Gőzölt hal brokkolival
2010. szeptember 12. írta: meiszner.kati

Gőzölt hal brokkolival

A párolt ételek mindig gyorsan és könnyen elkészíthetőek, használhatunk rozsdamentes fémből készült párolóedényt és kínai bambuszpárolót. Ez utóbbi még hozzáad egy sajátos semmivel sem összetéveszthető könnyű illatot az ételhez.
    Ugyanúgy könnyen emészthetőek is, különböző fűszerekkel ezt még fokozhatjuk, és az ízhatás is csodálatos lesz általuk.

    A bambuszpárolót kínai élelmiszerüzletekben a Terebess boltjaiban, és az Asia fűszerüzletben Budapesten tudjuk beszerezni.
    Egy vokban vagy a gőzölőedénynél nagyobb edényben elhelyezünk leborítva egy porcelán tálkát, és annyi vizet öntünk köréje, hogy kb félig takarja a tálkát. Amikor felforr a víz, ráhelyezzük a bambuszgőzölőt. A tálka azért kellett alája hogy a bambusz ne érintkezhessen az edény falával, különben megég.
     A gőzölőben pedig szépen elhelyezzük a párolni valókat.
    Egy nagyon kedvelt variációt ajánlok ebben a receptben.
 
2 adaghoz
2 szelet friss hal, a legjobb, ha folyami hal a ponty, ha tengeri a lazac
1 teáskanál csíkokra vágott friss gyömbér
1 újhagyma, vagy póréhagyma
1 evőkanál világos szójaszósz
200g friss brokkoli

A halat egy hosszúkás tálba helyezzük, megöntözzük a szójaszósszal, rászórjuk a gyömbért, és az újhagymát, a brokkolival pedig kitöltjük a gőzölőedény fennmaradt szabad területeit.
Amikor felforrt a víz akkor tesszük rá a gőzölőedényt, így jobban megőrizzük — különösen a zöldségeknél — a vitamintartalmukat, 8-10 percig hagyjuk párolódni az ételünket.
Ez idő alatt készíthetünk a brokkolira egy öntetet. Megolvasztunk egy kis darab vajat, belecsavarjuk fél citrom levét, adunk hozzá sót, frissen őrölt borsot, és simára keverjük.
Mindenképpen előmelegített tányérokra szedjük ki a megpárolt zöldségeket, az öntetettel meglocsoljuk, a halszeletet, óvatosan, hogy szét ne essen, mellé helyezzük.
 A hal alá tett tányérban összegyűlt levet, nagyszerűen felhasználhatjuk egy kísérő leveshez. Felforraljuk két csésze vízzel, belekeverünk egy kiskanál miso pasztát, és beletépkedünk pár korianderlevelet, vagy thai bazsalikom levelet, ha van pirított szezám olajunk azt is, tehetünk rá pár cseppet.
Egy tálka főtt jázmin rizzsel, nagyon rövid idő alatt teljes frissen készült ebédet varázsoltunk az asztalra.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr562291661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása