Maszlenyica a húshagyó hét és télbúcsúztató farsang
2016. március 10. írta: meiszner.kati

Maszlenyica a húshagyó hét és télbúcsúztató farsang

Hétfőtől a nagyböjtre történő lelki felkészülés időszaka köszöntött be az ortodox keresztény hívek számára. Ezen a héten csak tejes ételeket fogyaszthatnak, amibe beletartozik a vaj is — innét ered a "Maszlenyica" elnevezés ami a vajra utal. Mint sok más valamikor mély tartalommal bíró tradíció, ez az ünnep is sokak számára csak egyszerűen Palacsintaünneppé változott, egy vidámsággal teli hét melynek minden napjára esik valamilyen palacsintafajta a híres neves orosz blinik közül, de mindenképpen hús nélkül.  Bárhová megyünk ezen a héten vendégségbe palacsintával fognak kínálni. Nagy a vendégjárás utcai vidámság, trojkázás.Hogy visszamenjünk az időben valamikor egy pogány ünnep volt amaszlenyica a tél végét , búcsúztatását és a tavasz fogadását ünnepelték.


Az orosz tálalás jellegzetességét hordozza ez az ünnep is. Az asztalon a palacsinták oszlopa körül a legkülönbözőbb, halas, gombás, és édes töltelékek sorakoznak. Kivéve egy palacsintát a tányérunkra meglocsoljuk a tálak közt megbúvó olvasztott vajjal, és kiválasztjuk a nekünk tetsző tölteléket, ebből jól megpakoljuk, majd feltekerjük még felülről is, megöntözzük némi vajjal, vagy tejföllel, és nekilátunk. Miután végigkóstoltuk mindegyiket, lehet elölről kezdeni, vagy kiválasztva a legfinomabbat azzal folytatni a palacsinták végeláthatatlan sorát. Minden háziasszonynak megvolt a családi receptje, melyet generációról generációra adtak tovább a női ágon. Változatosságot jelent még hogy a legkülönbözőbb gabonafélékből mint a búza, rozs, árpa, hajdina, és kukorica egyaránt sütöttek palacsintát. 
A tölteléket tekintve találkozhatunk a belesütött variációval, amikor a palacsintasütőbe tesznek a töltelékből, ami lehet sült hagyma összevágott főtt tojás, pirított erdei gomba, sült káposzta, és erre merik rá a palacsintatésztát, vagy az egyik oldalán megsült tésztára szórják rá, és amikor kezd megszilárdulni, akkor fordítják meg a másik felén is átsütni. Az ilyen palacsintát lehet mártogatni is az olvasztott vajba vagy tejfölbe. Van is egy népi mondás mi szerint a „száraz palacsinta kaparja a torkot”, ez vonatkozik arra is, hogy némi vodkázás is dukál egy-egy palacsinta között.

 hajdinas_palacsinta02.jpg


A maslenica a legvidámabb evés-ivással töltött hét, az első három napján még lehet házi munkákkal foglalkozni, de csütörtöktől vasárnapig minden munkát abbahagytak és elkezdődött az ünneplés.


Ezen hét minden napjának megvolt a rendeltetése, és elnevezése.

A z utolsó nap a megbocsátásé, amikor minden ismerősnek, és családtagnak a nagyböjt előtt az egész évi sértődést, és kellemetlenségeket elengedik. Ezen a napon emlékeztek az ősökre. Az ünnep végén elégettek egy szalmabábút, és a hamuját szétszórták a földeken.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr918453692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása