A káposztás lepény amely megédesíti a délutánt! Az biztos hogy egy ideális vendégváró, vagy vacsora. Gyorsan elkészül, egyszerű alapanyagok szükségesek hozzá, melyek szinte mindig fellelhetőek egy háztartásban. A lepényben lévő káposzta pedig semmilyen eddigi káposztás élményünkhöz sem hasonlítható.
A töltelék hozzávalói:
400 g káposzta
só
1 vöröshagyma
2 tojás
30 g olvasztott vaj vagy hidegen sajtolt olaj
100 g érlelt sajt (olyant válasszunk amely nem keményedik meg a sütés után, azaz nem válik gumiszerűvé)
1 csokor petrezselyem zöldje és frissen őrölt bors
a további fűszerek opcionálisak, avagy ízlésünk szerint választhatóak, de melegen ajánlom mindegyiket, hiszen tőlük lesz ez a lepény igazán illatos, ízletes és könnyen emészthető.
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál koriandermag mozsárban kicsit megtörve
A tészta hozzávalói:
1 tojás
250 ml kaukázusi kefir
200 - 250 g liszt
100-120 g olvasztott vaj vagy hidegen sajtolt olaj
6 g szódabikarbóna vagy bio sütőpor
1/2 teáskanál só
1 teáskanál cukor (elhagyható)
Először a káposztát lereszeljük avagy szeljük, A lényeg hogy nagyon vékony legyen tehát ne hagyjuk benne a vastag részeket sem. Majd egy tálban enyhén megsózzuk, és jól elkeverjük.
Amíg kiengedi levét a káposztánk, bekeverjük a tésztát.
A tojást villával enyhén felverjük, elkeverjük a kefirrel, hozzáadjuk átszitált lisztet, szódát, sót, cukrot, és egy lapáttal simára keverjük. A végén beledolgozzuk az olvasztott vajat. Egy tejföl sűrűségű tésztát kell kapnunk.
A káposztát kinyomjuk, a hagymát 1/4 karikákra szelve, a sajtot lereszelve vagy kis kockákra vágva hozzáadjuk, rászórjuk a fűszereket, a villával elkevert tojást, és itt is végül az olvasztott vajat.
Egy 22-24 cm-es tortaformát vagy sütőtálat kikenünk vajjal, a tészta felét beleöntjük, lapáttal elsimítjuk. Ráöntjük a káposztás tölteléket, ezt is elegyengetjük, és a tészta másik felét kanállal vagy lapáttal elsimítjuk a tetején. Nem történik semmi ha némi káposztás töltelék eközben a felszínre kerül, ez mit sem ront az eredményen.
Sütés 180 fokon 30-35 perc a sütőtől függően.
Egy kicsit hagyjuk kihűlni!