Megkezdődött az idei spárgaszezon
2011. április 06. írta: meiszner.kati

Megkezdődött az idei spárgaszezon


Megjelentek az első spárgasípok a kertben! A gasztronómia alapanyagai közül a legelőkelőbb helyet foglalja el, talán az articsóka vetekedhet vele, és ezek ketten egész jól kitöltik a tavaszi-nyári zöldségszezont.
Abban rejlik gasztronómiai nagyszerűségük, hogy mindenféle ízesítés nélkül, megpárolva és olvasztott vajjal leöntve érvényesülnek legjobban.
A legfőbb szabály a spárga legyen minél frissebb, és azzal semmi sem vetekedhet, amikor reggel levágom a spárgasípokat, beviszem a konyhába, és ebből készül az aznapi ebéd.


Ezért nagyon megéri spárgát termeszteni, — el sem tudok képzelni a látványa nélkül egy bio kertet.


Valójában sok száz, ha nem ezer recept létezik — mint spárgalevesek, krémlevesek, torta, csőben sütött, pizza feltét, és sok-sok különleges kreáció. Ugyanakkor a legjobb szakácsok és az igazi gourmet a zsenge spárga elkészítésének csak egyetlen módját fogadja el! A spárga főzve adja ki gazdag ízvilágát. A fehér spárgát meghámozzuk, a zöldnek levágjuk az alsó végét, összekötjük egy csomóba, egy hosszú lábosban felforraljuk a vizet, teszünk bele kis cukrot, sót és vajat, és beleállítjuk a sárga köteget, ügyelve, hogy a csúcsok kiálljanak a vízből. A legfontosabb ebben a folyamatban — nem túlfőzni a spárgát. Általában a vastag fehér spárga főzése 8 perc, a zöld spárga 4-5 percet vesz igénybe. Aztán kiemeljük, megszabadítjuk a kötelékeitől, tányérra helyezzük, és olvasztott vajat, citromot vagy holland mártást adunk mellé. Lehet hozzá adni hidegen füstölt halakat, főtt burgonyát, lágy tojást, vagy omlettet, és tekerhető a legkülönlegesebb sonkákba. Aki igazán értékeli a spárgát mindezek nélkül, határozottan kézbe veszi a főtt spárgát, mert azon kevés étel közé tartozik melyeket a nyugati világban is, lehet az asztalnál kézbe véve mártogatni, és fogyasztani.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr882804964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária Papp 2013.04.17. 08:15:51

Kedves Spárgatermesztő! :) A segítségét kérném, mivel a tavaly tavasszal elvetett spárgamagjaim, idén már gyönyörű szép sípokat hoztak! A szakirodalom mindenhol legalább 3-4 évet ir, a termés eléréséig. Mivel tavaly ősszel, a szakirodalom tavaszi telepítést írt, (a végleges helyre) mi ott hagytuk a kis spárgákat, ahol a magot elvetettük. Idén pedig, legnagyobb meglepetésünkre már terem is. A kérdés az, hogy ilyen termő állapotban is áttudjuk telepiteni a növényt a végleges helyére? És hogy ez az esetleges sűrű növényszám nem e okoz problémát a fejlődésben? Várom válaszát, Tisztelettel, és köszönettel: Marika

meiszner.kati 2013.04.21. 22:30:42

@Mária Papp: Kedves Marika! Szerintem legjobb lesz ha az idén már hagyják a magágyban fejlődni aspárgát, valószínűleg termésről nem beszélhetünk, mert nagyon vékonyak lehetnek a spárgasípok, és az elsődleges cél az első három évben a megfelelő gyökérfejlődés, e nélkül nem fog tudni megfelelő minőségű termést kifejleszteni a növény.
Az ősszel célszerű előkészíteni a végleges helyet, erről részletesen írtam korábban, és a következő évben, kora tavasszal áttelepíteni a gyökereket a végleges termőhelyre. Abban az évben még hagyják kifejlődni a hajtásokat, és a harmadik évtől szedhető a termés.
süti beállítások módosítása