Az egyik legkedvesebb ízkombinációm a sütőtök-spárgabab-garnélarák hármasából készült, Thai leves. A hozzávalókból mindig állandó a sütőtök és a spárgabab, és legtöbbször rák nélkül készítem, húsevőknek pedig csirkealaplével és főtt összevágott csirkedarabokkal gazdagodik ez a leves.
Bármelyik variáció, rizzsel és néhány ízelítő falattal együtt, már önálló ebédként is tálalható.
4 adaghoz
1/2 l zöldségalaplé
2 evőkanál mogyoró olaj
60 dkg sütőtök közepes kockákra vágva
20 dkg spárgabab, vagy zöld színű zöldbab3 cm-es darabokra vágva
2 evőkanál koriandermag
1 teáskanál római köménymag
2 db zöld chili paprika
2 teáskanál cukor
1 teáskanál só
2 cm-es gyömbérdarab
4 gerezd fokhagyma
1/2 szál citromciok karikára vágva
4 szál újhagyma
2 evőkanál bazsalikomlevél
2 evőkanál koriander zöldje, vagy petrezselyem zöldje
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
1/2 l kókusztej
1/2 zöldcitrom leve és héja
Először elkészítjük a fűszeres alapot, ehhez mozsárban összetörjük a koriandermagokat, és a római köményt, majd hozzáadjuk a cukrot,sót, összevágott paprikát, összevágott fokhagymát, és a lereszelt gyömbért. A kapott pépet a wokban felforrósított olajban állandóan keverve 1 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott zöldhagymát, ezzel is pirítjuk 1 percig, majd felöntjük a zöldségalaplével, és a kókuszlével, beletesszük a sütőtököt, a babot, és a citmcirok darabokat, és az összevágott zöldfűszereket. 10 percig főzzük. A zöldcitrom levével és héjával ízesítjük. A tálakba kimerve összevágott koriander zöldjével megszórjuk a tetejét.
A garnélarákos változatban a rákokat a főzés utolsó két három percében adjuk hozzá a leveshez.
A csirkehúsos változatban a csirkét fél óra 40 percig főzzük, a levét leszűrjük, majd ezzel öntjük fel a prított fűszereket, a csirkehúst a sütötökhöz hasonló méretű kockákra vágjuk, és a főzés végén tesszük a levesbe.
A citromcirok (Cymbopogon citratus) nem azonos a Nálunk közismert citromfűvel. Ázsiai élelmiszereket árusító boltokban kapható. Ha nem áll rendelkezésünkre, elégedjünk meg a végén belefacsart laym (zöldcitrom) lével , és annak vékonyan leszelt héjával