Olcsó hozzávalókból,a szervezetünk működését segítő üdítően friss saláta. Biztosítja a számunkra szükséges enzimeket, vitaminokat, nyomelemeket. A sárgarépa különösen a megfázásos időszakban hasznos, mert erősíti a tüdőt, megszünteti a mandulagyulladást, megnyugtatja a köhögést. Feloldja és kijuttatja szervezetünkből a feldolgozhatatlan hulladékanyagokat, megelőzve ezzel a kövek és daganatok képződését. Nyersen, mint ebben a salátában is kiűzi a különböző bélférgeket A kínai kel szintén a felső légúti és tüdő problémák megelőzését és kezelését szolgálja. Ázsiai konyha ízvilágát idéző hozzávalókkal készülő saláta, frissítő bármilyen fogás előtt és közben. A nem lehet megunni csoportba tartozik. Elkészíthetjük már egy órával étkezés előtt, hogy ropogósabb legyen, de másnapra összeérnek az ízei, elindul a tejsavas erjedés folyamata és kezd a kimchire emlékeztetni.
½ kg kínai kell nagy kockákra vágva
½ kg sárgarépa julienre (hosszú csíkokra) vágva
3-4 gerezd fokhagyma finoman felszelve
3-4 cm-es gyömbér finoman felszelve
1 zöldcitrom lereszelt héja és a leve
2 evőkanál világos szójaszósz
1 evőkanál halszósz (elhagyható)
1 evőkanál pirított szezám olaj
2 teáskanál chili pehely, vagy friss chili paprika összevágva
2 taáskanál cukor,só
Felforralunk egy liter vizet, sózzuk és az összevágott zöldségekre öntjük. Amikor annyira kihűlt hogy bele tudunk nyúlni kicsavarjuk a vizet.
A többi hozzávalót egy robotgépbe vagy mozsárban pépesítjük, és kézzel jól összegyúrjuk a zöldségekkel. Az erős paprika csípheti a kezünket, utána jól mossuk le, vagy dolgozzunk gumikesztyűben.