Bármilyen vastag halfiléből kiindulhatunk, gyorsan és könnyen elkészül, nehéz ételszag kizárva, ami elronthatja a legszebb ünnepi alkalmat is. Egy rövid várakoztatástól szépen összeérnek az ízek, ami azt jelenti hogy a vacsora előtt még átöltözhetünk. Szeretem a vendégekkel együtt elkészíteni egy vidám beszélgetés kíséretében. Szerintem ettől még finomabb lesz ez az Azerbajdzsán konyha remeke, egy letisztult nagyon kellemes étel.
Tokhalból készítettem el utoljára, de a lazac és fogas filétől, vagy egy nagyobb busától ugyanúgy remek eredményt várhatunk.
Hozzávalók 2 adaghoz
220-160 g halfilé
3-4 evőkanál hidegen sajtolt olaj (olíva olaj)
1 nagy vöröshagyma
4-5 paradicsom
3-4 gerezd fokhagyma
2 teáskanál gránátalmaszósz (hiányában 1 teáskanál balzsamecet)
só, frissen őrölt bors
10-12 szál valódi sáfrány
1 nagy csokor petrezselyemzöldje
citrom és ehető virágok a tálaláshoz
Előkészítjük a halat, ha bőrös azt lehúzzuk róla, ha szálkás ezeket egy csipesszel kiszedjük (a tokhal eredendően szálkamentes) és nagyobb darabokra vágjuk, papírtörlővel leszárítjuk.
A hagymát, fokhagymát felszeleteljük. A paradicsomnak lehúzzuk a héját, és negyedekbe vágjuk, ezzel a leve is elfolyik melyre most nincs szükségünk. A petrezselymet apróra összevágjuk.
- egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, és amikor már elég forró sorban beletesszük a haldarabokat. Állandóan mozgatjuk, így nem fognak lesülni. Amennyiben laza húsú hallal dolgozunk a sütés előtt 15-20 percre pácoljuk be citromlével és várakoztassuk hideg helyen.
- amikor minden oldalról kifehéredtek a haldarabok, és némi arany színre váltanak, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, finoman kevergetve, vagy akár csak rázogatva, hogy a haldarabok egyben maradjanak 5 percig sütjük.
- a paradicsommal még további 5 perc sütés következik
- a sáfrányt mindig beáztatjuk legalább 10 percre és mielőtt az ételhez adnánk. Most kivételesen szárazon szórjuk rá a halra, átforgatjuk hogy egyenletesen eloszlassuk.
- meglocsoljuk a gránátalmaszósszal majd befedjük vastagon a petrezselyem zöldjével, és átmelegítjük, de maradjon meg az élénk zöld színe. Amennyiben nem rögtön tálaljuk az ételt ezt az utolsó lépést hagyjuk akkorra, mert a petrezselyem megbarnulhat a melegen tartás alatt. Szintén a tálalás előtt citrommal megöntözzük.
A teljes ünnepi leírása megtalálható a blog facebook oldalán.