„Pászha"- Пасха orosz Húsvéti édesség házi túróból
2011. május 01. írta: meiszner.kati

„Pászha"- Пасха orosz Húsvéti édesség házi túróból

 

A nagyböjtöt a Húsvéti Ünnepi asztal ételei követik az ortodox keresztény tradíciók szerint. Ezek közül legősibb a kalács, majd ezt követi a festett tojás, és a harmadik attribútum, a Пасха „Pászha” túróból, vagy tejfölből és tojásból készült étel, melyet egy formában préselnek, így egy levágott tetejű, vagyis csonka piramis alakban, az oldalán a kereszt és „XB” betűkkel, ami az jelenti magyarul Krisztus feltámadt.  A túróból készült vérontás nélküli „Pászha” azt szimbolizálja, hogy az ősi véráldozatok elavultak, idejük lejárt.

A kereszténység legnagyobb ünnepe a Húsvét. Nálunk a sonka tojás kalács tormával ételsor jut mindenkinek eszébe, és az asztalára, egyszerűbb, vagy felturbózott változatokban. A böjt utáni első napon még szerény ételek a jellemzőek, és így lesz fokozatos az átállás a húsevésre. Felmerülhet bennünk, ha már kitartottunk a böjti időszakban, és egyre jobban éreztük magunkat, húsevés nélkül szellemileg, lelkileg és fizikailag egyaránt, ez egy ragyogó lehetőség továbbra is így élni.


Mostanra sikerült pont harminc „Pászha” receptet összegyűjteni, melyek különböznek az ízesítésükben és elkészítési módjukban.
Közreadnám annak a receptjét, mely legfinomabbnak találtatott, kísérőként a házi túró elkészítésének módjait, és néhány jó tanácsot a tapasztalataim esszenciájaként. Készíthetjük az ünneptől függetlenül túrós édességként, így a formájához már nem ragaszkodva, lehet a szűrőkanálban kipréselni, amiben a túrót készítjük. Legutoljára a kisméretű bambuszgőzölőt választottam formának, és egy szép kis túró torta lett, tészta nélkül.

Sáfrányos mandulás „Pászha”


1,2 kg lágy házi túró, szitán áttörve
600ml tejszín
csipetnyi sáfrány, kis tejszínben beáztatva
300g hántolt mandula megőrölve úgy, hogy ne maradjanak darabok benne, ehhez lehet kis vizet is adni hozzá
200g porított bio cukor

1.    A túrót és a tejszínt egyesítjük és egy gézzel kibélelt szitában, hagyjuk lecsorogni a savót.
2.    Az így kapott tejszínes túrót összekeverjük a mandulával, beáztatott sáfránnyal, és a cukorral, beletesszük egy gézzel kibélelt formába (ez lehet az az előbbi szita, vagy bármilyen forma, amelyből ki tud csepegni a felesleges savó), és bármilyen nehezéket rátéve hűvös helyen egy napig préseljük.
3.    A formából óvatosan kivéve (erre jó a gézzel történő kibélelése a formának, mert segít szépen egészben kivenni a kész pászhát.

A pászhához legideálisabb a házi túró, melynek elkészítése nem bonyolult, és egyéb konyhai munkák mellett szinte észrevétlenül beiktathatjuk az elkészítés különböző fázisait.


Mindenek előtt a tejet felforraljuk, majd gyorsan lehűtjük 32-36ºC. A legjobb a meleg tejes lábost egy nagyobb hideg vízzel telt lábosba tenni, ügyelve hogy ne kerüljön víz a tejbe, és szükség szerint néhányszor cseréljük a vizet.
A lehűtött tejbe vékony sugárban állandó keverés mellett beleöntünk némi tejfölt (100-120ml) ettől fog megaludni a tej, melyhez meleg helyre tesszük, és egy gézzel letakarjuk.

A kész megaludt tej meglehetősen sűrű, ha megtörjük egyenletesek a szélei, és fényes sima a felülete, az elváló savó pedig átlátszó halványzöld színű.
Hogy meggyorsítsuk a savó kiválasztódását óvatosan, felmelegíthetjük 32-36 ºC-ra. Ehhez a megaludt tejet vízfürdőbe tesszük, mint a hűtéskor, csak most forró vizet használunk. Néhányszor óvatosan megkeverjük, lehet a kezünkkel, vagy egy nagyobb fakanállal, de ne törjük nagyon össze. Aztán amikor látjuk, hogy kellőképpen elvált a savó akkor az egészet óvatosan egy megfelelő méretű gézzel kibélelt szűrőkanálba öntjük. Amikor már nem csöpög tovább a savó, akkor egy deszkát, és súlyt teszünk rá, hogy teljesen kipréseljük a savót.


A bolti túrót mielőtt a Pászhához felhasználjuk, ugyanígy kipréseljük, és utána kétszer szitán áttörjük.


A túrót készíthetjük a sütőben kis tűzön néhány óráig, besűrített tejből. Ettől minél tovább sűrítettük a tejet, annál szebb színt kapunk szinte egészen a rózsaszín árnyalatig eljuthatunk, és nagyon kellemes kifinomult ízt ad a Pászhának.


A Pászhát készítik melegítve és hidegen, a megadott recept az utóbbi módon készül.

További jó tanácsok
Ha mazsolát adunk a Pászhához, azt jól megmossuk előtte meleg vízben, és ruhán leszárítjuk.
A kandírozott narancs vagy citromhéjat apróra vágjuk, a legjobb ilyen célokra eleve nagyon vékony csíkokra szeletelni a citrusféléket.
A fűszereket, finomra őrölve adjuk hozzá (pl. kardamom, gyömbér).
A mandula héja könnyen eltávolítható, ha leöntjük meleg vízzel, és egy –két órát hagyjuk ázni a szemeket.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr442870406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása