ÁJURVÉDIKUS KONYHA
2010. július 02. írta: meiszner.kati

ÁJURVÉDIKUS KONYHA


A kurzus fő célja hogy segítsen megtanulni, hogyan kell helyesen kiválasztani a megfelelő jellegű táplálékot, az Ájurvéda elvei szerint, egyensúlyt, harmóniát, és egészséget hozva az életünkbe. 

Az étel elkészítése olyan jótétemény, amely táplálékot és egészséget nyújt a testnek, elégedettséget adva fogyasztójának és a szakácsnak.

Az Ájurvéda egy ősi gyógyító rendszer.  A test szellem és a lélek egységének visszaállítása, amit mindannyian egyénileg és közösen is keresünk.
Alkalmazza a test a szellem és a lélek gyógyításában a helyesen kialakított táplálkozást, életmódot, és a fiatalodás módszereit.
Arra tanít, hogy az étel és az étrend életfontosságú és megalapozza az állandó jó közérzetet. Az Ájurvéda elmélyült tudással rendelkezik  minden ember esetében konkrétan  arról, hogyan létesítsünk egyensúlyt  a szervezetben,hogy milyen élelmiszerek felelnek meg, és  hogyan kell helyesen elkészíteni ezeket az ételeket. Hogyan kerüljünk el olyan ételkombinációkat, amelyeket nem tudunk megemészteni, és ezáltal, méreganyagok keletkezéséhez vezetnek.

Először elengedhetetlen az Ájurvéda alapjainak megismerése hogy világossá váljon a szokásos táplálkozás jellegének megváltoztatása, hogyan képes ennyire hatással lenni jólétünkre és egészségünkre.
Három alapvető testalkatot különböztet meg az ájurvéda ezek a vata, pitta, kapha, amelyeknek különböző egyéni kombinációja határozza meg az ember alkatát. Az Ájurvédikus tanítások lényege és kerete a testalkatok (prakriti) koncepciója. A saját prakritink ismerete, az útmutató ahhoz az életmódhoz és ételhez, amely elérhetővé teszi az egyensúly elérését.


Minden gyakorlati foglalkozás a következő részekből áll:

Elmélet:
Az elkészítendő ételek ismertetése:
Ételkészítési elvek, fűszerezés.
A receptben szereplő zöldségek ismertetése (tulajdonságai, hatása az alkatokra, gyógyhatása, alkalmazási módjai).
Fűszerek és gyógynövények (tulajdonságai, hatása az alkatokra, gyógyhatása, alkalmazási módjai).



Gyakorlat:
A receptek elkészítése: alkalmanként egy teljes menü
Ételek előkészítése
Vágási módok hatása az ízekre és az étel jellegére.
Fűszerezés összeállítása

A hallgatók írásban megkapják a recepteket.

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr52124502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása