Ehhez az ételhez kétféle sárgarépát használhatunk. A zsenge ujjnyira vékonyságú „újsárgarépát”, ebből nagyon hamar elkészül. Később, amikor már megnőttek a sárgarépák akkor ezeket szeljük ujjnyi vastag csíkokra. Ugyanazt az ételt kapjuk, csak kicsit tovább kell főzni.
A pandzsábi konyhákon kóstolhatunk ilyen kardamom illatú sárgarépát, ahol kicsit lúgos buborékos himalájai ásványvízzel készítik.

A sárgarépa amellett, hogy lúgosítja a szervezetet
- javítja a májműködést, serkenti a hulladékanyagok kiürülését
- vízhajtó, oldja a lerakódást, mint a kövek és tumorok
- megszünteti az emésztési zavarokat, mint a gyomorsavtúltengés, és a gyomorégés
- kihajtja a belekből a rossz felszívódásért felelős rothadást okozó baktériumokat
- serkenti az anyatej képződést
- szabályozza a hormonokat
- antioxidáns béta-karotin (A-pprovitamin) leggazdagabb forrása
- megszünteti a nyálkahártyák gyulladásos betegségeit
- erősíti a kötőszöveteket
- fokozza a kalcium anyagcserét
Hozzávalók 4-5 adaghoz
30 kis sárgarépa, vagy 4-5 nagyobb ujjnyi csíkokra vágva3 evőkanál ghí, vagy vaj
2 evőkanál barna bio cukor
¼ teáskanál kurkuma
½ teáskanál durvára tört kardamom mag
½ teáskanál őrölt koriander
2 evőkanál friss narancslé
160 ml víz (buborékos ásványvíz)
½ teáskanál só
1 csipetnyi chayan bors
2 evőkanál összevágott petrezselyemzöldje
1 teáskanál friss citromlé
¼ teáskanál reszelt szerecsendió
A sárgarépa csíkokat egy serpenyőbe helyezzük, hozzáadunk 2 evőkanál vajat, vagy ghít, a cukrot, kurkumát, a tört kardamom magokat, az őrölt koriandert, a narancslevet, vizet, és sót. Forraljuk fel, fedjük le, és kis tűzön főzzük tovább. Az új sárgarépát 20 percig, a téli sárgarépát 40 percig főzzük.

Levesszük a fedőt, amikor már szinte minden levét elfőtte. Teljesen elpárologtatjuk, amíg a sárgarépán szép fényes bevonat képződik. A tűzről levéve rátesszük a maradék vajat, a cayan borsot, és a petrezselyemzöldjét. Összerázzuk, és közvetlenül tálalás előtt megöntözzük a citromlével, és rászórjuk a szerecsendiót.
