Megjelentek az első spárgasípok a kertben! A gasztronómia alapanyagai közül a legelőkelőbb helyet foglalja el, talán az articsóka vetekedhet vele, és ezek ketten egész jól kitöltik a tavaszi-nyári zöldségszezont.
Abban rejlik gasztronómiai nagyszerűségük, hogy mindenféle ízesítés nélkül, megpárolva és olvasztott vajjal leöntve érvényesülnek legjobban.
A legfőbb szabály a spárga legyen minél frissebb, és azzal semmi sem vetekedhet, amikor reggel levágom a spárgasípokat, beviszem a konyhába, és ebből készül az aznapi ebéd.
Ezért nagyon megéri spárgát termeszteni, — el sem tudok képzelni a látványa nélkül egy bio kertet.
Valójában sok száz, ha nem ezer recept létezik — mint spárgalevesek, krémlevesek, torta, csőben sütött, pizza feltét, és sok-sok különleges kreáció. Ugyanakkor a legjobb szakácsok és az igazi gourmet a zsenge spárga elkészítésének csak egyetlen módját fogadja el! A spárga főzve adja ki gazdag ízvilágát. A fehér spárgát meghámozzuk, a zöldnek levágjuk az alsó végét, összekötjük egy csomóba, egy hosszú lábosban felforraljuk a vizet, teszünk bele kis cukrot, sót és vajat, és beleállítjuk a sárga köteget, ügyelve, hogy a csúcsok kiálljanak a vízből. A legfontosabb ebben a folyamatban — nem túlfőzni a spárgát. Általában a vastag fehér spárga főzése 8 perc, a zöld spárga 4-5 percet vesz igénybe. Aztán kiemeljük, megszabadítjuk a kötelékeitől, tányérra helyezzük, és olvasztott vajat, citromot vagy holland mártást adunk mellé. Lehet hozzá adni hidegen füstölt halakat, főtt burgonyát, lágy tojást, vagy omlettet, és tekerhető a legkülönlegesebb sonkákba. Aki igazán értékeli a spárgát mindezek nélkül, határozottan kézbe veszi a főtt spárgát, mert azon kevés étel közé tartozik melyeket a nyugati világban is, lehet az asztalnál kézbe véve mártogatni, és fogyasztani.