, hogy a banánhéj csúszós, amivel nincs is gond, amíg egy rajzfilmben viccelnek meg vele. Most meg már tudjuk, hogy ez az eddig kidobott vicces dolog hasznos lehet a számunkra.
Az érettség bármelyik fokozatában (zöldtől a sárgán át a barna pöttyösig a banán héja tele van tápanyagokkal, és hasznos a szervezet számára.
A banánhéj sok részén a világnak, főleg ahol termesztik különösen Indiában és a Karib-térségben, mindennapos táplálék, és ételek ízesítője. Az ájurvédikus receptekben is szerepel.
És ma már egyetértenek a táplálkozási kutatásokban, hogy a banánhéj egy sor előnyös tulajdonsággal rendelkezik, gazdag tápanyagokban, ásványi anyagokban, vitaminokban, segíti a fogyást, és fokozza a hangulatot. Rostanyagai minden bizonnyal segítik a bélműködés rendszerességét. Magnéziumot, káliumot, A,B, B6,B12 vitaminokat, és fehérjét tartalmaz. Mindezek segítik az immunrendszer működését, B vitaminoktól lesz jó a hangulatunk, normalizálja az agy, és a szívműködést, szabályozza a vércukor szintjét.
Még egy 2011-es kutatásban megállapították a banánhéj, polifenolokat és karotinoidokat tartalmaz. Összességében mindez lehetővé teszi az anyagcsere folyamatok felgyorsulását. A rostanyagok pedig hosszan tartó teltségérzetet keltenek, és vannak vizsgálati eredmények arról, hogy csökken a koleszterinszint is.
A banánhéjban a hangulatjavító szerotonint is megtalálható, és a lutein nevű antioxidáns, a makula fontos alkotórésze, mely kiszűri a szemekben az ember számára káros kék fényt és féken tartja a sárgafolt degenerációjának folyamatát.
Sült banán
A bio banánt héjastól 2 cm es karikákra vágjuk egy hőálló sütőtálba helyezzük, és a sütőben megsütjük. Semmilyen édesítő nem szükséges hozzá, mert a banánhéjban lévó cukor karamellizálódik a sütés során.