Zöldbabsaláta
2010. augusztus 25. írta: meiszner.kati

Zöldbabsaláta

Ez a saláta eredetileg nagy olasz lapos hüvelyű zöldbabból készül, amelyet elég ritkán találunk a piacon, ezért bármelyik zöld színű zöldbabból készíthető. Minden zöldbabot legyen az sárga, lila vagy zöld színű, lapos, méteres kínai ugyanúgy termesztjük. Vannak bokorbabok, és futóbabok ez utóbbinak támaszték kell, amelyre felfuttatjuk. A kertben gyönyörű látvány a tűzbab vörös virágaival, vagy a lila virágú bab.

 

A fantáziánkra van bízva milyen ételeket készítünk belőlük, hiszen a fajták meghatározzák a látványt és ízt. Fontos tudni, hogy a zöldbab nyersen mérgező!!! Ezért csak megfőzött állapotban készítsünk belőle ételeket.


1.    A zöldbabot egyben hagyjuk, csak a két végét vágjuk le, vagyis megtisztítjuk. Ma már több szálkamentes fajta létezik. Amikor vásároljuk a zöldbabot, megkérjük hadd törjünk már meg egyet. Rögtön kiderül elvénült, szálkás, vagy zsenge. Később már ránézésre is meg tudjuk mindezt állapítani, és nem sokkoljuk az eladót.
2.    Feltesszük annyi vízben főni amennyi ellepi, ekkor még véletlenül se tegyünk bele sót, mert ez a babfőzés egyik titka. A só nélkül történő főzés. Viszont tehetünk hozzá, fokhagymát, egész borsot, és egy darab kínai fahéjat.
3.    Amikor megfőtt jó ha, egy kicsit még roppanós marad. Rögtön leöblítjük hideg vízzel, ettől visszanyeri szép sötétzöld színét.


4.    Elkészítjük az öntetet, az olíva olajat, reszelt fokhagymát, citromlevet, sót addig keverjük, amíg szép bársonyos mártást nem kapunk. Egy tálban sorba rakjuk a megfőzött zöldbabot, és ráöntjük a mártást. Ezt a salátát ha 1-2 órát hagyjuk állni, akkor jól összeérnek az ízei.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr752247995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása