Még kínálják magukat a csodálatos mangold levelek a kertben, most már ugyanolyan zsengék mint kora tavasszal. Ez a zöldség egészen a nagy fagyokig megterem a mi éghajlatunkon és teszi színessé az őszi zöldségválasztékot.
Ha még nincs a kertünkben tavasszal mindenképpen magról, vagy palántázva akár a virágoskertbe is ültessünk belőle. Különösen a színes levélnyelű változatai valóban díszére válnak kertünknek.
1 evőkanál ghí, vagy vaj
½ teáskanál görögszéna mag
1/1 teáskanál római kömény
½ teáskanál kurkuma
½ teáskanál őrölt koriander mag
1 nagy hagyma félkarikákra vágva
6 dl meleg víz
6-8 nagyobb mangoldlevél
1,5 evőkanál basmati rizs, jól megmosva
koriander levél, vagy petrezselyem levél
só, frissen őrölt bors
Jól megmossuk a mangold leveleket, ha keményebb vagy rostos a szára, akkor azt kivágjuk, aztán egymásra fektetve csíkokra szeljük.
A ghít vagy vajat felmelegítjük egy mély lábosban, beletesszük a fűszereket (a fenti sorrendben) 1 percig pirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, és kis tűzön dinszteljük tovább, ügyelve hogy színt ne kapjon.
Felöntjük a meleg vízzel, beletesszük a mangold leveleket, és a rizst.
Kis tűzön addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Rögtön tálaljuk, mert a rizs egyébként szétázik, ugyan krémesre szétfőve is nagyon élvezetes ez a leves. Frissen őrölt borsot szórunk a tetejére és az összevágott zöldekkel díszítjük, illetve ízesítjük. (mindig többet szoktam ezekből használni, csak a fotózás után, egyébként beterítené az egész levest)