A banánhéj az új szuper élelmiszer
2015. november 06. írta: meiszner.kati

A banánhéj az új szuper élelmiszer

 

A banánhéj az új szuper élelmiszer tele van tápanyagokkal és vitaminokkal segít a fogyásban, és fokozza a hangulatot.


• A legtöbben kidobják a banán héját a szemétbe
• közben a banánhéj tele van tápanyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal
• Jó rostforrás

bananhej01.jpg
Táplálkozási javaslat, hogy készítsünk belőle smoothi-t, vagy megsüthetjük, megpárolhatjuk együtt a teljes banánt, és használhatjuk szárított porított változatban is. Mindig győződjünk meg róla, hogy bio banánt vásároltunk, melyet nem kezeltek peszticidekkel és nem permeteztek.
A babán héját eddig biztosan kidobtuk a szemétbe, és tovább nem foglalkoztunk vele. No meg tudjuk, hogy a banánhéj csúszós, amivel nincs is gond, amíg egy rajzfilmben viccelnek meg vele. Most meg már tudjuk, hogy ez az eddig kidobott vicces dolog hasznos lehet a számunkra.
Az érettség bármelyik fokozatában (zöldtől a sárgán át a barna pöttyösig a banán héja tele van tápanyagokkal, és hasznos a szervezet számára.
A banánhéj sok részén a világnak, főleg ahol termesztik különösen Indiában és a Karib-térségben, mindennapos táplálék, és ételek ízesítője. Az ájurvédikus receptekben is szerepel.
És ma már egyetértenek a táplálkozási kutatásokban, hogy a banánhéj egy sor előnyös tulajdonsággal rendelkezik, gazdag tápanyagokban, ásványi anyagokban, vitaminokban, segíti a fogyást, és fokozza a hangulatot. Rostanyagai minden bizonnyal segítik a bélműködés rendszerességét. Magnéziumot, káliumot, A,B, B6,B12 vitaminokat, és fehérjét tartalmaz. Mindezek segítik az immunrendszer működését, B vitaminoktól lesz jó a hangulatunk, normalizálja az agy, és a szívműködést, szabályozza a vércukor szintjét.
Még egy 2011-es kutatásban megállapították a banánhéj, polifenolokat és karotinoidokat tartalmaz. Összességében mindez lehetővé teszi az anyagcsere folyamatok felgyorsulását. A rostanyagok pedig hosszan tartó teltségérzetet keltenek, és vannak vizsgálati eredmények arról, hogy csökken a koleszterinszint is.
A banánhéjban a hangulatjavító szerotonint is megtalálható, és a lutein nevű antioxidáns, a makula fontos alkotórésze, mely kiszűri a szemekben az ember számára káros kék fényt és féken tartja a sárgafolt degenerációjának folyamatát.

Sült banán

A bio banánt héjastól 2 cm es karikákra vágjuk egy hőálló sütőtálba helyezzük, és a sütőben megsütjük. Semmilyen édesítő nem szükséges hozzá, mert a banánhéjban lévó cukor karamellizálódik a sütés során.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr218055004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ricordo 2015.11.07. 19:47:36

"Mindig győződjünk meg róla, hogy bio banánt vásároltunk, melyet nem kezeltek peszticidekkel és nem permeteztek." Itt van a lényeg. Hogy győződjek meg róla? Kérdezzem meg a piacon a banán őstermelőt, hogy kezelte-e peszticiddel?

Ricordo 2015.11.07. 19:47:54

Egyébként hagyjuk. Ez egy moderált blog. Moderált blogokhoz ne szoktam hozzászólni. Kérem az előző hozzászólásom törlését.

Vili Doli 2015.11.07. 19:48:32

Baromság. Én nem fogom megenni a banán héját.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.11.07. 19:48:38

"közben a banánhéj tele van tápanyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal"

Na és persze tartósítószerekkel. :D

altona 2015.11.07. 19:48:41

Az a szép. hogy pot ma volt téma arádióban, hogy a zantioxidánsról kiderült, hogy rákkeltő!!

meiszner.kati 2015.11.07. 21:13:56

@Ricordo: Ha nem is az őstermelőt hanem a kereskedőt, aki, ha bio banánt árusít Magyarországon , rendelkeznie kell a Biokontroll Hungária igazolásával annak eredetéről. Ha a biopiacon vásárolunk, már eleve garantált a bio minőség. Már akinek ez fontos.

meiszner.kati 2015.11.07. 21:19:15

@Ricordo: Nálam a moderálás nem azt jelenti, hogy az ellentétes véleményt nem engedem be. Sőt ezek sokszor olyan kérdéseket is felvetnek melyeket kihagytam vagy nem tartottam fontosnak egy téma kapcsán megírni.

meiszner.kati 2015.11.07. 21:20:46

@Vili Doli: Nyersen nem is egy nagy élmény, de megsütve érdemes kipróbálni.

meiszner.kati 2015.11.07. 21:24:11

@altona: Szerintem amikor az ember többet vesz magához bármiből, mint amennyire szüksége van az a problémák, és betegségek okozója. Ez vonatkozik az antioxidánsokra is.

Vili Doli 2015.11.07. 22:48:42

@meiszner.kati:
A neten olvastam, hogy a kivi tövéhez apróra darabolt banánhéjat kell tenni a földbe. Szorgalmasan szórogattam neki a banánhéjakat.
Azóta a kivim növekedése megállt, a növény kipusztulóban.

Most én jövök. Te meg jót nevetsz a markodba, hogy megint bevette valaki ezt a hülyeséget.

meiszner.kati 2015.11.07. 23:12:49

@Vili Doli: Aki ajánlotta ezt a módszert, nem sokat érthet a kertészkedéshez. De elég logikusan gondolkodni, bármilyen zöldség, gyümölcs darab a földbe dugva rohadni kezd, anaerob folyamatokat indít el maga körül. Előbb komposztálni kéne - szerintem.
Ahol banánt termesztenek, sokféle banánhéjas ételt találunk. Érdekes módon az Európai táplálkozásban nem terjedt el a banánhéj felhasználása, de attól még nem hülyeség hogy nem közismert. Arra pedig számtalan példa van hogy a kereskedelem tartósítás miatt ehetetlenné teszi az alapanyagok értékes részeit, lásd viaszos almahéj, citromhéj, és a banánhéj. A bio gyümölcsöket nem kezelik, mégsem szoktak megpenészedni nálam?!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.11.08. 11:06:39

@meiszner.kati:

Ha a kereskedő azt állítja, hogy az ő banánhéja nem tartalmaz konzerválószereket és peszticideket, akkor én inkább arra gyanakodnék, hogy hazudik. A nap mint nap kiderülő élelmiszer-hamisítási ügyek mellett ez a gyanú elég alapos lenne.

Minden cigány jelentkezzen szírnek Németországban! 2015.11.08. 11:07:06

@meiszner.kati: 'Ahol banánt termesztenek, sokféle banánhéjas ételt találunk. Érdekes módon az Európai táplálkozásban nem terjedt el a banánhéj felhasználása'

Ahol banánt termesztenek a zemberek atomcsórók. Van ahol a krumplihéjat is megeszik pedig szar. Deviszont ahol nem a hütőhajón érlelik a banánt hanem a kertben figyel ott legalább nincs agyonvegyszerezve, heló.

cso zsi 2015.11.08. 11:07:12

"Bio" az a növény, amit éjszaka permeteznek. (akkor kezelik, amikor más nem látja.)

Vizilabda 2015.11.08. 11:07:27

A tescos banán bió?

Minden cigány jelentkezzen szírnek Németországban! 2015.11.08. 11:07:51

mondjátok már meg hol lehet biobabánt venni

meg hogy hogyan lehet erről meggyőződni

és máris lesz vmi fülefarka az írásnak (nemcsak muszájvoltvmit fordítani kontrolkopizni sofort)

mer a teszkósosanoscbaslidlösbanán héjától hamar meghalsz....

_B_ 2015.11.08. 11:07:58

El kell, hogy keserítselek, a bio élelmiszereket is kezelik vegyszerekkel, egyébként nem lehetne nagyban termeszteni. Van a vegyszereknek olyan részhalmaza, ami "bio"gazdálkodásban engedélyezett. Lehet természetes, vagy szintetikus méreg is, de nagyjából mindegy. A természet is kiváló mérgeket termel.

Mostly Harmless 2015.11.08. 17:40:50

"Mindig győződjünk meg róla, hogy bio banánt vásároltunk, melyet nem kezeltek peszticidekkel és nem permeteztek."

segítek: magyarul rovarirtónak mondják.

2015.11.08. 17:41:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Miért kéne a banánt tartósítani? Hűtik, és észterezik. CO2 gázban tárolják a szállítás alatt, hűtve, hogy ne érjen. Nem kell tartósítani.
Amit kell, az a citrom, narancs, stb. Ugyanis gombás fertőzöttsége miatt ez szükséges. De ott se az érés lassítása miatt. Egyébként a vegyszer a felületén marad, ezért csak a héja lesz mérges. Tehát a citromhéj a sütiben, a narancshéj az italban.

2015.11.08. 17:42:21

@meiszner.kati: Folyt: ezért van, hogy amikor bevonnak egy gyümölcsöt viasszal, nem romlik oly mértékben,. Nem kap oxigént....Avagy a tojás meszezése....a viaszozás. stb. Esetleg a bélszín érlelése nedves- vagy száraz pácban, hogy ne rohadjon, hanem érjen.....elzárva a levegőtől, mert a romlás és rohadás aerob folyamat...

2015.11.08. 17:42:32

@meiszner.kati: Nem egészen, az a hülye angol például amikor levágja a füvet, nem gyűjti össze és nem komposztálja, sőt, a levágott faágakat is hagyja ott rohadni, ahol van. És mégis zöld az angol gyep....
A bio banánodat meg szükséges kezelni, méreggel ráadásul, mert a pókot meg kell ölni, különben ő öl meg téged. Tudod, van az a rusnya banánpók, ami ha megmar, belehalhatsz, avagy az ujjad lerohadhat. Ezt inkább kerülik az emberek, ezért méreggel szórják be a banánt, mielőtt behajóznák, hogy a te BIO boltod eladhassa szíggggorúasn kezeletlen biobanánként.....

2015.11.08. 17:42:46

@meiszner.kati: Ráadásul a növény rothadása aerob folyamat. A föld is tele van levegővel. Nem hermetikusan zárt.....

meiszner.kati 2015.11.08. 17:45:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A bio banánról volt szó, no meg ha olyan helyen élünk aho lhelyben terem.

meiszner.kati 2015.11.10. 10:13:27

@Mostly Harmless: Köszönöm, ugyan szerintem nem csak a szakemberek alkalmazzák, ez már régóta egy közismert kifejezés. Mint ahogyan a mulcs, és komposzt kifejezések is ugyan régebben bekerültek a köztudatba.
süti beállítások módosítása