A csatni egy pikáns étvágygerjesztő, amely kiemeli a főétel ízét. A csatni íze igen tág határok között variálható, az égetően erőstől a kellemesen pikánsig. A főzött csatnik mindenképpen erősek és fűszeresek, lekvárra emlékeztető állaggal. Mindig kis adagot - mint kísérő - 1-2 teáskanálnyit adunk belőle.
Ezt a csatnit olyan ételekhez társíthatjuk melyek jól illenek a paradicsomhoz. Bármilyen rizsből készült fogáshoz, dhálhoz, zöldséges ragukhoz (szabdzsi), és pakorában sült ételekhez.
2 evőkanál tisztított vaj (ghí)
1 teáskanál fekete mustármag
2 cm-es gyömbér lereszelve
1-2 chili paprika kimagozva összevágva (lehet friss, vagy szárított)
1 teáskanál római kömény
5-6 szem szegfűszeg
1 fahéjrúd
1/2 kg paradicsom meghámozva és összevágva
1/2 kg szilva kimagozva
3 evőkanál finomítatlan nádcukor
Felmelegítjük egy nagy lábosban a ghít. A forró, de még nem füstölő ghíbe dobjuk a mustármagot, kipattogtatjuk (addig pirítjuk amíg el nem kezdenek röpködni a kis magocskák) utána a chilit, gyömbért, és a fűszereket is hbeletesszük, és addig pirítjuk amíg a római kömény meg nem barnult, ekkor óvatosan beleöntjük a paradicsomot és a szilvát.
Addig főzzük időnként megkeverve, és vigyázva hogy le ne égjen amíg besűrűsödik, ekkor hozzáadjuk a cukrot, még 5-10 percig most már állandóan keverve (különben már nem csak leéghet, hanem ki is fröcsög) főzzük.
Ez elég nagy mennyiség, 2-3 napig eltartható jól záródó üvegben a hűtőszekrényben, vagy kidunsztolva a felbontásig ennél tovább is száraz hűvös helyen.