Spenótos kicsari hagymapakorával
2010. augusztus 11. írta: meiszner.kati

Spenótos kicsari hagymapakorával

SPENÓTOS KICSARI

Az egyik zöldséges változata a kicsarinak, amelyet spenóttal készítünk. A mungó bab feltétlenül hántolt legyen, ettől lesz könnyebben emészthető, az asafoetida nevű fűszer pedig a gázképződést gátolja.

4-5 adaghoz
1 pohár hántolt mungó bab
1 pohár basmati rizs
200g friss spenót csíkokra vágva
1 evőkanál apróra vágott gyömbér
3 ek ghí (tisztított vaj)
4cm fahéjrúd
5 szem szegfűszeg
10 szem fekete bors
½  teáskanál kurkuma
csipetnyi asafoetida
¼  tk só
6 pohár víz

Addig mossuk a mungó babos rizst, amíg átlátszó nem lesz a víz rajta.
Ha van időnk, beáztathatjuk a mungó babot néhány órára, ez megkönnyíti az emésztését.
Egy lábasban felforrósítunk 1 evőkanál ghít, beledobjuk a gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, fekete borsot, amikor megéreztük a fűszerek illatát, hozzáadjuk a kurkumát, asafoetidát és a sót, a mungó babot és a rizst, jól elkeverjük, és felöntjük a hat pohár vízzel. Lefedve felforraljuk, és 5 percig főzzük, majd lecsökkentjük alatta a tüzet a minimumra. A fedőt nem teljesen lezárva még 25-30 percig főzzük.

Ezt az ételt a spenót miatt az epe és vesekő képződésre hajlamosaknak nem ajánlott.
Az ájurvéda szerint leginkább, szintén a spenót miatt a kapha típusúaknak felel meg. A váta típusúak tegyenek több asafoetidát hozzá, a kapha típusúak kicsit több kurkumát, és ritkábban fogyasszák ezt az ételt.

HAGYMAPAKORA

Ehhez az ételhez a hosszú vékony sonkahagyma a legmegfelelőbb, mert szinte egyforma kis karikákra tudjuk vágni. A véletlen hozta valamikor, hogy egy kis serpenyőben összeszorultak a hagymakarikák, és a róluk lefolyó pakorától szépen összeálltak egy virággá, azóta mindig ezt a serpenyőt használom, ha sok adagot kell süni egyszerre, akkor tarkedli sütő karikákat teszek egy nagyobb serpenyőbe, és azokba helyezem őket.

4-5 adaghoz
2 sonkahagyma karikára vágva
4 evőkanál csicseriborsó liszt átszitálva
só, cayan bors
hideg víz
kevés mogyoró olaj a sütéshez

A pakora tésztához, a fűszerekkel összekevert csicseriborsó liszthez fokozatosan hozzákeverjük a vizet egy habverővel, amíg sűrű palacsintatésztához hasonló állagú nem lesz, 20 percet állni hagyjuk, belemártjuk a hagymakarikákat és sorba a felmelegített olajba helyezzük. Ha kevés olajban sütjük nem lesz olyan nehéz emészteni. Amikor egyik fele átsült egy lapáttal megfordítjuk, ekkorra már összeállt a ”virág”, papírtörölközőre kiszedjük.
Valójában minden olajban sült étel nehezen emészthető, ezért szoktak a pakorához még más fűszereket is adni, mint a kalinji, kurkuma, római kömény, koriander.


MEGGY CSATNI

A meggyből készült csatni igen kellemes édes-erős-savanyú, és gyönyörű sötétbordó színű kiegészítő az ételhez. Csak kis mennyiséget szokás tenni a tányérra, vagy egy kis tálkában a tálcára, amin tálalunk.
Az ájurvéda szerint az a szerepe hogy felélessze az emésztő tüzet, az agnit, hogy segítsen az emésztési folyamatokban.

4-5 adaghoz
400g meggy kimagozva
2teáskanál ghí
1-2 chili paprika kimagozva
2 teáskanál reszelt gyömbér
1 fahéjrúd
5 szegfűszeg
½ teáskanál kurkuma
2evőkanál bio barnacukor

A felmelegített ghíbe tesszük a fűszereket a fenti sorrendben, hozzáadjuk a meggyet, és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, akkor hozzáadjuk a cukrot, és a teljes sűrűsödésig tovább főzzük.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr532213616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása