Fekete kömény — Nigella sativa — kalinji
2011. szeptember 19. írta: meiszner.kati

Fekete kömény — Nigella sativa — kalinji

 

„Megszentelt magja minden betegségből kigyógyít —kivéve a halált”
                                                                       ősi arab mondás


A fekete kömény magjai nagyon hasonlatosak a hagymamaghoz, de ízében és hatásában teljesen más tulajdonságúak.


Őshonos a Földközi tenger nyugati vidékén. Vadon terem dél Európában, kis Ázsiában, Iránban, Afganisztánban, Indiában, Kínában, és észak Afrikában.

 


 

Költői elnevezéssel illetik Nagy Britanniában „Love-in-mist Szerelem a ködben ” minekutána a kalinji zöldeskék virágszirmait körüllengi egy egzotikus illat köde, mely túlszárnyalja a legkülönlegesebb és legcsábítóbb parfüm illatát is. Nagy Károly olyan tiszteletben tartotta ezt a növényt, hogy a frank birodalom területén kötelezővé tette az ültetését.


Termesztése
Egynyári növényként, kora tavasztól késő őszig folyamatosan vethetjük. Kedves virágaival, majd kis gubóival díszíti a kertet. Amikor a gubók elkezdenek barnulni időben vágjuk le, mert könnyen szétszóródnak az értékes magok. Csokorba kötve, felakasztva teljesen megszárítjuk, egy lepedőt, vagy vászon anyagot lehet alátenni, hogy a kiszóródó magvak arra hulljanak.

Magjaiból 1000 szem 2-3 grammot tesz ki.


Hatóanyagai
Illóolaj, telítetlen zsírsavak, szaponin, keserű anyagok.
Olaja folyékony, zöldes barnás színű, illata kellemes jellegzetes.


Összetétele
Telítetlen zsírsavak
Linolsav (Omega6) 56-58,6%
Oleinsav (Omega9) 22-23,7%
Palmitinsav 11,7-13,7%
Sztearinsav 2,6-3,4%
Linolensav (Omega3) 0,2%
Protein, tiamin, riboflavin, niacin, folacin, kalcium, vas, réz, cink, foszfor, monoszacharidok glükóz formájában.


Illóolaja tartalmaz
Para-cimen, thymokinon, etil-linoleat, alfa pinen, alfa-tujén, etil oleat, béta pinen, limonen, kamfen, karvakrol


Hatása:
Antibakteriális
Candida ellenes
Nyugtató
Regeneráló
Hörgőtágító
Fájdalomcsillapító
Tonizáló
Daganat eloszlató
Allergiaellenes
Immunstimuláló
Vírusellenes
Megfázásellenes
Tápláló
Hashajtó
Erősíti az ereket
Epehajtó
Vizelethajtó
Parazita ellenes
Csökkenti a vér koleszterin szintjét
Felhasználása:
Bőrápoló készítményekben, főleg száraz érzékeny bőrre
A hajas fejbőr kezelésére, hajhullás esetén
Seboreás fejbőr ápolására
Akne, mély bőrtisztítás
Ekcéma
Pszoriazis
Bőrberepedések
Leégés (naptól)
Allergiás dermatitis
Neurodermitis
Fekélyek
Asztma
Megfázásos betegségek
Idegrendszeri betegségek
Antidepresszáns
Emésztési zavarok
Felfúvódás
Cukorbetegség
Izomfájdalom, és izomgyulladás
Artritis


Külső alkalmazásának a módszerei: önmagában vagy más olajokkal keverve izomgörcs, vagy fájdalom esetén masszázs formájában. Helyi pakolások a bőrproblémák esetében. A hajas fejbőrre pakolás formájában.
Cseppek formájában az orrba, az ételhez adva, és masszázs formájában, intenzív megfázás elleni hatást érünk el vele.

Belsőleg alkalmazva: helyreállítja a bélflóra természetes szimbiózisát, megszünteti a diszbakteriozist, az aktív antibakteriális, gombaellenes, és vírusellenes enzimjei által.
A szervezet általános erősítésére ajánlott naponta 1 teáskanál fekete kömény olaj (napi adagja ezt a mennyiséget ne haladja meg).


Ellenjavallat: Erős hatású olaj! Terhesség alatt ne alkalmazzuk! Szülés után növeli a tejtermelést.


Segíti az agy kifinomult struktúráinak a képződését. Mint antidepresszáns tulajdonságokkal rendelkező szer, és az immunitást növelő szer, a kalinji nagyon hasznos az évszakváltozások idején, különösen tavasszal — lágyan szünteti meg a fáradtságot «mintegy észrevétlenül» megmutatja az új utakat életünkben, és saját maga erőt ad tovább haladni ezen az úton.


Ha gyorsan és pontosan kell megoldani egy problémát, a kalinji felbecsülhetetlen érték, az ember gondolata éles, és célirányossá válik, a szemekben megjelenik az öröm ragyogása. Erősíti az optimizmust, és hinni tudunk saját erőinkben. Javítja a rövidtávú emlékezetet, és élesebben látjuk a körülöttünk lévő világot.


A legtöbb problémánk esetében, elegendő egyszerűen teát készíteni belőle.


Másik külsőleg alkalmazott módszer a különböző pakolások. A fekete kömény magja megőrölve és ugyanannyi liszttel, és némi vízzel összekevert pasztája közvetlenül a homlokra kenve alkalmazhatjuk fejfájáskor, az orron és környékén megfázáskor, és a keresztcsontra derékfájáskor.


A kalinji legjobb szer az elzáródott arcüregek felszabadítására.


A fekete kömény az egyik leggazdagabb béta-szitoszterol forrás, mely közismerten antikarcinogén hatású.


A fekete kömény életfontosságú zsírsavakat is tartalmaz, melyek az új sejtek képződését segítik elő.


A fekete kömény felmelegíti az áthűlt szervezetet, segít a súlyos mérgezésekkor.


Éhgyomorra fogyasztva a kalinji megtisztítja az arcbőrt, és helyreállítja az arcszínt           «az őszibarackvirág-szín a lélek eleven képét jelenti - Rudolf Steiner»


Az arab orvosok az emlékezet javítására ajánlották mézzel összekeverve (3g kalinji mag és 10g méz).


Az őrölt kalinji mag és fehérszőlő ecet keveréke külsőleg alkalmazható, szemölcsök, és foltok, hámló bőr, kopaszság, izületi fájdalom, és daganatok megszüntetésére.


A kalinji megindítja a menstruációt — erről a veszélyről ne feledkezzünk meg terhesség esetében —. Nagy mennyiségben vetélést okozhat.


A kalinji hormontartalmának köszönhetően növeli a potenciát, és segít terméketlenség esetén.


Magjai elűzik a molyokat, és a szúnyogokat, az elégetett kalinji mag füstje még a kígyókat is elijeszti.


Több mint 1400 évvel ezelőtt Mohamed próféta mondta «a fekete köményben benne van a gyógyulás minden betegségből, a halálon kívül»


1992-ben a Dakkai (Banglades) egyetem orvosi karán vizsgálták a fekete kömény antibakteriális tulajdonságait, összehasonlítva öt erős hatású antibiotikummal (kotrimoxazol, ampicillin, tetraciklin, gentamicin, nalidix) az eredmény tényként állapítja meg hogy a fekete kömény olaj sok baktérium esetében sokkal hatásosabbnak bizonyult, beleértve olyanokat is, melyek erős ellenállást mutatnak az antibiotikumokkal szemben — mint a kolera, és a coli (ez utóbbival nálunk is találkozhatunk a nyers húsban).


A fekete kömény alkalmazása a gasztronómiában

Íze és illata egyidejűleg emlékeztet a fekete borsra, eperre, és szerecsendióra. Mindezek mellett nem izgatja a gyomor nyálkahártyáját, javítja az emésztés minőségét, és egyben szélhajtó is. Ezen tulajdonságai már jelzik is milyen ételekből nem szabad kihagyni.

Európában a legnagyobb fekete kömény termesztő ország Hollandia - megnézhetjük menyivel előbb vannak az átlagéletkor statisztikák szerint, és és mennyire hátul találjuk őket a betegségek szerinti összehasonlításokban.


A fekete kömény olajat különböző ételekhez adhatjuk, saláták, levesek, gabona kásák, rizs.
A magját savanyúságokba, és péksüteményekhez, lepényekhez használják.
A fekete kömény magokat, mindig először megpirítjuk tisztított vajban (ghíben), amíg finom dióillatot érzünk.
Különlegesen finom illata lesz tőle a különböző babételeknek (dhal), zöldséges raguknak (szabdzsi), és a péksüteményeknek, kenyereknek, díszítő, ízesítő, és emésztésüket segítő elengedhetetlen része a keleti népeknél.

Receptek

Spenótos kicsari hagymapakorával


Adagolása
A tea illetve főzet elkészítéséhez -1 teáskanál magot számítunk 2 dl forró vízhez.
Az ételekbe 1 teáskanállal adunk egy 4-6 személyes adaghoz.


Az ájurvéda szerint
Elsődleges íze (rasa) Keserű
Emésztés utáni hatása (vipaka): édes
Energiája (virya): hűtő
Kiegyenlíti mindhárom dosát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr603237357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása