Pogácsa teljes kiőrlésű lisztből
2011. szeptember 12. írta: meiszner.kati

Pogácsa teljes kiőrlésű lisztből

Mindenféle vendégváró falatot valamilyen mértékben igazítani kell a további ételsorhoz. Hiszen ha padlizsános főételt készítünk , akkor már nem túl szerencsés egy padlizsános mártogatóval kezdeni. A pogácsa egy univerzális falat, ne készítsük túl nagyra inkább minél kisebbre, ettől különlegessé válik, még tovább növelhetjük a hatást különböző természetes adalékokkal, mint szezámmag, tökmag, lenmag, mák, kalinji, stb. Ezeket bele is gyúrhatjuk a tésztába és rászórhatjuk a tetejére is, nem kell feltétlenül tojással megkenni a tetejét, lehet kurkumás vízzel is.

Ide kell írnom hogy a teljes kiőrlésű liszt lehetőleg bio legyen, mert a konvencionálisan termesztett gabonákat gyomirtóval kezelt földbe vetik, és fejlődése során akár 6-8 alkalommal is vegyszeres permetezéssel kezelik. Ez a rengeteg egészségünkre ártalmas anyag főleg a szemet körülvevő maghéjakban rakódik le (ezért történhettek mérgezések a teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményektől). Ettől a vegyszermennyiségtől ily módon megvédhetjük magunkat ha  bio búzát használunk, melyek többnyire régi fajták, vagy tönkölybúza (aki nem hiszi egyen továbbra is egyszerűen vegyszereset mint eddig).

A pogácsához kell

300g teljes kiőrlésű liszt búza és tönkölybúza fele-fele arányban, ha szeretnénk könnyebbé tenni 50 g rizsliszttel ezt megtehetjük

300g túró markánsabb ízt kapunk, ha fele juhtúró lesz

150g vaj, vagy ghí

1 csapott teáskanál só

100-150ml tejföl

Először a hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a túrót, megsózzuk, és annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Fóliába csomagoljuk és egy éjszakára (legalább 2 órára) betesszük a hűtőbe. Ennek egyik oka, hogy ez idő alatt megdagadnak a lisztszemcsék, másik, hogy nem fog ragadni a tészta, könnyen tudjuk akár kevésbé meglisztezett deszkán is sodorni, szaggatni.

Elővéve a hűtőből 1-1,5 cm vastagságúra kisodorjuk, a tetejét bevagdossuk (csíkokat húzunk a tetejére függőlegesen és vízszintesen egy éles késsel) kiszaggatjuk, a sütőlapot kikenjük vajjal és belisztezzük, vagy sütőpapírt helyezünk rá, és szépen sorba rakjuk a pogácsákat, tetejüket megkenjük kurkumás vízzel (lehet tojással is) és megszórjuk, szezámmaggal, vagy kalinjivel. Ez utóbbiról gondolván, hogy nem annyira közismert, szeretnék majd hamarosan írni. Addig is a pogácsa megszórható azzal amink van otthon.

Előmelegített sütőben180 fokon megsütjük.

Tegyünk félre egy kis tállal a későn érkező vendégeknek is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr953219275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása