Grillezett póréhagyma mogyorós mandulás mártással
2016. február 22. írta: meiszner.kati

Grillezett póréhagyma mogyorós mandulás mártással

Spanyolországban annak is a Katalóniai részén, február folyamán zajlik a Calçotada — ez a katalón kulináris ceremónia — amikor, csodálatos nedvdús kifejlett a póréhagyma, akkor sütik a szőlővenyigéből rakott szabadtűz felett, és mártogatják a romesco szószba melyet paradicsomból, édes paprikából, chiliből, fokhagymából, erdei mogyoróból és mandulából készítenek. 

A póré evés ceremóniája a szabadban gyönyörű kerámia tálakkal, boroskancsókkal megrakott asztalok mellett valóban egy ünnepi esemény. A póré hosszú fehér részét tartják az egyik kezükben, a másikkal kihámozzák a puha közepét, ami a spárgához hasonló állagú, belemártják a szószba, és már eszik is.
A póréhagymát bent a konyhában is megsüthetjük a jól bevált grillsütőben ugyan a füstös ízt a faszénparázs nyújtja csak. Meg kell, hogy mondjam nagyon hangulatos télen amikor éppen kisütött a nap megszervezni egy ilyen kulináris  ünnepséget.
Most már csak a calçotadához való mártás  receptje kell hozzá.

Hozzávalók: 


20 szem megpirított erdei mogyoró
20 szem megpirított mandula
2 közepes paradicsom
4 gerezd fokhagyma
½ teáskanál őrölt chili
2 teáskanál vörösborecet
6 evőkanál finom olíva olaj


A mogyoró, és mandula mellett már készítettem dióval is, mivel ha egyszer kipróbáljuk ezt a szószt, egy darabig szinte mindent, amit eszünk legszívesebben ebbe mártogatnánk — annyira finom. Tehát készüljünk fel rá, hogy gyakran fogjuk elkészíteni, és nem mindig van otthon mandula meg mogyoró.
A diófélét a pirítás után, amikor már nem forró a két tenyerünk között, vagy egy konyharuhában összedörzsölve megszabadítjuk a burkától.
1 evőkanál olíva olajban megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát.
A paradicsomokat megszabadítjuk a héjuktól és a magoktól.
Ennyi előkészület után, fogunk egy megfelelő méretű mozsarat és az összes hozzávalót, fokozatosan adagolva hozzájuk az olíva olajat, pépesítjük. Készíthetjük mixerben is, így könnyebb és gyorsabb, de azért tudjuk az már nem teljesen ugyanaz, mint ahogyan régen készítették , a  türelemmel, kitartással, mozsárban készült változat .


Már csak egy nagyon finom spanyol vörösbor kell hozzá, és a földi kulináris mennyországban érezhetjük magunkat.

Javaslat: közepesen vastag póréhagymákat válasszunk, ezek jól átsülnek, és elegendő belső puha rész marad a grillezés utáni hámozásból.

Az ecet fajtája meghatározó tényező, vörösborecet, vagy más természetes ecetet  használjunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr878410060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása