A spárgából készült ételek sora végtelen, és annak is kell lennie hiszen márciustól június 20 ig szedhető a spárga, és ez idő alatt szinte minden nap szerepel az ebédünk részeként.
A tavaszi időszakban a megtisztuláson van a hangsúly, és célszerű ennek megfelelően összeállítani az étrendünket is. Különösen azon alkatok számára, akiknek nem ajánlott a többnapos böjtölés. Ezt a célt szolgálja többek között a spárga. Magas káliumtartalmának köszönhetően, nagyszerű vízhajtó, és segít a szervezet salaktalanításában. A tavaszi fáradtság, - ami sokaknál már egész évi fáradtsággá nőtte ki magát - legyőzésében pedig segít a benne lévő folsav.
Spárga kínai ízekkel
2 személynek
1 evőkanál hántolt földimogyoró
1 evőkanál mogyoró olaj
1 szelet friss gyömbér vékony csíkokra vágva
1-2 gerezd fokhagyma felszelve
1-2 szál újhagyma, ferde csíkokra vágva
1 teáskanál osztriga szósz
1 teáskanál világos szójaszósz
1 teáskanál keményítő (ha elhagyjuk hígabb lesz a mártás)
1/teáskanál cukor
14-16 szál zöldspárga ferde csíkokra vágva
½ liter forró víz
1. A forró vízben 1-2 percig blansírozzuk a spárgát.
2. Egy kis tálban a keményítőt összekeverjük kevés vízzel, és a szószokkal.
3. A felforrósított vokba beleöntjük az olajat, körbefuttatjuk, beledobjuk a gyömbért, fokhagymát, a zöldhagymát, mogyorót, 1 percig állandóan kevergetve pirítjuk, majd beledobjuk a spárgát, és még 2-3 percig tovább kevergetve pirítjuk.
4. Ráöntjük a szószt, és 1 percig összemelegítjük.
Főtt jázmin rizzsel tálaljuk, metélőhagyma virággal, vagy körömvirág szirmokkal díszítjük. Ezek hiányában, néhány piros paprika csíkkal együtt készíthetjük, a színhatás végett.