A transzzsírok fogyasztása növeli a depresszió kockázatát
2011. január 31. írta: meiszner.kati

A transzzsírok fogyasztása növeli a depresszió kockázatát


Világszerte 151 millió embert érint a depresszió, ez a döbbenetes számú eset, amely elég nagy különbséggel oszlik meg az egyes országok között. A különböző kockázati tényezők közül, (dohányzás, alkohol, táplálkozás) ebben szerepet játszanak többek közt az eltérő étkezési szokások is.
Spanyol tudósok 6 évig tartó megfigyeléseiben 12059 ember részvételével arra a következtetésre jutottak, hogy a nagy mennyiségű transzzsír fogyasztás kapcsolatba hozható a depresszió kialakulásával. Az olíva olaj fogyasztása viszont, éppen ellenkezőleg nem fenyeget érzelmi bizonytalansággal, írja a National Post.

A transz-zsírokban gazdag táplálkozás növeli a depresszió kialakulásának kockázatát, melyet a legújabb kutatások is alátámasztanak.
A PLoS One folyóiratban megjelent tanulmány szerint 12059 átlagosan 37 éves a vizsgálat kezdetekor depresszió mentes ember vett részt a kutatásban.
Dr. Valerie Taylor a Canadai Obesity Network mentális egészségügyi osztályának vezetője, és Dr. Miguel Angel Martinez-Gonzalez, egyetemi tanár a Spanyolországi Navarrai Egyetemről megállapították, hogy a résztvevő önkénteseknél korábban semmilyen pszichikai rendellenesség nem állt fenn.
A továbbiakban a résztvevőknek, egy transz zsírokban gazdag étrendet ajánlottak. A kísérlet végére 657 depressziós esetet regisztráltak. A legtöbb transz zsírokat elfogyasztóknál 42%-al nagyobb a kockázata a depresszió kialakulásának. A mutatók változatlanok maradtak, amikor a tudósok figyelembe vettek más káros szokásokat, mint dohányzás, alkoholfogyasztás,és olyan kockázati tényezőket mint, testtömeg index, fizikai aktivitás mértéke, és a vizsgált személy neme.
Az olíva olaj és a többszörösen telítetlen zsírok, (a halakban és a növényi olajokban találhatóak) ellenkezőleg úgy tűnik megvédenek bennünket a depressziótól. Érdemes elmondani, hogy a hangulatunk és az étel közti kapcsolat már régi gondolat. Kanadai tudósok azt is megállapították, hogy az omega-3 olaj segít enyhíteni a depresszió tüneteit. Az sem titok, hogy az egészségtelen táplálkozás sokszor együtt jár az alkoholfogyasztással, és a dohányzással. Ehhez adódik, hogy a depressziós állapotban lévő ember általában nem törődik a saját egészségével.
Külön momentum, hogy a mozgásszegény életmód, a túlsúly, és nem a magas koleszterinszint által kiváltott szív és érrendszeri betegségek egyformám gyulladásos folyamatokkal kapcsolatosak, amely további bizonyság a táplálkozás és a depresszió közti kapcsolatra.
A tanulmány végén leszögezik, hogy a transzzsírok veszélyesek az egészségünkre, és „ez a tanulmány támogatja a transzzsírok betiltását.”
Mielőtt a pánikkeltés vádjával illetnének, tudjuk, hogy a döntés és a választás mindig a saját kezünkben van. Ha nem vásároljuk meg, és nem fogyasztjuk el mindazon élelmiszereket melyek az itt szóba került betegségeket okozzák, és otthon fogjuk elkészíteni ételünket egészen más életminőség az eredmény, és a jutalom egyben. Mindazok, akik most úgy gondolják, hogy nagy veszteség lenne elveszteni a sok iparilag előállított terméket, melyeket úgy szeretnek (a legkülönbözőbb okokból), javaslom megismerkedni az alábbi írásokkal, ahol közérthetően, és egyszerűen választ kaphatunk a transz zsírokkal kapcsolatos fogalmakról, és veszélyükről. http://www.mnsza.hu/elhizas/transz_zsirok.php
Ezen kívül ajánlom Szendi Gábor írását a transz zsírokról  http://www.mnsza.hu/elhizas/transz_zsirok.php
Mindezen ismeretek birtokában ésszerűen eldönthetjük mi a fontosabb számunkra, és ne feledjük „amit eszünk azzá leszünk”.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr512626642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása