A Vajas hét avagy Palacsinta ünnep
2011. március 01. írta: meiszner.kati

A Vajas hét avagy Palacsinta ünnep


Hétfőtől a nagyböjtre történő lelki felkészülés időszaka köszöntött be az ortodox keresztény hívek számára. Ezen a héten csak tejes ételeket fogyaszthatnak, amibe beletartozik a vaj is —innét ered a „Vajas hét”, elnevezés. Mint sok más valamikor mély tartalommal bíró tradíció, ez az ünnep is sokak számára csak egyszerűen Palacsintaünneppé változott, egy vidámsággal teli hét melynek minden napjára esik valamilyen palacsintafajta a híres neves orosz blinik közül, de mindenképpen hús nélkül.  Bárhová megyünk ezen a héten vendégségbe palacsintával fognak kínálni. Nagy a vendégjárás utcai vidámság, trojkázás.


Az orosz tálalás jellegzetességét hordozza ez az ünnep is. Az asztalon a palacsinták oszlopa körül a legkülönbözőbb, halas, gombás, és édes töltelékek sorakoznak. Kivéve egy palacsintát a tányérunkra meglocsoljuk a tálak közt megbúvó olvasztott vajjal, és kiválasztjuk a nekünk tetsző tölteléket, ebből jól megpakoljuk, majd feltekerjük még felülről is, megöntözzük némi vajjal, vagy tejföllel, és nekilátunk. Miután végigkóstoltuk mindegyiket, lehet elölről kezdeni, vagy kiválasztva a legfinomabbat azzal folytatni a palacsinták végeláthatatlan sorát. Sok családi receptetl találkozhatunk, és változatosságot jelent még a különböző gabonafélék, a búza, rozs, árpa, hajdina, és kukorica egyaránt alapanyaga a palacsintáknak. 
A tölteléket tekintve találkozhatunk a belesütött variációval, amikor a palacsintasütőbe tesznek a töltelékből, ami lehet sült hagyma összevágott főtt tojás, pirított erdei gomba, sült káposzta, és erre merik rá a palacsintatésztát, vagy az egyik oldalán megsült tésztára szórják rá, és amikor kezd megszilárdulni, akkor fordítják meg a másik felén is átsütni. Az ilyen palacsintát lehet mártogatni is az olvasztott vajba vagy tejfölbe. Van is egy népi mondás mi szerint a „száraz palacsinta kaparja a torkot”, ez vonatkozik arra is, hogy némi vodkázás is dukál egy-egy palacsinta között.

 


A maslenica a legvidámabb evés-ivással töltött hét, az első három napján még lehet házi munkákkal foglalkozni, de csütörtöktől vasárnapig minden munkát abbahagytak és elkezdődött az ünneplés.


A napoknak megvolt a rendeltetése, és elnevezése. A z utolsó nap a megbocsátásé, amikor minden ismerősnek, és családtagnak a nagyböjt előtt az egész évi sértődést, és kellemetlenségeket elengedik. Ezen a napon emlékeztek az ősökre. Az ünnep végén elégették a szalmabábút, és a hamut szétszórták a földeken.
Minden háziasszonynak megvolt a családi receptje, melyet generációról generációra adtak tovább a női ágon.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr852702912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása