A Közel Keleti országokban a baklava mellett az egyik legnépszerűbb édesség. Nálunk inkább török eredetűnek tartják, mivel a jelenkori gasztronómiai hódoltság terjesztette el.
Az egyszerűen elkészíthető sütemények közé tartozik. A búzadarának köszönhetően nagyon tápláló ezért a szokásosnál kisebbre szoktam vágni. Viszont a sütése hosszadalmas és a sziruppal is állnia kell, ezért inkább a fogyasztása előtti napon, vagy reggel érdemes elkészíteni.
A tésztához kell:
búzadara 1kg
2 pohár bio nádcukor
4dl joghurt
2dl tejföl
200g kókusz
250g olvasztott vaj
1 tojás
1 bio sütőpor
vanília
mazsola tetszés szerint
A sziruphoz kell:
1l víz
2 pohár bio nádcukor
1 citrom leve leszűrve
1 teáskanál őrölt kardamom
A búzadarával összekeverjük a cukrot, a ¾ rész kókuszt, vaníliát, sütiport, és a folyékony vajat.
A joghurtot és a tejfölt, összekeverjük a tojással. A folyékony és száraz keveréket elegyítjük. Tepsibe simítjuk 100 ºC sütőben 1 ½ órát sütjük.
Az 1l vízből, 2 pohár cukorral, az 1 citrom levével szirupot főzünk.
A süteményt felvágjuk a tepsiben közepes vagy nagyobb kockákra, és ráöntjük a meleg szirupot, majd megszórjuk a maradék kókusszal, így hagyjuk pár órát állni, hogy a tészta magába szívja a szirupot.
Egy 36x22cm-es tepsiben sütöttem, viszont így magasabb lett a sütemény, ami nem ideális a sziruppal való átitatás miatt, ezen kívül minden receptnek van egy autentikus változata, amihez igazodunk, legalábbis ha ragaszkodunk eredeti névhez. Amire még ügyeljünk a tepsivel kapcsolatban, hogy magasabb peremű legyen megint csak a szirup miatt, mert amikor ráöntjük a süteményre, az nem szívja be rögtön és ott fog állni a tetején, ettől ne ijedjünk meg, bátran öntsük rá egyszerre a liter vízből készült szirupot.
Amennyiben vegetáriánus változatban készítjük elhagyjuk a tojást, és szoktam némi kurkumát beletenni.