Spenótos rétes
2016. szeptember 05. írta: meiszner.kati

Spenótos rétes

A sós réteseket egyaránt lehet desszert vagy bármelyik fogás kísérője, mindenképpen kiemelkedő, és közkedvelt. A tészta lehet igazi réteshez való, olyan nyújtott melynek készítését meg lehet tanulni a nagymamáktól. Lehet leveles, amelynek van bolti és házi változata az a nagyis féle. Lehet sós omlós vajas tésztából ezt a pihentetéstől eltekintve egyszerű és gyors összeállítani, sőt az a jó ha nagyon gyorsan keveredik a liszt a vajjal, hogy ne melegedjenek fel a folyamat alatt. Végső esetben pedig a fagyasztott tészták, amely lehet saját vagy bolti változat.

spenotosretes01.jpg

Hozzávalók 4-6 személyre

1 db a tésztalap
1 tojás
200 ml sűrű joghurt

100g eredeti friss juh vagy kecske feta sajt
1 tojás
3 evőkanál olvasztott vaj
Még további olvasztott vaj a tészta megkenéséhez 
500g spenót

1.    A spenótot jól megmossuk, ha kell, a szárait leszedjük, forró vízben 2 percig blansírozzuk, egy szűrőkanálba kiöntjük, hideg vízzel leöblítjük, a vizet kinyomjuk belőle, és összevágjuk.
2.    Egy tojást és a joghurtot simára keverjük, és annak figyelembevételével mennyire sós a sajt sózzuk.
3.    A sajtot összekeverjük 1 tojással, a spenóttal és az olvasztott vajjal, ez lesz a töltelék. A sütőedényt kikenjük vajjal, és sütőpapírt is használhatunk.
4.   A réteslap esetében vizes konyharuhára teszünk egy lapot —amíg összeállítjuk, ha többet készítünk a többi tésztalap, legyen letakarva egy nedves konyharuhával, hogy ki ne száradjon — megkenjük mindenhol olvasztott vajjal, majd a joghurtos tojás 2/3 részét, és a kanál hátuljával egyenletesen szétkenjük. Erre tesszük a tölteléket és felcsavarjuk, közben ahol kell, még megkenjük a vajjal, és a joghurtos masszával. 

A leveles tésztánál hasonlóan járunk el.

Az omlós sós tésztához

200 g liszt

100 g vaj 

1-2 evőkanál jéghideg víz (víz jégdarabokkal)

Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk  a vajjal a lisztet, ha kell akkor kis jeges vizet adunk hozzá. Amikor összeált a tészta, gömböt formálunk belőle és fóliába csomagolva fél órára betesszük a hűtőbe.

Ezután a tésztát kisodorjuk a szélén végigrakjuk a tölteléket és feltekerjük.

spenotosretes02.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr3911672356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása