A görögdinnye ami gyógyít  szépít és finom
2011. augusztus 25. írta: meiszner.kati

A görögdinnye ami gyógyít szépít és finom


Ahogy kibontakozik a nyár, lehetőségünk nyílik szervezetünket természetes úton táplálék kiegészítők nélkül kellőképpen ellátni vitaminokkal, és nyomelemekkel. Ebben segít a gyümölcsök sokasága, és sokfélesége. A nyár végén, ősz elején pedig különösen szerencsések vagyunk, hiszen itt a dinnyeszezon!


A görögdinnye nem csak egy fenséges gyümölcs, hanem emellett gyógyító tulajdonságú anyagokat tartalmaz, vagyis nagyon hasznos is a szervezetünk számára.


A dinnye összetétele igen hatásos benyomást kelt a maga 90 %-os víztartalmával, és a 12 %-os cukortartalommal, ez utóbbi fruktóz, glükóz, és szacharóz. Ezen kívül pektint és bázikus (lúgos) anyagokat, fehérjét, hasznos ásványi anyagokat — mint vas, foszfor, magnézium, nátrium, kalcium, kálium, és sokféle vitamint, mint — B1, B2,B3,B6,B9,A,C.

Vagyis a görögdinnye a hasznos anyagok raktára, azon kívül, hogy nagyon nagyon finom.
Nem szoktam kalória értékeket megadni, csak most a görögdinnye esetében kivételt téve, hiszen a fenti összetételből logikusan következik, hogy egy könnyű táplálék, — tehát 100gramja mindössze 38 kalóriát tartalmaz.


Az egyik legalkalmasabb gyümölcs a tehermentesítő napokon, vízhajtó tulajdonságának köszönhetően.

A görögdinnye felhasználása a gasztronómiában


Salátákhoz, desszertekhez, koktélokhoz, fagylaltokhoz, különösen serbethez használják.
A görögdinnye héjából dzsemet készíthetünk, amit felhasználhatunk süteményekhez és édességekhez.

A görögdinnyét használják különböző gyümölcssalátákba, és láttam már ételhez adva is. Lehetőleg önmagában fogyasszuk, akkor úgy ehetjük, hogy nem fog ártani.

A kisméretű másodterméseit savanyítják, önmagában, vagy más zöldségekkel vegyesen.


A görögdinnye hasznos tulajdonságai gyógyreceptekkel


A görögdinnye különösen hasznos a vizeletkiválasztó rendszer számára. Gyakorlatilag nem tartalmaz savakat, és sókat, viszont magas a lúgosanyag tartalma. Ezért javasolt, akinek oxalát, vagy urát kövei képződtek a veséiben, ugyanúgy nem árt a húgyhólyaggyulladás, nephritis, és pyelonephritis esetén sem. Naponta maximum 1-2 kg ot fogyasszunk a gyümölcsből, vagy igyuk a frissen készült levét.


A görögdinnye magas magnézium tartalmának köszönhetően, már 150 g-ot elfogyasztva biztosítjuk ebből a fontos nyomelemből a napi szükségletünket. Ez különösen hasznos a magas vérnyomásban szenvedőknek.


A görögdinnye nagyszerű segítség a koleszterin kijuttatásához rosttartalmának köszönhetően, ami elengedhetetlen a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.
A görögdinnye segít megszabadulni a feleslegesen termelt epétől, ami javítja a székletet, és az arcszínt.


A görögdinnyében minden hasznos! Még a magjai is! Megszabadulhatunk általa a bélférgektől. A keleti országokban ugyanúgy árulják nagy zsákokban, mint a pisztáciát, mandulát, vagy napraforgómagot. Lehet kapni sósan édesen, és persze natúr változatban.


Féregűző recept


Szárítsuk meg a dinnyemagot, majd őröljük meg (kávédarálóban, húsdarálón, stb), egy evőkanál őrölt dinnyemaghoz adjunk 1dl tejet — és kész a csodaszer! Bélférgek kiűzésére igyunk meg belőle naponta kétszer 2dl-t.


Legerősebb tulajdonsága a görögdinnyének a „vízhajtó”, ezzel a hatással rendelkezik nem csak a piros része, hanem a héja is. Készíthetünk belőle italt, amely segít a vizesedés, ödéma esetében, jó a szívnek és a veséknek. Ilyen dinnyehéjteát főzhetünk egész évben, ha a vékony csíkokra szelt héjat megszárítjuk, így megőrzi tulajdonságait.


Vízhajtó dinnyehéjtea


2dl forró vízhez hozzáadunk egy evőkanál szárított dinnyehéjat, kis tűzön 5 percig főzzük, hagyjuk langyosra hűlni, leszűrjük, és fél pohárral megiszunk 3-4 szer naponta. Ez a főzet hasznos a köszvény és reuma esetében is.
Kolitis esetén pótolhatatlan lehet a dinnyehéjfőzet — segít a vastagbélgyulladás esetén.


A dinnyelé segít a májból feloldani és kijuttatni a méreganyagokat. Ezért ha az ember krónikus májbetegségben szenved, vagy, valamilyen mérgezésen esett át, erős antibiotikumokat szedett, — ajánlom tiszta szívből a háromnapos görögdinnye kúrát, amikor annyi t ehetünk belőle amennyi, jólesik, két fontos szabály betartásával. A dinnye ne legyen nagyon hideg, legalább három órával étkezés után együk, és nem eszünk semmi mást mellette.


Tehát a görögdinnye segít gyorsabban kijuttatni szervezetünkből a gyógyszereket.


A görögdinnye vasban gazdag gyümölcs, csak a spenót és a saláta előzi meg. Ráadásul a dinnye vastartalmát sokkal könnyebben sajátítja el az emberi szervezet. Így a görögdinnye igazi társ a vérszegénység megelőzésében.


A görögdinnyében lévő folsav természetes úton normalizálja az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és nagyon fontos szerepe van a terhesség alatt — szabályozza az embrió idegsejt képződését, amely elengedhetetlen a normális fejlődéséhez.


A dinnyés tehermentesítő napok nagyszerű módszer megszabadulni pár felesleges kilótól és egyúttal megtisztítani a szervezetet is. Ilyenkor a 1,5-2kg dinnyét öt alkalomra elosztva fogyasszuk, az étkezési időkben és nem össze-vissza.

Bio vagy vegyszeres - a görögdinnye esetében nem kérdéses!

A bio módon termesztett görögdinnyét rögtön felismerjük az ízéről, és ez a leginkább objektív mércéje minden bio zöldségnek gyümölcsnek. Megkóstolom és az íze magáért beszél. Különösen fontos hogy bio legyen a dinnye ha felhasználjuk a héját is mert ebben koncentrálódik többnyire minden vegyszer amivel fel akarják pumpálni a dinnyéket.

 

Érdekes módon a kertben lévő kis dinnyeföldön termett kis 1,5-2 kg-os példányok is mézédesek, harsognak amikor beleharapunk, és felvágva sem poshad meg a nap folyamán.

A vegyszerek olyan mértékben koncentrálódni tudnak a dinnyében, hogy sós ízt érzünk a szánkban, ha esszük. Az ilyen dinnye ha sokat fogyasztunk belőle könnyen mérgezéshez vezethet. Tünetei szédülés, émelygés, hányinger. Na ekkor egészen biztosan már egy ütős dózist kaptunk méreganyagokból. Ilyen dinnyével semmiképpen se méregtelenítsünk!

Magyarország szinte egész területe alkalmas s dinnye termesztésre. Ez semmivel sem nehezebb mint mondjuk a töktermesztése. Egyik titka a az időben történő palántanevelés, és annak módja. Ugyan az egyik legfinomabb dinnyénk pár éve a komposztdombon magától hajtott ki, az előző évi odarakott dinnyemaradványok magjából.

Másik titka a mulcsozás szalmával vagy más lassan elbomló növényi anyaggal, így megőrizzük a nedvességet amit szeret a dinnye, hiszen valahonnét be kell gyűjtenie azt a sok folyadékot amiit tartalmaz, és gyommentesen tudjuk tartani körülötte a talajt.


Legyünk óvatosak!


Ha szeretnénk teleenni magunkat görögdinnyével, oly módon, hogy hasznos is legyen a szervezetünknek, akkor 2-3 órával előtte és utána ne fogyasszunk semmilyen sós táplálékot. Ennek az az oka, hogy a só visszatartja a folyadékokat a szervezetünkben, és így a dinnyével az ellenkező hatást érjük el, vagyis nagy terhelés a szívnek, és ödéma, lehet a következmény.
Ne egyenek dinnyét a cukorbetegek, és az ödémás terhesek az utolsó három hónapban.


A görögdinnye - mint szépítőszer


A dinnye leve nagyszerűen tonizálja a bőrt, ha ráncos megereszkedett nem is találhatunk jobb csodaszert nála.


Mossuk meg az arc és nyakbőrünket és helyezzünk rá a görögdinnye piros részéből készült pakolást. Takarjuk le egy törölközővel, és tartsuk fenn, 10-15 percig. Aztán leszedjük, lemossuk langyos vízzel a bőrünket, hagyjuk természetese úton megszáradni, és kenjük be vékonyan mandula, vagy búzacsíra olajjal. A bőrünk puha lesz és javul az arcszínünk.


Töröljük át arcunk és nyakunk bőrét a dinnyelébe mártott vattával, vagy egyszerűen egy kis dinnyedarabbal Jót tesz, amikor elveszti arcbőrünk a rugalmasságát, vagy száraz bőr esetén.
Fagyasszuk le a friss dinnyelevet egy jégkockaformában, majd ezzel töröljük át könnyed mozdulatokkal arcunkat a masszázsvonalak mentén haladva. A végén hagyjuk a rátapadt levet megszáradni, és csak 15-20 perc múlva mossuk le langyos vízzel. Ez a kezelés jól tonizálja, és felfrissíti az arcbőrt.


Tisztítsuk meg arcbőrünket, előzzük meg a pattanások, és a szeplők, kialakulását. Ehhez készítünk egy pasztát. Egy mozsárban megtörjük a dinnyemagokat fokozatosan adagolva hozzá lehűlt forralt vizet, vagy desztillált vizet (1:10 arányban) rávisszük arcunkra a kapott pasztát, és 20 perc után langyos vízzel lemossuk.


A leégett arcbőr, és az elfertőződött gyulladásos foltok, megnyugtatására nagyszerű szer a fele görögdinnye fele uborka lé. Ha ugyanilyen arányban keverünk hozzá gyógyszertári alkoholt, akkor ez segíteni fog a gennyes pattanások esetében.


Ájurvéda a görögdinnyéről


A görögdinnye édes hideg hatással bír, csökkenti a pittát és növeli a vátát, és a kaphát.
Soha ne együk éhgyomorra, és későn este (kivétel a dinnyenap, amikor semmi mást nem eszünk), csak evés után három órával szabad fogyasztani, egyébként ödémát, és hasfájást okozhat.


Ezen kívül nem szabad a görögdinnyét gabonafélékkel fogyasztani, mert elrontja az emésztést. Ha túl sokat fogyasztunk belőle, túlhűti a szervezetet, és megnehezedik az emésztése, mely a légutak eldugulásához vezet.


Nem ajánlott görögdinnyét enni zöld hályog esetében, mivel növeli a szemnyomást.


A nagy mennyiségben fogyasztott dinnye negatív hatással van a spermiumképződésre.


Egy pohár friss görögdinnyelé egy csipetnyi őrölt római köménnyel, naponta háromszor étkezés előtt fél órával – klasszikus szer a vizeletkiválasztó rendszer gyulladásainál (cystitis, urethritis), és a csípő vizelet esetében.


Egy pohár friss görögdinnyelé egy teáskanál mézzel, reggel éhgyomorra fogyasztva csökkenti a szív ödémát, a pangásos szívelégtelenség esetében.


Görögdinnyelé


A jó gyümölcscentrifugával, vagy gyünölcspréssel a görögdinnyének minden részét ki tudjuk préselni, így héjastul, magvastul azok minden hasznos tulajdonságával rendelkező levet kapunk, illetve a héjban lévő klorifil is hasznosul egyúttal. A görögdinnye fogyasztására vonatkozó szabályok a lére is vonatkoznak.


Görögdinnye méz — pekmez


A görögdinnyeléből is készítenek pekmezt, ami nem más, mint egy besűrített szirup, ehhez valóban mézédes dinnyére van szükség.
A görögdinnyének kiszedjük a piros részét, összevágjuk és szitán, vagy gézen keresztül kinyomjuk a levét. Főzzük állandó keverés mellett, időnként leszedve a habját. Megint leszűrjük, és újból feltesszük főni mérsékelt tűzön, vigyázva, hogy le ne égjen. Amikor 5-6 szor kevesebb a lé mennyisége, akkor ellenőrizzük kész van e a pekmez. Egy kistányérra cseppentünk belőle, és ha nem folyik szét gyorsan, akkor a „dinnye méz” kész van.


Dinnyehéj dzsem


A dinnyehéjat megtisztítjuk, levágjuk a nyomokban rajta maradt piros részt, és a külső zöld héját, ez utóbbi kicsit kemény dió, vigyázzunk és jó éles kést használjunk hozzá, majd. 3x1 cm-es csíkokra szeljük.

 

Ecetes vagy citromos vízben megfőzzük, leszűrjük, és egy szűrőkanálban hagyjuk lecsöpögni. Közben elkészítjük a szirupot az eredetileg 1kg gyümölcshöz 1kg cukor az arány, ezt lehet csökkenteni 40 dkg ig ízlés szerint. Mivel a dinnye héja önmagában eléggé semleges ízű, ezért vanília rudat és citromszeleteket adunk hozzá. Az egészet készre főzzük, üvegekbe tesszük és kidunsztoljuk.
Süteményekbe, desszertekhez, fagylaltokhoz használhatjuk.


Savanyú dinnye


A savanyított görögdinnyének van egy nagyon különleges sajátos íze, ami megkülönbözteti a többi savanyúságtól.
A sózás eredményeképpen a zöldségben lévő cukor tejsavas erjedése megy végbe.
Csak teljesen ép nem túl nagyméretű, vékony héjú dinnyék felelnek meg savanyítás céljára. Ehhez a görögdinnye másodterméseit szokták felhasználni.
A dinnyéket alaposan megmossuk, több helyen megszurkáljuk, és szorosan a savanyító edénybe tesszük (lehet üveg, zománcos, agyagedény, és fahordó), és leöntjük a sós oldattal (1l vízhez 60g só) 1-2 napig szobahőmérsékleten tartjuk, ha kell, felöntjük még sós lével, majd átvisszük egy hűvös helyre, egy hónap után már fogyasztható lesz.

Bazsalikomos görögdinnye saláta

A görögdinnyéből egyforma kockákat vagy gömböket vágunk ki, eltávolítjuk az esetleges magokat, meglocsoljuk lajm lével és közvetlenül tálalás előtt megszórjuk.

Ugyanígy készíthetjük mentával is. Mindkét változat egy könnyű délutáni saláta lehet.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr123178477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása