Hamarosan itt a tavasz és kezdődnek a kerti munkák, először a gyümölcsfák és a szőlő metszése, és utána a palántanevelés, majd a korai hidegtűrő növények vetése. Azt tapasztaltam, hogy nem érdemes túl korán a szinte még fagyos földbe vetni, mert nem fog hamarabb kifejlődni a növény. Sokkal többet gyorsít a folyamaton a fólia takarás, a fátyolfólia alkalmazása, és a hidegágy kialakítása, illetve a domboságyban is sokkal korábban fejlődnek növényeink a kora tavaszi időszakban, különösen, ha valamelyik alsóbb rétegben lótrágyával alapoztuk meg, a felsőbb rétegekben ahová elér a növény gyökérzete ne kerüljön belőle, mert kiégetheti a növénykéket. Még az eper is sokkal előbb fog teremni, ha valamelyik módszerrel besegítünk neki. Ugyanezek vonatkoznak a spárgára így nálunk akár 1-2 héttel előbb is kezdődhet a szezonja. Nálam ez körülbelül három-négy hónapig tart március, április, május, június 25-ig,ezután már ,nem szedjük a spárgát, hogy elég erőt gyűjthessenek a gyökerek, a következő szezonra.
A spárga termesztéséhez némi türelem szükségeltetik, mindössze a harmadik évben vághatjuk le az első spárgasípokat.
Első év tavaszán elvetjük a magot.
Második évben kialakítjuk a végleges helyét, és átültetjük a gyökereket
Harmadik évben már biztosan kihajt néhány értékelhető vastagságú spárgasíp az „ültetvényünkön.”
Egy évet nyerhetünk, ha előnevelt növényeket vásárolunk.
Azt hogy zöld spárgát, vagy fehéret szeretnénk termeszteni a második évben történő át telepítéskor kell eldönteni. Mindegyik formájának megvannak a jellegzetes felhasználási módjai némi átfedéssel, például mindegyikből lehet levest, vagy vajas spárgát készíteni, csak más lesz az íz világa. Régebben a fehér spárgát értékelték jobban a gasztronómiában, manapság egyre nagyobb a zöldspárga térhódítása. A zöldspárga mivel a föld felszínén fejlődik több ásványi anyagot, és vitamint tartalmaz.
Ezen kívül értelemszerűen nem a föld alatt termő zöldségfélék közé fog tartozni, és mint ilyen más hatással lesz a szervezetünkre (lásd: antropozófia, és ájurvéda). A zöldspárga a növény természetes formája.
Az első sor spárgát már tizenkét évvel ezelőtt telepítettem, és azóta is ,minden évben gazdag terméssel ajándékoz meg bennünket. Ugyan a szakirodalom 7-8 évet javasol, és utána felszámolja az ültetvényt. Az évek során egyre nagyobb lesz a spárga gyökérzete, és ez által egyre közelebb kerül a földfelszínhez. Viszont mivel ősszel kap egy réteg komposztot, ezzel mégis jó termést tudunk biztosítani és ismerek igen jól termő 25 éves ültetvényt is. A nagyüzemi termesztés során 5-7 évente újra telepítik a spárgát, mert ott fontos az egy hektárról kapott terméseredmény (a haszon).
VETÉS
Áprilisban vethetjük a spárga magját, lehetőleg laza komposztba, 2, 5cm mélyen, 10-15cm-es távolságra. Jelöljük meg a helyét, mert elég sokára fognak kikelni a magok, és fontos, hogy nedvesen tartsuk a talajt.
ÜLTETÉS
Napos, jó vízelvezetésű helyet válasszunk a spárga telepítéséhez. Lehet ágyást kialakítani, ekkor 1 méteres sortávolságot tartsunk, de nagyon szép látvány a nyár folyamán egy út menti spárgasor a gazdag zöld lombozatával.
A kijelölt sorokban kiásunk egy 40cm mély (2 ásónyomnyi) 25-30cm széles (1ásónyomnyi) árkot. Az aljára helyezzünk egy réteg érett trágyakomposztot, majd rá vegyes komposztot szórunk. Erre helyezzük a nevelőágyásból kiemelt egy éves tengeri csillag alakú gyökereket, 30-40cm-es tőtávolságra. A gyökerek 15-20cm-el legyenek a talajszint alatt. Feltöltjük homokkal és komposzttal kevert kitermelt földdel.
Jól megöntözzük, a spárga szereti a nedves talajt, száraz időben mindenképpen locsolni kell.
Amennyiben fehér spárgát, avagy más néven halványított spárgát szeretnénk termeszteni, akkor még egy bakhátat is emelünk a talajfelszínen.
SZEDÉS
A zöld spárgánál a megfelelően vastag és 15-20cm hosszú spárgasípokat éles késsel levágjuk a talajfelszíne alatt, vigyázva, hogy meg ne sértsük a kibújni készülő utánpótlást.
A fehér spárgánál megnézzük (megpiszkáljuk) a bakhát tetejét, és ha érezzük a spárga csúcsát, kibontjuk körülötte a talajt, és levágjuk, legalább 15-20cm-esnek kell lennie és a csúcsa nem lehet lila (amikor kicsit kibújik a talajból belilul a spárga csúcsa), ez nem ugyanaz mint a lila spárga. A kereskedelemben termesztési hibának számít és olcsóbb a felvásárlási ára is az ilyen spárgának. Utána szépen visszaállítjuk a bakhátat, egy tőről akár naponta kétszer is szedhetünk spárgát. A fehér spárga gyorsabban fonnyad meg, mint a zöld ezért már a szedéskor takarjuk be egy megnedvesített ruhával.
GONDOZÁS
Június 25 után már hagyjuk kifejlődni a spárgasípokat, és egy csodálatos zöld növénytengert fogunk kapni cserébe. (Azért lehet belőle néhány szálat levágni a virágcsokrokba.) Ilyenkor lehet folyékony trágyát önteni a tövekre, vagy némi komposztot szórni rájuk. Célszerű a nedvesség megőrzése és a gyommentesség biztosítása érdekében mulcsozni, amihez szalmát szoktam használni. Egyébként egész nyáron komoly feladat a kapálása és a locsolása. Ősszel pedig mindenképpen kapjon trágyakomposztot.
KÁRTEVŐK
Amikor több éve meg van a spárgaültetvény még egy jó egyensúlyban lévő biokertben is, előbb utóbb megjelennek a kártevői. Ezek a spárgalégy, spárgabogár, spárgarozsda. Az első megjelenéskor rögtön vágjuk ki a fertőzött spárgasípokat. Permetezhetünk varádics, és zsurló főzettel megelőzésképpen. Ha már megjelentek a spárgalégy lárvái, és nem túl nagymértékű a fertőzés leszedhetjük őket a növényről (hasonlóan, mint ahogyan a burgonyabogarat összeszedjük).